İsrail'den büyük kaçış.. Yahudiler ülkeyi terkediyor
İsrail-ABD-İran üçgeninde patlak veren savaş, dokuzuncu gününde karşılıklı misilleme saldırılarıyla şiddetini artırıyor.
SAVAŞIN 9.GÜNÜNDE 'BÜYÜK KAÇIŞ' BAŞLADI
Bölgeden gelen son bilgilere göre, çatışmaların ortasında kalan binlerce turist ve yabancı uyruklu vatandaş için tahliye koridoru açıldı.
İsrailli Channel 14 tarafından duyurulan haberde, Ben Gurion Havalimanı'nda yoğun bir hareketliliğin yaşandığı ve uçuşların başladığı bildirildi.
STRATEJİK NOKTALARA ÖZEL SEFERLER
Operasyon kapsamında, savaşın başlangıcından bu yana ülkede mahsur kalan binlerce kişi için New York, Atina ve Larnaka gibi stratejik noktalara onlarca sefer planlandı.
Her bir uçuşta ortalama 70 yolcunun taşınması öngörülürken, bu merkezlerin yolcular için dünyaya açılan birer 'güvenli kapı' olması hedefleniyor.
Avrupa ve Doğu Akdeniz'deki bu duraklara ulaşan yolcular, buradan diğer ticari seferlerle ülkelerine dönebilecek.
BİLET FİYATLARI EL YAKIYOR: TEK YÖN 500 DOLAR!
Ülkeden ayrılmak isteyenleri bekleyen en büyük sürpriz ise fahiş bilet fiyatları oldu.
Güvenlik ve sigorta maliyetlerinin tavan yapmasıyla birlikte, tek yön uçuş fiyatları ortalama 400 ile 500 dolar bandına yükseldi.
Havacılık sektörü temsilcileri, sınırlı uçuş sayısı ve yoğun talep nedeniyle fiyatların bu seviyelere ulaştığını belirtirken, imkanı olanlar güvenli bölgeye geçmek için adeta birbirleriyle yarışıyor.
BÖLGEDE CAN KAYBI ARTIYOR:
926 ÖLÜ Süreç, 28 Şubat tarihinde İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik başlattığı askeri saldırılarla tırmanmıştı.
İran'ın; Katar, BAE ve Bahreyn'deki ABD üslerini hedef almasıyla genişleyen savaşta bilanço ağırlaşıyor.
İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Kermanpur tarafından yapılan açıklamada, saldırılarda bugüne kadar 926 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.
Ölenler arasında üst düzey yetkililerin de bulunduğu belirtiliyor.
Ben Gurion Havalimanı'ndaki (TLV) yoğunluk, 8 Mart 2026 itibarıyla bir haftalık aradan sonra dış hat gidiş uçuşlarının kademeli olarak yeniden başlamasından kaynaklanmaktadır. İsrail hava sahası, İran ile yaşanan çatışmalar nedeniyle 28 Şubat'ta kapatılmıştı.
Havalimanındaki mevcut durum ve kurallar şöyledir:
Sınırlı Uçuşlar: Şu an için sadece El Al, Israir, Arkia ve Air Haifa gibi İsrail merkezli havayollarının uçuşlarına izin verilmektedir.
Yolcu Kotası: Başlangıçta uçuş başına 70 olan yolcu sınırı, bazı uçuşlar için 100 yolcuya çıkarılmıştır.
Erken Check-in Zorunluluğu: Kalabalığı yönetmek ve bekleme süresini azaltmak amacıyla yolcuların evden online check-in yapmaları ve havalimanına uçuştan sadece 1.5 - 2 saat önce gelmeleri istenmektedir.
Geri Dönmeme Beyanı: İsrail vatandaşlarının uçuş öncesinde en az 30 gün boyunca ülkeye dönmeyeceklerine dair bir taahhütname imzalamaları gerekmektedir.
İnsani Öncelik: Mevcut koltuk kapasitesinin %15'i insani durumlar, diplomatlar ve mahsur kalan turistler için ayrılmıştır.
Havalimanı yetkilileri, devam eden füze tehditleri nedeniyle operasyonların her an değişebileceği konusunda uyarıda bulunmakta ve yolcuların gitmeden önce İsrail İç Cephe Komutanlığı (Home Front Command) güncellemelerini takip etmelerini önermektedir.
İsrail medyası: İran'la savaşın başlamasından bu yana 10.000'den fazla yerleşimci evlerini terk etti.
Kahire Haber Kanalı'nın son dakika haber bülteninde yer alan habere göre, İsrail medyası İran'la savaşın başlamasından bu yana 10.000'den fazla yerleşimcinin kaçtığını bildirdi .
Cairo News muhabiri ayrıca, İsrail'e yönelik son saldırıda Lübnan'dan 7 füze fırlatıldığını da doğruladı.
İran, "Gerçek Vaat 4" Operasyonunun yirminci dalgasında fırlatılan insansız hava araçlarının toplam sayısının 2.000'den fazla olduğunu ve bölgedeki Amerikan hedeflerine ve işgal altındaki topraklardaki İsrail hedeflerine karşı 600'den fazla füze kullanıldığını açıkladı ve yanıtının önceden hazırlanmış planlara ve belirli operasyonel programlara göre yürütüldüğünü vurguladı.
İran'ın Tasnim Uluslararası Haber Ajansı'na göre, Gerçek Vaat 4 Operasyonu'nun altıncı gününde yayınlanan bir video mesajında, Hatem el-Enbiya Merkez Karargahı sözcüsü Albay İbrahim Zolfaghari, İran Ordusu'nun hava ve deniz kuvvetlerinin işgal altındaki topraklara füze ve intihar dronlarıyla saldırdığını ve özellikle Ramat Davut hava üssü ile Meron radar sahasına odaklandığını söyledi.
Güncellenme Tarihi : 8.3.2026 20:00