Gündem
  • 20.8.2024 09:36

İsrail'den HAMAS'a ateşkes değil teslim ol anlaşması

Hamas'ın siyasi büro üyesi Dr. Basem Naim Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'de ateşkes için öne sürdüğü yeni koşulların ayrıntılarını açıkladı.Naim, Hamas'ın derhal ateşkes, İsrail güçlerinin sınır bölgelerine çekilmesi, yerlerinden edilen insanların koşulsuz olarak evlerine dönmesi, insani yardımın girişi ve esir ve mahkumların serbest bırakılmasını öngören üç aşamalı öneriyi kabul ettiğini ancak İsrailli liderin müzakereler için yeni şartlar sunduğunu söyledi. Bu şartlar ise şöyle;
-Refah sınır kapısından çekilme olmayacak
-Philadelphi Koridoru'ndan çekilme olmayacak
-Netzarim Rotası'ndan çekilme olmayacak
-Mutabık kalınan esir değişimi anlaşmasında değişiklikler yapılacak
-Yerinden edilmiş kişilerin geri dönüşleri denetlenecek
-İnsani yardım ve yeniden inşa belirtilen koşulların kabulüne bağlanacak
-Amerikalılardan, karar verilmesi halinde çatışmaların yeniden başlamasına izin verileceğine dair yazılı bir taahhüt talep edilecek.

Blinken İsrail'in kabul ettiği şartları açıklamıyor

 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen hafta Katar'ın başkenti Doha'da Gazze'de ateşkes ve esir takasına ilişkin "aradaki boşlukları kapatacak" yeni anlaşma teklifi sunduklarını ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bunu kabul ettiğini belirtti ancak bu taslaktaki maddeleri açıklamaktan kaçındı.

Gazze Şeridi'nde bir ateşkes ve karşılıklı esir takası müzakerelerini görüşmek üzere İsrail'e gelen Blinken, düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in kabul ettiğini açıkladığı ateşkes taslağındaki şartları açıklamaktan kaçındı.

Blinken, "İsrail'in güvenliliğine bağlılığımızı yineliyoruz. 7 Ekim'den itibaren bunu pratik olarak uyguluyoruz. Bölgeye askeri varlığımızı kaydırdık. Bu varlık, tahrik değil bilakis caydırmak içindi. Eğer ki bir saldırı gerçekleşirse bunu önlemek için hazırız." dedi.
Bölgede olası bir saldırıyı önlemek için yoğun diplomatik çaba içinde olduklarını ifade eden Blinken, hedeflerinin, askeri bir çatışmayı önlemek, bu gerçekleşirse de bunu bertaraf etmek olduğunu belirtti.

Blinken, tüm taraflardan tek taraflı adımlardan kaçınmasını istediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hükümetlerimiz arasındaki işbirliğiyle Gazze'de bir ateşkes ve buradaki İsaillilerin getirilmesi için bir anlaşma sağlamaya çalıştık. Amacımız, Gazze'deki esirlerin getirilmesi, İsrail'in güvenliğini sağlamak ve Gazze'deki Filistinlilerin can sağlığını güvenceye almak ve çektiği sorunları sona erdirmek."



 

Güncellenme Tarihi : 20.8.2024 20:35

İLGİLİ HABERLER