Gündem
  • 18.9.2024 19:00

İsrail'den Hizbullah'a 2. digital saldırı.. Bu kez telsizleri patlattı çok sayıda ölü ve yaralı var

Lübnan'da Hizbullah mensuplarına ait telsizler patladı…
Tanık, kablosuz cihazı olan bir adamın üzerinde önce yüksek sesli bir patlama, ardından kan olduğunu anlatıyor

CNN'den Tamara Qiblawi'den

Beyrut'un güney banliyölerinde Hizbullah'ın cenaze töreninde bulunan bir görgü tanığı, CNN'e yerel saatle 15.00 civarında (TSİ 10.00) telsizlerin patlamasıyla oluşan kaosu anlattı.

Güvenlik nedeniyle ismi açıklanmayan bir görgü tanığı, CNN'e yaptığı açıklamada, büyük bir patlama sesi duyulduğunu, ardından çığlıklar duyulduğunu söyledi.

Kablosuz cihazı patlayan adamın kanlar içinde kaldığı ve ellerinin koptuğu belirtildi.

Telsiz patlamasının, Lübnan genelinde yüzlerce çağrı cihazının patlamasından bir gün sonra meydana geldiği bildiriliyor. Olayda en az 12 kişi ölmüş, 2 bin 800 kişi de yaralanmıştı. 

Lübnan'daki son kablosuz cihaz patlamalarında en az 3 kişi öldü

Lübnan devlet medyası NNA'nın Çarşamba günkü haberine göre, Lübnan'ın güneyindeki Rashaya'nın Sahmar ve Batı Bekaa kasabalarında meydana gelen yeni bir kablosuz cihaz patlaması sonucu en az üç kişi öldü.  

Lübnan güvenlik kaynağı, patlayan cihazların telsiz olduğunu doğruladı

Lübnan'ın güneyindeki liman kenti Sayda'da 18 Eylül'de, içinde bir telsizin patlaması sonucu meydana geldiği düşünülen olay sonucu kısmen hasar gören bir araç.

CNN'e konuşan bir güvenlik kaynağı, Lübnan'da Çarşamba günü patlayan yeni patlama dalgasında patlayan cihazların telsiz olduğunu söyledi.

Kaynak, ilk belirlemelere göre Beyrut'un güney banliyölerinde 15 ila 20, Lübnan'ın güneyinde ise 15 ila 20 patlama meydana geldiğini söyledi.

Kaynak, telsizlerin Salı günü patlayan çağrı cihazlarına kıyasla daha az kullanıldığını, çünkü bunların yalnızca cenaze törenleri ve yürüyüşler gibi kalabalıkları organize eden kişilere dağıtıldığını söyledi. 

Lübnan'ın Sayda kentinde 18 Eylül'de bir mobil dükkândan dumanlar yükselirken insanlar toplanıyor.

Lübnan devlet medyası NNA'ya göre, Çarşamba günü Lübnan'ın çeşitli yerlerinde kablosuz cihazların patladığına dair çok sayıda rapor alındı. 

Lübnan Ordusu, X/Twitter'da yaptığı paylaşımda vatandaşları, "Ordu Komutanlığı, sağlık ekiplerinin gelmesine olanak sağlamak için güvenlik olaylarının yaşandığı bölgelerde toplanmamalarını istiyor." uyarısında bulundu. 

Reuters'ın çektiği görüntülerde, Lübnan'ın Sayda kentinde Çarşamba günü meydana geldiği tahmin edilen patlamalara acil müdahale ekiplerinin müdahale ettiği görülüyor.

Agence France Presse'nin çektiği ayrı bir videoda ise Beyrut'ta insanların siper almak için koştuğu görülüyor.
Dün Lübnan genelindeki binlerce çağrı cihazının patlaması nedeni ile 9 kişi hayatını kaybetti, Hizbullah misilleme sözü verdi. ABD medyası cihazlardaki tuzağın daha önce kurulduğunu ve Hizbullah'ın "tuzağı" fark edebileceği endişeyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yanı sıra üst düzey askeri ve istihbarat yetkililerinin bu cihazların patlatılmasına karar verdiğini iddia etti. Dünkü saldırının yanı sıra bugün de Hizbullah ait yaklaşık 500 çağrı cihazı patladı. Saldırının ardından 3 kişinin öldüğü, en az 100 kişinin yaralandığı açıklandı.


 

İsrail hükümeti dün resmi olarak ülkenin kuzeyindeki Lübnan sınırındaki çatışmaları da “savaş hedefleri” arasına ekledi. Kuzey sınırında tansiyon yükselirken Lübnan içindeyse tuhaf patlamalar yaşandı. Hizbullah mensuplarının haberleşme amacıyla kullandığı çağrı cihazlarının İsrail tarafından hack’lendikten sonra infilak ettiği iddia edildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, çağrı cihazlarının patlatılması nedeniyle 9 kişi öldü, 200'ü ağır 2 bin 800 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında çocuklar da bulunuyor.

Saldırının nasıl gerçekleştiği henüz belirsiz ancak Hizbullah patlamalarla ilgili İsrail'i suçladı ve intikam yemini ederek misilleme sözü verdi. İsrail'den konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.


 

Güncellenme Tarihi : 18.9.2024 18:29

İLGİLİ HABERLER