Gündem
  • 25.8.2024 12:14

İsrail'in 100 uçakla yaptığı saldırıda 3 Hizbullahçı öldü

İsrail, Güney Lübnan'a yönelik saldırılarını sürdürüyor

Lübnan Ulusal Haber Ajansı'nın haberine göre, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları Pazar günü de devam etti. Haberde, güney Lübnan'daki Mercayoun kasabası çevresindeki köylere çok sayıda hava saldırısı düzenlendiği bildirildi.

İsrail savaş uçaklarının, İsrail'in kuzey sınırına yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Litani Nehri'ne kadar güney Lübnan'ın batı ve orta kesimleri üzerinde uçtuğu belirtildi.

İsrail, güney Lübnan'da bir terör hücresini ve roketatarları vurduğunu belirterek, saldırıların devam ettiğini doğruladı.

Güney Lübnan'da yoğun olarak faaliyet gösteren iki BM kuruluşu olan UNIFIL ve UNSCOL, Pazar günü yaptıkları açıklamada, "Sabahın erken saatlerinden bu yana Mavi Hat'ta yaşanan endişe verici gelişmeler ışığında, UNSCOL ve UNIFIL herkesi ateşkes yapmaya ve daha fazla tırmandırıcı eylemden kaçınmaya çağırıyor." dedi.

"Mavi Hat", İsrail'in Güney Lübnan'dan askerini çekmesinin ardından 2000 yılında Birleşmiş Milletler tarafından çizilen bir sınır hattıdır.

Tel Aviv, çatışmalar nedeniyle plajları kapattı ve eğlence aktivitelerini iptal etti

el Aviv Belediye Sözcüsü, Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail ile Hizbullah arasında sabah erken saatlerde yaşanan çatışmanın ardından kentin plajlarını ve kültürel kurumlarını kapattığını söyledi.

Kentte ayrıca güvenlik durumu nedeniyle halkın büyük ölçekli resmi eğlence faaliyetlerine katılması yasaklanıyor.

Sözcü, kentteki 240 sığınağın kullanıma hazır olduğunu yineledi; ancak sakinlere, siren sesleri duymadıkları veya açık bir talimat almadıkları sürece sığınaklarda kalmamaları tavsiyesinde bulunuldu.

Ben Gurion'da gecikmeler: Çatışmaların ardından Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'nda da uzun gecikmeler ve iptaller yaşandı.

Gösteri uçuşlarında kalkış ve varışlarda iki ila yedi saat arasında gecikmeler yaşanırken, çok sayıda iptal de yaşandı.

İsrail Havaalanı Otoritesi'nden bir sözcü CNN'e, Pazar gününün erken saatlerinde geciken tüm uçuşların artık kalkabileceğini ancak "her havayolunun bugün uçup uçmayacağına karar vermek ve uçuş programını belirlemek kendisine kalmış" dedi.

Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Güney Lübnan'a düzenlediği saldırıda 3 kişinin öldüğünü söyledi

Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İsrail'in güney Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarında 3 kişi hayatını kaybetti.

İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan büyük çatışmanın ardından meydana gelen hasarın tam boyutu henüz ortaya çıkmazken, Nebatiye'ye bağlı At Tiri köyünde iki kişinin hayatını kaybettiği, Hiam kasabasında ise İsrail'in bir aracı hedef alan saldırısında bir kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.

Hizbullah'a bağlı Şii grup Amal Hareketi, yaptığı açıklamada savaşçılarından birinin "Lübnan ve güneyi savunmak için ulusal ve cihat görevini yerine getirirken" öldürüldüğünü söyledi.

Hizbullah lideri bugün konuşacak

Hizbullah'a ait El Menar TV ajansının haberine göre, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah bugün yerel saatle 18.00'de (TSİ 11.00) son gelişmeler hakkında bir konuşma yapacak. 

İsrail ordusu,   militan grubun İsrail topraklarına füze ve roket atmaya hazırlandığını tespit ettikten sonra Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine  "önleyici saldırılar" başlattığını söyledi. Bu saldırı başladıktan kısa bir süre sonra Hizbullah  , geçen ay üst düzey bir askeri komutanın öldürülmesine misilleme olarak İsrail'e saldırılar başlattığını söyledi.

İsrail ordusu ve  Hizbullah  aylardır ateş alışverişinde bulunuyor. Ancak son saldırılar gerginlikte ciddi bir tırmanışa işaret ediyor ve Orta Doğu'da olası büyük bir çatışma tırmanışının bölgeyi tam bir çatışmaya sürükleyebileceği yönündeki korkuların artmasıyla birlikte geliyor.

İsrail ordusu, Lübnan'dan İsrail'e doğru yaklaşık 200 roket fırlatıldığını söyledi 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kuzey İsrail'deki durumu görüşmek üzere yakında güvenlik kabinesini toplayacak.

Toplantı, İsrail ordusunun Pazar günü erken saatlerde güney Lübnan'a düzenlediği saldırıların ardından Lübnan'dan İsrail'e roket atılmasının ardından gerçekleşti.

İsrail ordusu, Lübnan'dan İsrail'e doğru yaklaşık 200 atış yapıldığını, henüz can kaybı yaşanmadığını bildirdi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülke genelinde "iç cephede özel bir durum" ilan etti ve bu durum, İsrail ordusunun vatandaşlara talimatlar vermesine olanak tanıyor; "toplantıların sınırlandırılması ve ilgili olabilecek yerlerin kapatılması" gibi.

İsrail'in kuzeyindeki bazı şehir ve kasabalar, bölge sakinlerine talimat gönderdi.

Acre Belediyesi, sakinlere barınakların yakınında kalmaları ve trafiği azaltmaları talimatını verdi. Belediye sözcüsüne göre, yakındaki Hayfa şehrinde barınaklar açıldı.

Güncellenme Tarihi : 25.8.2024 12:44

İLGİLİ HABERLER