Gündem
  • 13.10.2024 09:58

İsrail'in bütün hastaneleri bir tonluk bombayla bombaladığı belirlendi

İsrail ordusunun Gazze'deki neredeyse tüm hastanelere "tehlikeli yakınlıklarda" 2.000 pound (Yaklaşık bir ton)ağırlığında bombalar attığı ortaya çıktı

Çarşamba günü yayınlanan ve CNN  araştırmasına atıfta bulunan hakemli bir araştırmaya göre , İsrail ordusu Gazze'deki savaşın ilk haftalarında neredeyse tüm hastanelere "tehlikeli mesafelerde" son derece yıkıcı 2.000 poundluk bombalar attı. 

A man sits on debris as Palestinians conduct a search and rescue operation after the second bombardment to the Jabalya refugee camp in Gaza City, on November 1.

Harvard ve diğer üniversitelerdeki araştırmacıların çarpma kraterleri üzerinde yaptığı analizlere göre, İsrail 7 Ekim-17 Kasım 2023 tarihleri ​​arasında Gazze'deki tüm hastanelerin %25'inin "ölümcül menziline" 2.000 poundluk bombalar yerleştirdi.

A Brief History of the 2,000-Pound Bombs Central to U.S.-Israeli Tensions -  The New York Times

Analizde ayrıca, bombalardan kaynaklanan çarpma kraterlerinin, şeritteki hastanelerin %83'ünden fazlasında (36'sından 30'unda) "altyapı hasarı ve yaralanma aralığında" olduğu bulundu.

US resumes sending shipments of 500-pound bombs to Israel

PLOS Global Public Health dergisinde yayınlanan rapor, İsrail'in bölgede yenilenen askeri operasyonlar sırasında Kuzey Gazze'deki üç hastanenin tahliyesini emretmesinin ardından geldi. Gazze sağlık bakanlığı tüm tıbbi kurumların korunması çağrısında bulundu.

Why the U.S. paused the delivery of 2,000-pound bombs to Israel ahead of a  possible Rafah attack - The Globe and Mail

Harvard Üniversitesi'nde veri analisti ve çalışmanın baş yazarı olan Dennis Kunichoff, CNN'e yaptığı açıklamada, 2023'ün sonlarında hastanelere bu kadar yakın bir mesafede 2.000 poundluk bombaların kullanılmasının "ABD'nin sağladığı araçlarla uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlali" olduğunu söyledi.

"[Bombalar] yere çarptığında, inanılmaz bir hızla yaklaşık 1.000 pound şarapnel salıyorlar," dedi. "Esasında, güç ve şarapnel insanları öldürebilir ve beton altyapıya yüzlerce metre öteden zarar verebilir."

Photos: Israel is bombing starving Palestinians in southern Gaza |  Israel-Palestine conflict News | Al Jazeera

Bulgulara ilişkin yorum talebine yanıt veren İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), “IDF'nin ayrım gözetmeksizin ateş açtığı iddiaları, IDF'nin askeri altyapı, hedefler ve operatörleri isabetli bir şekilde vurmak için yaptığı önemli ve benzeri görülmemiş çabaları baltalıyor” dedi. IDF, uluslararası hukuka uyduğunu ve “sivil nesneleri ve sivilleri hedef almadığını” da sözlerine ekledi.

ABD, 7 Ekim'den bu yana İsrail'e binlerce 2.000 poundluk bomba gönderdi

İki ABD'li yetkilinin, Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana Biden yönetiminin İsrail'e çok sayıda mühimmat gönderdiğini, bunların arasında 10 binden fazla yüksek yıkıcı güce sahip 2 bin poundluk bomba ve binlerce Hellfire füzesi bulunduğunu, silah sevkiyatlarının güncellenmiş listesi hakkında bilgilendirildiği bildirildi.
Yetkililerin kamuoyuna açıklama yapma yetkisi olmadığı belirtilirken, ABD'nin Ekim ayında başlayan savaştan bu yana geçen günlerde en az 14 bin adet 2 bin librelik MK-84 bombası, 6 bin 500 librelik bomba, 3 bin adet Hellfire hassas güdümlü havadan yere füze, bin adet sığınak delici bomba, 2 bin 600 adet havadan atılan küçük çaplı bomba ve diğer mühimmatları bölgeye naklettiği ifade edildi.

Yetkililer sevkiyatlar için bir takvim vermezken, toplam rakamlar, uluslararası toplumun silah tedarikini sınırlama çağrılarına ve yönetimin yakın zamanda aldığı güçlü bombaların sevkiyatını durdurma kararına rağmen, ABD'nin müttefikine verdiği askeri destekte önemli bir düşüş olmadığını gösteriyor.

Uzmanlar, sevkiyatların içeriğinin, İsrail'in Gazze'ye yönelik sekiz aylık yoğun askeri harekâtında ihtiyaç duyacağı malzemelerle tutarlı göründüğünü söyledi . İsrail sayımlarına göre, Filistinli Hamas militanlarının 7 Ekim'de gerçekleştirdiği saldırıda 1.200 kişi öldürülmüş, 250 kişi de rehin alınmıştı.

Güncellenme Tarihi : 13.10.2024 10:14

İLGİLİ HABERLER