Gündem
  • 1.10.2024 23:18

İsrail'in bütün şehirlerinde korku ve panik var.. Herkes sığınakta

İsrailli yetkili, İran saldırısının ardından vatandaşlara sığınakları terk etmeleri söylendiğinde "önemli bir yanıt" sözü verdi
CNN'den Lauren Izso'dan
İsrailli bir yetkili Salı günü CNN'e yaptığı açıklamada, İsrail'in İran'ın saldırısına "önemli bir yanıt" vereceğini söyledi.Bu uyarılar, İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Tümamiral Daniel Hagari'nin Salı günü televizyonda yayınlanan mesajında ​​"bu saldırının sonuçları olacak" demesiyle aynıydı.

Hagari, "Planlarımız var ve kararlaştırdığımız yer ve zamanda operasyon yapacağız" dedi.

Salı akşamı İsrail'e atılan füze saldırıları vatandaşların sığınaklara koşmasına neden oldu, ancak İsrail ordusu yeni bir saldırı tespit edilmediğini ve insanların sığınaklarını güvenle terk edebileceğini söyledi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamaya göre, İran, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve diğerlerinin öldürülmesine yanıt olarak Salı günü İsrail'e füze saldırısı düzenledi.

ABD, Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Güney Lübnan'a kara harekâtı başlatmasının ardından İsrail'e balistik füze saldırısının an meselesi olduğuna inandığını belirtmişti.

Saldırıyla ilgili şu ana kadar bildiklerimiz şöyle:

100'den fazla füze fırlatıldı: İsrail ordusu İran'ın 180 "füze" ateşlediğini tahmin etti ancak bunun nihai sayı olmadığını vurguladı. CNN ekipleri Tel Aviv, Kudüs ve Hayfa şehirleri üzerinde düzinelerce füze gördü. CNN'den Jim Sciutto birden fazla füzenin engellendiğini gördüğünü söyledi. Bu arada Ürdün ordusu, silahlı kuvvetler genel komutanlığındaki bir askeri kaynağa atıfta bulunarak yaptığı açıklamada "yüzlerce İran füzesinin İsrail'e doğru fırlatıldığını" söyledi . İsrailli bir askeri sözcü, bazı İran füzelerinin İsrail'in orta ve güney kesimlerine doğrudan çarptığını söyledi.

Sığınaklara sığınan insanlarda yaralanma bildirilmedi: İsrailli bir kaynağa göre, füzeler düşerken İsrail güvenlik kabinesi de dahil olmak üzere insanlara sığınaklara sığınmaları söylendiğinde İsrail'de sirenler çaldı. İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Tümamiral Daniel Hagari, İran'ın saldırısının ardından yaralanma olmadığını söyledi.

Tırmanma uyarıları: Birleşmiş Milletler'deki İran Misyonu Salı öğleden sonra Tahran'ın yanıtının "uygun şekilde yerine getirildiğini" ve İsrail'in "yanıt vermeye veya daha fazla kötü niyetli eylemde bulunmaya cesaret etmesi durumunda, ardından ezici bir yanıt geleceğini" söyledi. İsrail askeri sözcüsü "ciddi sonuçlar olacağını" söyledi .

ABD desteği: ABD'li bir savunma yetkilisi, Orta Doğu'daki ABD güçlerinin "İsrail'i hedef alan İran'dan fırlatılan füzelere karşı savunma yaptığını" söyledi. Bu arada, ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, saldırıyı izlemek için Beyaz Saray'daki Durum Odası'ndaydı . Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, başkanın "ABD ordusuna, İsrail'in İran saldırılarına karşı savunmasına yardımcı olması ve İsrail'i hedef alan füzeleri düşürmesi talimatını verdiğini" söyledi. Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ve Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer da, kendi sözcülerine göre saldırı hakkında bilgilendirildi.

 

Güncellenme Tarihi : 1.10.2024 23:27

İLGİLİ HABERLER