Gündem
  • 6.7.2024 12:00

İsrail'in Gazze'de dokunmadığı tek yer.. Osmanlı'nın öldürdüğü İngiliz askerlerinin mezarlıkları

Gazze'de mezarlıklar bile apartheid'a maruz kalıyor

Sömürge döneminde Birleşik Krallık'ın, 1917'deki Balfour Deklarasyonu ile Filistin topraklarında İsrail Devleti'nin kurulmasına zemin hazırladığı uluslararası alanda biliniyor.
Kısaca bugünkü İsrail devletini İngiltere kurdurdu. Hem de binbir alçaklık ve entrikayla. 

1948'de İsrail’in kurulması bölgede bitmek bilmeyen bir çatışmayı tetikledi. 
365 kilometrekarelik, dünyanın en büyük açık hava hapishanesi sayılan Gazze Şeridi'nde, üzerinden 76 yıl geçmesine rağmen çatışmanın yangınları bu kez de şiddetle sürüyor.

Çalınan topraklarda oluşturulan bu yapay rejim bile bölgeyle bütünleşmeyi reddediyor. Çünkü Hırsız ve gaspça İsrail, Filistin'in tamamını kendisine istiyor ve bu yüzden Gazze'de soykırım yapıyor. 

Gaza's British cemeteries are the only ones Israel isn't destroying |  Middle East Eye

Gazze enkaz olurken İngiliz mezarlığına tek bir mermi bile düşmedi…

Middle East Observer on X: "⚡️There is only one grave left in it.. The  occupation destroys the historic Beit Hanoun cemetery.  https://t.co/36CphMkrPk" / X

Filistin mezarlığı ve mezarları yok edildi

Razing the dead: Contextualizing IDF cemetery desecration in Gaza -  Atlantic Council

Bu vahşi savaşta İsrail, Filistin mezarlıklarını bile saygı göstermiyor… Dirilere uyguladığı vahşeti ölülere de yapıyor.
Filistin mezarlarını yerle bir eden partheid rejimi, amansız ve ayrım gözetmeyen bombardımanları ve topçu ateşleriyle İngiliz askerlerinin mezarlıklarına zarar vermemeye yeterince dikkat ediyor.

At least 16 cemeteries in Gaza have been desecrated by Israeli forces,  satellite imagery and videos reveal | CNN
Peki Gazze’de İngiliz mezarlığı ne arıyor?

Yazar Abubaker Abed, Middle East Eye (MEE) dergisinde 26 Haziran'da yayımlanan makalesinde, kıyı bölgelerindeki İngiliz mezarlıklarına dokunulmadığını, Filistin mezarlıklarının ise harabeye dönüştürüldüğünü ortaya koydu.

IMG_3538.jpg | Heidi Levine

“Gazze'de İngiliz mezarlıkları İsrail'in tahrip etmediği tek mezarlık” başlıklı makalenin metni şöyle:

Gazze Şeridi'nde, çoğunluğu Birinci Dünya Savaşı'nda, bir kısmı da İkinci Dünya Savaşı'nda ölen İngiliz askerlerinin kalıntılarının bulunduğu iki mezarlık bulunmaktadır.

IDF soldiers stumble upon World War I graveyard in Gaza - JNS.org

İngiltere merkezli Milletler Topluluğu Savaş Mezarları Komisyonu'na ait olan bu mezarlar, yerel halk arasında İngiliz mezarlıkları olarak biliniyor ve Filistin bölgesindeki önemli kültürel ve arkeolojik alanlardan biri olarak kabul ediliyor.

Çalılıklarla süslü, uzun selvi ağaçlarıyla çevrili, alçak bir duvarın önünde çeşitli çiçeklerin açtığı, sakin bir atmosfere sahip olan bu mekanları, yıllardır yüzlerce Gazzeli dinlenmek için ziyaret ediyor.

Deir El Belah War Cemetery | Cemetery Details | CWGC

Gazze Savaş Mezarlığı, Gazze'nin kuzeyindeki Tuffah semtinde yer almaktadır. 781'i kimliği belirsiz olmak üzere 3.217 mezar bulunmaktadır. 
İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma cenaze sayısı 210. Savaş sonrası mezarlardan 30'u ve diğer milletlerden 234 savaş mezarı var.

Diğeri ise Deir el-Balah'ın kuzeyinde, el-Zwayda bölgesinde bulunuyor. İçinde hepsi İngiliz olan 724 asker yatıyor.

Sfax War Cemetery - Wikipedia

Mezarlığın ilk definlerinden bazıları, 1917 ve 1918'de Osmanlı İmparatorluğu ile Gazze savaşına katılan İngiliz askerleri tarafından yapılmış. 
İkinci Dünya Savaşı sırasında, çoğunlukla Avustralyalı olan Britanya İmparatorluğu kuvvetleri, Gazze'deki bir dizi hastaneyi işletiyordu.

Her iki mezarlık da İsrail'in Gazze savaşının başlamasından bu yana, tıpkı daha önce birçok çatışmadan sağ çıktığı gibi, ayakta kalmayı başardı.

2006'da Gazze Savaş Mezarlığı bir İsrail füzesi tarafından kısmen hasar gördü. İsrail tazminat olarak 90.000 £ ödedi. Ayrıca, İsrail'in 2009'da Gazze'ye yaptığı üç haftalık saldırının ardından yaklaşık 350 mezar taşının onarılması gerekti.

Gazze'nin birkaç bölgesi İsrail'in son askeri operasyonunun saldırısından kurtuldu. Ancak saldırı sonucu harabeye dönen onlarca Filistin mezarlığıyla karşılaştırıldığında, İngiliz mezarlıklarından bilinçli olarak kaçınılmış gibi görünüyor.

Mezarlığa yapılan ilk definlerden bazıları, 1917 ve 1918 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Gazze Savaşı'na katılan İngiliz askerleri tarafından yapılmıştır.

Yakınlarda gerçekleşen saldırılar sonucu iki mezarlık sadece kısmi hasara maruz kalırken, ne mezarlara ne de mezar taşlarına dokunulmadı.

Düzinelerce sakinin ve gazetecinin Deir al-Balah'taki mezarlığın yanından geçmesi veya fotoğraf çekmesi İsrailliler tarafından engellendi.

Gazze'nin kuzeyinden yerinden edilen Fadel Keshko, yakın zamanda mezarlığı ziyaret etmeye çalıştı. Middle East Eye'a, insanların mezarlığı görmelerini engelleyen kısıtlamaların "büyük bir soru işareti" bıraktığını söyledi.

"Büyükannemi ziyaret etmiştim ve eve giderken mezarlığı görmeyi hayal etmiştim. Mezarların hiçbirine dokunulmadığını görünce şok oldum. Yakınlardaki hava saldırıları sadece dış çit ve duvarlara kısmi hasar verdi, dedi.

"Diğer mezarlık için de aynı hikaye geçerli. Bu arada Gazzelilerin mezarları yıkıldı ve cesetleri çalındı. Bu çok insanlık dışı hissettiriyor."

'Onlar onlar için kutsaldır'

7 Ekim'de Hamas liderliğindeki İsrail saldırısının ardından savaşın başlamasından bu yana Gazze'deki neredeyse tüm Filistin mezarlıkları yıkıldı ve arandı.

El-Şucayya, Beyt Hanun ve Han Yunus mezarlıkları da yerle bir olurken, dünyanın en eski üçüncü kilisesi olduğu düşünülen Aziz Porfiriyye Kilisesi'nin mezarlığı da moloz yığınına döndü.

İsrail Gazze'deki askeri operasyonlarını genişletmeye devam ederken, ölü sayısı da artıyor. Rafah işgalinden sonra bir milyondan fazla insanın sığındığı Deir al-Balah'ta, artık iki mezarlıktan sadece biri çalışıyor.

Ocak ayından bu yana kapasitesi tükenen ve her gün çok sayıda ceset alan Deir al-Balah belediyesi, akını karşılamak için toplu mezarlara güveniyor.

Mezarlıkta cenaze işleri yapan 64 yaşındaki Abu Jawad Baraka bu durumu MEE'ye anlattı.

"Sürekli İsrail bombardımanı bize başka seçenek bırakmıyor. İnsanları gömmek için onlarca metre derinliğe kadar kazıyoruz. 300 veya 400 kişiyi gömmek zorunda kaldığım günler oldu. Sadece Deir al-Balah'tan veya Gazze'nin merkezinden değil, aynı zamanda Han Yunus, el-Karara ve el-Mawasi'den de geliyorlar," dedi.

İsrail, 7 Ekim'deki Hamas liderliğindeki saldırıda esir alınan esirlerin kalıntılarını aramak için çok sayıda mezar kazdı; pek çok Filistinli, İsrail birlikleri geri çekildikten sonra akrabalarının cesetlerini bulamadı. Bu, birçok Filistinliyi, katledilen sevdiklerini mümkün olduğunca evlerine yakın bir yere gömmeye sevk etti.

Baraka, "Mezarlıklarımız çok hasar görmüş ve çalınmışken, hiçbir tazminat almıyoruz. Hatta hiçbir korumaları bile yok" dedi.

"Ancak İsrail, İngiliz mezarlıklarına zarar veremez ve zar zor zarar görenleri onarmak için tazminat olarak çok para ödeyecek. Onlar kutsaldır ve bunu düşünmek bile acı veriyor."

Güncellenme Tarihi : 8.7.2024 02:39

İLGİLİ HABERLER