Gündem
  • 30.6.2024 12:03

İsrail'in hain planı belli oldu.. Gazze 24 idari bölgeye bölünecek!

Gazze 24 idari bölgeye bölünecek! Gallant'ın Washington'da savaş sonrası işgal planı hakkında konuştukları ortaya çıktı. İsrail'in planına göre Gazze küçük lokmalara ayrılacak ve 24 ayrı idare bölge kurulacak. 
Bu bölgelerin başına ise hain Abbas'ın adamları gelecek. Kurulacak bölgeler Amarika'nın kontrolünde olacak.

Amerikalı bir gazeteci, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın bu hafta Washington ziyareti sırasında Amerikalı yetkililere sunduğu, Tel Aviv'in gördüklerine göre Gazze'deki savaştan sonraki "ertesi gün" için işgal planının ayrıntılarını açıkladı. . 

Amerikalı gazeteci David Ignatius, 28 Haziran 2024 Cuma günü Amerikan "The Washington Post" gazetesinde yer alan bir makalede , Gallant tarafından incelenen ve uygulamayı denetlemek üzere ABD başkanlığında özel bir komite kurulmasını öngören planı ortaya çıkardı. 
Mısır, Ürdün, Emirlikler ve Fas'tan askerlerin yer aldığı uluslararası bir gücün katılımı Gazze Şeridi'nin güvenliğinden, Amerikan askerleri ise lojistikten sorumlu olacak.

Plan, Gazze Şeridi'nin 24 idari bölgeye bölünmesini, ABD ve "ılımlı" olarak nitelendirdiği Arap ülkelerinin bir "geçiş komitesi"ni denetlemesini ve bir Filistin gücünün kademeli olarak Gazze'deki güvenliğin sorumluluğunu üstlenmesini içeriyor. .

Ignatius'a göre Gallant ve ABD'li yetkililer, bu Filistin güvenlik gücünün mevcut Filistin Yönetimi güvenlik yardım programı kapsamında eğitilmesi gerektiği konusunda hemfikir. Her ne kadar Netanyahu, Filistin Yönetimi'nin savaş sonrası Gazze'de herhangi bir rol oynamasını açıkça reddetmiş olsa da.

Bu arada Amerikalı yetkililer, Ignatius'a göre, Gallant'ın kendisinin ve çoğu İsraillinin desteklemeyeceğini söylediği bir şeyi, ılımlı Arapların Suudilerin nihai bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik "siyasi ufuk" olarak adlandırdıkları şeyi istedikleri konusunda uyarıyorlar.

NETANYAHU BAKANININ AMERİKALILARA TEKLİFİNİ REDDETTİ

Netanyahu: Savaştan sonra Gazze'de herhangi bir Filistin hükümeti yok

Netanyahu, ABD ziyareti sırasında savunma bakanının onunla aynı fikirde olmamasına rağmen, Filistin'in savaş sonrası Gazze'nin yönetimine herhangi bir katılımını bir kez daha reddetti.

Cuma günkü bir rapora göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Gazze'deki savaşının sona ermesinin ardından Filistin'in Gazze'nin liderliği ve idaresine herhangi bir katılımını reddetti .

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth , İsrail güvenlik kaynaklarına dayandırarak, Netanyahu'nun Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi'nin iktidar partisi El Fetih'in savaştan sonra Gazze yönetimine katılmasına karşı çıkmaya devam ettiğini bildirdi .

Raporda, İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant'ın geçen ay Netanyahu'yu eleştiren şu ifadelerine yer verildi: "Savaşın ertesi günü, uluslararası destekle Filistin'in Gazze'yi kontrol etmesi mümkün olacak ve bu kurum Hamas'a idari bir alternatif olacak (...) Bu, İsrail'in ulusal çıkarıdır."

Ancak Netanyahu, Gallant'tan koptu ve bu fikri tamamen reddetti.

"Hamas-stan'ı Fetih-stan ile değiştirmeye hazır değilim" diyerek, Fetih'in Hamas yerine Filistin Yönetimi aracılığıyla Gazze'yi yönetmesine izin vermeye hazır olmadığını belirtti.

"(Gazze'ye yönelik) savaşın ertesi günü için ilk şart Hamas'ın ortadan kaldırılmasıdır ve bunun hiçbir mazeret ileri sürülmeden yapılması gerekir" dedi.

Netanyahu'nun reddi, Cuma günü The Washington Post'un Gallant'ın ABD'ye yaptığı tek başına ziyaret sırasında ABD'li yetkililerle "ertesi gün" planlarını tartıştığının ortaya çıkmasıyla geldi .

Gallant'ın Amerikan gazetesinin ifşa ettiği plana göre Gazze, ABD tarafından eğitilen Filistin güçleri tarafından yönetilen 24 idari bölgeye bölünecekti. Amerikan gazetesi, planın yürütülmesi ve izlenmesi için ABD başkanlığında bir komite oluşturulacağını ve Mısır, Ürdün, BAE ve Fas'tan oluşan uluslararası bir gücün de dahil olacağını açıkladı.

Ancak Netanyahu'nun ofisi, Gallant'ın planının doğruluğunu hızla reddetti ve planı "yanlış" olarak nitelendirerek şöyle dedi: "Filistin Yönetimi de dahil olmak üzere terörü finanse edenler, terörü destekleyenler ve terörü öğretenler, Hamas'ın ertesi günü Gazze'nin yönetiminde ortak olamazlar." .”

Netanyahu'nun bu tutumunu, Güvenlik ve Siyasi İşler Kabinesi'nin son toplantılarında ve Amerikalı yetkililerle ve İsrail kamuoyuyla yaptığı görüşmelerde yinelediği iddia ediliyor.

Eleştirmenler, Netanyahu'nun savaş sonrası Gazze'yi Filistinlilerin yönetmesine izin verme konusundaki inatçılığının , Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich liderliğindeki hükümetinin aşırı sağ kanadının da desteğiyle, Gazze'yi İsrail'in elinde tutma ve gelecekte İsrail yerleşim birimlerine olanak sağlama isteğinden kaynaklandığını savunuyorlar.

Hamas Lideri İsmail Haniye, "Ertesi gün" konuşmasında, "Savaştan sonra sektörün yönetimi, hareket tarafından, Gazze'deki halkımızın yüksek çıkarları temelinde ulusal mutabakat doğrultusunda kararlaştırılacak." dedi.

Hamas'ın "Gazze halkına savaş sonrası dönemle ilgili tüm konularda kolaylık sağlayacağını ve Batı Şeria ile Gazze'nin birliğini düzenleyen ulusal vizyona bağlı kalacağını" söyledi.

 

Güncellenme Tarihi : 30.6.2024 12:13

İLGİLİ HABERLER