İsrail'in imdadına Amerika yetişti.. Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) bataryası ve askerler yolladı
Yaklaşık 100 ABD askeri, füze savunma sistemini işletmek üzere İsrail'e konuşlandırılacak
CNN'den Natasha Bertrand ve Antoinette Radford'dan
ABD savunma yetkilisi, yaklaşık 100 ABD askerinin, Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) bataryasını işletmek üzere İsrail'e konuşlandırıldığını söyledi.
ABD askerlerinin İsrail sınırlarına konuşlanması nadir görülen bir durum ancak bu, füze savunma sistemini işletmek için kullanılan tipik bir asker sayısıdır.
Biraz bağlam : ABD her yıl İsrail'e milyarlarca askeri destek sağlıyor. Dünya çapında silah satışlarını izleyen bir düşünce kuruluşu olan Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nün (SIPRI) 2023 tarihli uluslararası silah transferleri raporuna göre, İsrail'in silah ithalatının %69'u ABD'den geliyor.
Düşünce kuruluşu, ABD'den ithal edilen silahların "İsrail'in Hamas ve Hizbullah'a karşı askeri eylemlerinde önemli bir rol oynadığını" bildirerek, 2023'ün sonunda binlerce güdümlü bomba ve füzenin ABD'den İsrail'e hızla teslim edildiğini belirtti. F-35 ve F-15 savaş uçakları da Ocak 2024'te ABD'den İsrail'e teslim edildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre ABD ayrıca İsrail'e finansal yardım sağlıyor ve 1948'den bu yana 130 milyar doların üzerinde ikili finansman sağlıyor. 2019'da iki ülke, ABD'nin İsrail'e her yıl Yabancı Askeri Finansman programından 33,3 milyar dolar ve füze savunması için 500 milyon dolar daha sağlamasını garanti eden bir Mutabakat Muhtırası imzaladı.
THAAD füze sistemi balistik füzeleri engellemek için kullanılıyor
İsrail ordusunun son açıklamaları ABD tarafından geliştirilen THAAD (Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması) füze savunma sisteminin ülkede konuşlandırıldığını duyurdu. ABD'nin bu savunma sistemini İsrail topraklarına yerleştirmesi, bölgedeki askeri dengelere dair yeni tartışmaların fitilini ateşledi. THAAD savunma sistemi teknik özellikleri ve menzil kapasitesi ise büyük bir merak konusu.
THAAD FÜZESİ NEDİR?
THAAD (Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması) ABD tarafından geliştirilmiş ve balistik füze tehditlerine karşı savunma amacıyla tasarlanmış bir füze savunma sistemidir.
İlk olarak 1990'larda geliştirilen sistem, balistik füzelerin atmosferin çeşitli katmanlarında imha edilmesini hedefliyor. THAAD’ın en dikkat çeken özelliği, gelen füzeyi patlayıcı başlık kullanmadan, tamamen çarpma anındaki kinetik enerji ile etkisiz hale getirmesidir.
Bu yöntem füzenin vurulmasının ardından oluşabilecek yan hasarları minimize etmeyi amaçlayarak sistemin yüksek hassasiyetle çalışmasını sağlar.
THAAD ÖZELLİKLERİ NELER?
THAAD füze sisteminin radar birimi olan AN/TPY-2 X-band radarı, yaklaşan tehditleri erken tespit etme kapasitesine sahip.
THAAD radarı oldukça uzak mesafelerden füzeleri tespit ederek komuta merkezine hızlı bilgi aktarır ve füzenin ne zaman fırlatılması gerektiği konusunda karar verir.
Öte yandan THAAD’ın füze fırlatma sistemi, her biri sekiz füze taşıyabilen fırlatıcılardan oluşur. Bu füzeler hedefi çok yüksek irtifalarda imha edebilme kapasitesine sahiptir. Fırlatıcılar mobil olduğu için sistemin taşınabilirliği oldukça yüksektir.