Gündem
  • 2.10.2024 22:21

İsrail'in intikam tehdidine İran'dan karşılık geldi.. Daha sert vururuz

İsrail, İran'ın füze saldırısının ardından intikam sözü verdi…

IDF Genelkurmay Başkanı: Hassasiyet ve güçle nasıl vurulacağını biliyoruz

Halevi Tel Nof Hava Üssü'nde

IDF Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Roş Aşana öncesinde Tel Nof Hava Üssü'nü ziyaret etti: Orta Doğu'daki herhangi bir noktaya ulaşma ve vurma kabiliyetimiz var. Bunu henüz anlamamış olan düşmanlarımız yakında anlayacak.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Çarşamba günü üssün Komutanı Tümgeneral Ariel Dayan ve diğer komutanlarla birlikte Tel Nof Hava Üssü'nü ziyaret etti.

"İran dün İsrail Devleti'ne yaklaşık 200 füze fırlattı. İran sivil bölgelere saldırdı ve birçok vatandaşın hayatını tehlikeye attı. Uygun sivil davranış ve yüksek kaliteli savunmalar sayesinde hasar nispeten küçüktü. Cevap vereceğiz, önemli hedefleri nasıl bulacağımızı biliyoruz, hassasiyet ve güçle nasıl vuracağımızı biliyoruz" dedi Halevi.

“Tatil başlamadan önce Tel Nof Hava Üssü'nü ziyaret ettim. Üs tamamen faaliyette, bir an bile faaliyetini durdurmadı ve ihtiyaç duyulan her yere saldırılar düzenlemeye devam ediyor. Orta Doğu'daki herhangi bir noktaya ulaşma ve saldırı düzenleme kapasitesine sahibiz. Ve bunu henüz anlamamış olan düşmanlarımız yakında anlayacaklar,” diye ekledi.

Halevi, "Bayram arifesinde, IDF tüm cephelerde faaliyet gösteriyor ve saldırıyor. IDF askerleri, Gazze Şeridi, Lübnan, Yahudiye ve Samarya'da ve tüm sınırlarda, takviyeli kuvvetler ve artan hazırlıkla bayramı kutlayacak" dedi.

İsrail, İran'ın topraklarına füze saldırısı düzenlemesi halinde bunun "bedelini ödeteceğini" söylerken, Tahran dün yaptığı açıklamada, hedef alınması halinde daha da büyük bir saldırı başlatacağı uyarısında bulundu.

İran, Salı gecesi tarihinde İsrail'e ikinci doğrudan saldırısını gerçekleştirdi ve hipersonik silahlar da dahil olmak üzere 200 füze ateşleyerek İsrailli sivilleri sığınaklara gönderdi.

İsrail, dün Güney Beyrut'ta İran müttefiki Hizbullah'ın Lübnan'daki kalelerini ağır saldırılarla bombaladı.

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim saldırılarıyla başlayan Gazze savaşına geçen ay odaklandı ve bu kez Hizbullah'la savaştığı Lübnan'la olan kuzey sınırını güvence altına almaya yöneldi.

"İran büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek," diye uyardı İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu. "Bize saldıran olursa, biz de ona saldırırız."

İran füzelerinin engellenmesini komuta ve kontrol merkezinde izleyen Savunma Bakanı Yoav Gallant da intikam yemini etti.

İran Devrim Muhafızları, saldırının, İsrail'in geçen hafta Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile İran'ın önde gelen komutanlarından Abbas Nilfuruşan'ı öldürmesinin yanı sıra, Temmuz ayında Tahran'da düzenlenen ve büyük ölçüde İsrail'in sorumlu tutulduğu bombalı saldırıda Hamas lideri İsmail Haniye'nin de ölmesine yanıt olarak düzenlendiğini bildirdi.

İsrail ise Lübnan'da kara harekâtına başladığını duyururken, Hizbullah ise Lübnan'a sızmaya çalışan İsrail askerleriyle çatıştığını duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin İsrail'e "tam destek" verdiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İran'ın "utanmazca bir saldırganlık eylemi" olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, X'te yaptığı paylaşımda, "İsrail rejimi daha fazla misilleme yapmaya karar vermediği sürece Tahran'ın eylemi tamamlanmış sayılacaktır" ifadesini kullandı.

Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Bakıri de "daha yoğun ateş açacakları" tehdidinde bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Orta Doğu'da genişleyen çatışmayı durdurma" çağrısında bulunarak, "Bu durmalı. Kesinlikle ateşkese ihtiyacımız var." dedi.

İran, İsrail'in füze saldırısına misilleme yapması halinde "daha güçlü bir yanıt" vereceğine söz verdi

 

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian, İran'ın savaş istemediğini ancak Salı günü İran'ın füze saldırısının ardından İsrail'in misilleme yapması halinde "daha güçlü bir yanıt" vereceğini söyledi .

Çarşamba günü Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad el-Sani ile Doha'da bir araya gelen Pezeshkian, İsrail'i bölgede güvensizliği körüklemekle suçladı ve tarihi suçlar olarak nitelediği eylemleri kınadı.

"Cevap vermekten başka seçeneğimiz kalmadı. İsrail tepki vermek isterse, daha güçlü bir yanıt vereceğiz, İslam Cumhuriyeti'nin bağlı olduğu şey budur," dedi Pezeshkian.

Salı günkü benzeri görülmemiş saldırıdan birkaç saat sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek." dedi.

Pezeshkian'ın açıklamaları, İran'ın Salı günkü saldırıda yaklaşık 200 balistik füze fırlatmasının ardından geldi. İran, bu saldırının Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesine yanıt olduğunu söyledi  .

 


 

 

Güncellenme Tarihi : 2.10.2024 22:33

İLGİLİ HABERLER