Gündem
  • 1.10.2024 09:52

İsrail'in karadan girdiği Güney Lübnan'da Hizbullah'la yoğun çatışma

IDF, Güney Lübnan'da Hizbullah ile 'Yoğun Çatışma' Olduğunu Bildirdi; Kuzey İsrail'e Gece Boyunca 15'ten Fazla Roket Atıldı..

Bu hafta Güney Lübnan'a düzenlenen kara harekâtı, İsrail'in kuzey komşusunun topraklarına asker göndermesinin uzun tarihinin son halkasıdır.

İsrail'in Lübnan'a yönelik daha önceki işgallerinin zaman çizelgesi şöyle:

1978 : İsrail Savunma Kuvvetleri'ne göre, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) mensuplarının Lübnan üzerinden deniz yoluyla İsrail'e girmesi ve sivil bir otobüsü ele geçirerek onlarca İsrailliyi öldürmesinin ardından İsrail ilk kez sınırdan asker gönderdi .

Buna karşılık İsrail, Lübnan'ın otobüs saldırısıyla hiçbir ilgisi olmadığı iddialarına rağmen ülkenin güney kısmının çoğunu işgal etti. Bu, sonunda İsrail'in Lübnan'dan çekilmesini güvence altına almakla görevli Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü'nün (UNIFIL) kurulmasına yol açtı.

1982 : İsrail'in Lübnan'a yönelik en uzun işgali Haziran 1982'de başladı. İsrail, bu haftaki açıklamalarda olduğu gibi, saldırının kısa süreli olacağını ve sadece Filistin Kurtuluş Örgütü'nü yok etme misyonuyla sınırlı olacağını söyledi.

Ancak bu durum, güney Lübnan'ın yıllarca işgal edilmesine ve İsrail birliklerinin giderek daha az popüler hale gelen uzun süreli bir savaşa sürüklenmesine yol açtı.

İsrail güçleri başlangıçta Batı Beyrut da dahil olmak üzere Lübnan topraklarının neredeyse yarısını ele geçirdi. Güncel raporlara göre operasyon 17.000'den fazla ölümle sonuçlandı ve Sabra ve Şatila Filistin mülteci kamplarında bir katliamla ilgili İsrail soruşturması.

Bu soruşturma, İsrail'i İsrail müttefiki sağcı Hristiyan Lübnanlı savaşçılar tarafından gerçekleştirilen katliamdan dolaylı olarak sorumlu tuttu. İsrail birlikleri bundan sonra Batı Beyrut'tan çekildi ancak 2000 yılına kadar Güney Lübnan'ı işgal etmeye devam etti. Bu çatışma aynı zamanda nihayetinde Hizbullah'ın doğmasına da sebep oldu.

2006 : 2006 yılında Hizbullah militanları İsrail'e sürpriz bir saldırı düzenleyerek sekiz İsrail askerini öldürdü, iki askeri de esir değişimi yapmak amacıyla kaçırdı.

İsrail, önce büyük bir hava harekâtıyla karşılık verdi, ardından kapsamlı bir kara harekâtı düzenledi ve bu harekât, BM aracılığıyla sağlanan ateşkesle sona erdi.

Human Rights Watch'a göre, bir ay süren savaşta Lübnan'da yüzlercesi çocuk olmak üzere yaklaşık 1.200 kişi öldü . İsrail ordusuna göre, kırk dokuz İsrailli sivil ve 121 IDF askeri öldürüldü .

BM komisyonu, İsrail ordusunun sivillere karşı "aşırı, ayrım gözetmeyen ve orantısız" güç kullandığını tespit etti.

Orta Doğu'da sabah. Bilmeniz gerekenler şunlardır

İsrail, Hizbullah'ı hedef alan güney Lübnan'da bir kara harekâtı başlattı  . İsrailli yetkililer,  Lübnan'ın "uzun vadeli bir işgali" olmayacağını  söylediler  ancak bir zaman çizelgesi vermeyi reddettiler.

Kara harekâtı, İsrail'in sınır ötesinden saatlerce süren saldırıları ve topçu ateşinin ardından gerçekleşti.

Bilmeniz gerekenler şunlardır:

•  Toplu kayıplar: Dün İsrail saldırılarında en az 95 kişi öldü ve geçen Pazartesi'den bu yana ölü sayısı 1.000'i aştı. Başbakan, Lübnan'da bir milyon kişinin çatışmalar nedeniyle yerinden edildiğini söyledi.

•  Lübnan ordusu geri çekiliyor: CNN'e konuşan bir güvenlik kaynağı, Lübnan ordusunun İsrail ile güney sınırındaki gözlem noktalarını boşalttığını ve kara harekâtı için hazırlık amacıyla kışlalara taşındığını söyledi.

İsrail ABD'ye meydan okuyor:  Beyaz Saray,  İsrail'in kendini savunma hakkını yeniden teyit etti ancak Başkan Joe Biden'ın bir kez daha ateşkes çağrısı yapmasından bir gün sonra "görev kayması" riski konusunda uyardı. İsrail'in Hizbullah ile savaşındaki tırmanışı  , silahlarının kilit tedarikçisi olan  ABD'nin artan baskısına meydan okuyor. ABD tarafından tedarik edilen 2.000 poundluk bombalar,  Cuma günü Hizbullah liderini öldüren İsrail saldırısında muhtemelen kullanıldı.

•  BM kara harekâtına karşı çıkıyor : BM Genel Sekreteri'nin sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Hepimiz Lübnan'da topyekün bir savaşın, kara savaşının İsrail halkına ve Lübnan halkına getireceği yıkımı biliyoruz" dedi.

•  Şam'a Saldırılar: İsrail'in düzenlediği saldırıda tanınmış bir televizyon sunucusu ve iki kişi daha öldürüldü, devlet haber ajansı SANA bildirdi. İsrail, 7 Ekim'den bu yana Suriye'de aralıklarla hava saldırıları başlattı.

•  ABD birlikleri: Pentagon, Pazartesi günü , belirtilmeyen sayıda ABD askerinin Orta Doğu'ya konuşlandırılmak üzere hazırlandığını söyledi.

•  Uluslararası tahliyeler: İngiltere ve Almanya da dahil olmak üzere çok sayıda hükümet, vatandaşlarının Lübnan'dan tahliyesi için organizasyonlar düzenledi.

•  İsrail'in geniş çaplı savaşları: İsrail, Gazze'de bir mülteci kampına ve yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı bir okula saldırdı ve Hamas'a karşı savaşını sürdürdü. Daha uzakta, bir CNN muhabiri, Yemen'de Husi kontrolündeki bir limana saldırmak için 1985'ten bu yana en uzun menzilli muharebe görevinde İsrail ordusuna katıldı.

•  İsrail ordusu , Güney Lübnan'da Hizbullah'ı hedef alan " sınırlı bir kara operasyonu " başlattığını söylüyor . İsrailli yetkililer, Lübnan'ın " uzun vadeli bir işgali " olmayacağını söylediler ancak bir zaman çizelgesi vermeyi reddettiler.

• Hizbullah, saldırının ardından kuzey İsrail'deki askerlere saldırı  başlattığını söyledi . İran destekli grup,  İsrail'in Hasan Nasrallah'ı öldürmesinin ardından en kısa sürede yeni bir lider seçeceğini söyledi  ve  Gazze'deki Filistinlilere destek olmak için İsrail'le savaşmaya devam edeceğine yemin etti  .

İsrail'in müdahalesi, İsrail'in   sınır boyunca  saatlerce süren baskınları ve topçu ateşi sonrasında ve İsrail'in bazı sınır topluluklarında sivil hareketlerini kısıtlamasının ardından gerçekleşti . Ulusal bir yayıncıya göre, operasyon öncesinde İsrail'in güvenlik kabinesi   Hizbullah ile savaşının "bir sonraki aşamasını" onayladı.

 İsrail'in öfkeli tırmanışı  , Hizbullah ile ateşkes anlaşmasına varılması için kilit bir müttefik olan ABD'nin baskısına meydan okuyor . Yetkililer, savaştaki tırmanışın   Lübnan'da 1.000'den fazla insanı öldürdüğünü, evleri yıktığını ve 1 milyon kişiyi yerinden ettiğini söylüyor.

Güncellenme Tarihi : 1.10.2024 10:46

İLGİLİ HABERLER