Gündem
  • 21.10.2024 23:05

İsrail'in sızdırılan İran'a saldırı planında bütün ayrıntılar yer almış

Sızdırılan ABD dosyalarında İsrail'in İran'a yönelik saldırısına yönelik hazırlıklar ayrıntılı olarak anlatılıyor

İsrail Hava Kuvvetleri'nin İran'a yönelik saldırı hazırlıklarının ayrıntılarını ortaya koyan son derece gizli belgeler, aralarında gizli bir ALBM silahının da bulunduğu düzinelerce füzenin de yer aldığı bir saldırıyı içeriyor.

ABD Ulusal Jeo-Uzamsal İstihbarat Ajansı'na (NGA) atfedilen ve İsrail'in İran'a saldırı hazırlığına ilişkin sızdırılan belgeler, son derece hassas bilgilerin kamuoyuna açıklanmasının ardından hem Amerikalı hem de İsrailli yetkililer arasında korkuya yol açtı. 

Kurum, ABD Savunma Bakanlığı tarafından uydu veya uçak aracılığıyla toplanabilen coğrafi istihbarat (GEOINT) sağlamaya odaklanıyor.

Ortadoğu ile ilgili haberlere odaklanan bir Telegram kanalı olan Middle East Spectator tarafından yayımlanan belgeler, ilk olarak Pentagon içindeki iddia edilen bir muhbirden kaynaklanmış olup, söz konusu muhbir söz konusu belgeleri özel bir Telegram grubunda paylaşmıştır. 

Middle East Spectator, belgelerin gerçekliğini belirleyemediğini belirtirken, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Amerikan istihbarat teşkilatının olayı soruşturduğunu doğruladı.

Johnson, CNN'e verdiği demeçte, "Sızıntı çok endişe verici. Orada bazı ciddi iddialar var, bir soruşturma devam ediyor ve birkaç saat içinde bununla ilgili bir brifing alacağım" dedi . 

Bu belgeler "çok gizli" olarak işaretlendi ve FVEY (Beş Göz) olarak işaretlendi; bu da bunların yalnızca ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'daki yetkililer tarafından görüntülenebileceği anlamına geliyor. 

Peki belgelerde neler yer alıyor?

Son derece gizli bilgiler, İsrail Hava Kuvvetleri'nin İran'a yönelik bir saldırıya hazırlandığı iddialarını ayrıntılı olarak ortaya koyuyor. 

15-16 Ekim 2024 tarihlerinde yayımlanan ilk belgenin başlığı "İsrail: Hava Kuvvetleri İran'a Saldırı Hazırlıklarını Sürdürüyor ve İkinci Büyük Kuvvet Kullanım Tatbikatı Gerçekleştiriyor" olup, 13 Ekim 2024'te toplanan benzer bilgilerin devamı niteliğindedir. 

Ayrıntılı bilgi vermek gerekirse, İsrail Hava Kuvvetleri, 13 Ekim'de gerçekleştirdiği LFE tatbikatının ardından, 15-16 Ekim tarihleri ​​arasında ikinci büyük kuvvet kullanım (LFE) tatbikatını gerçekleştirdi. 

Hava Kuvvetleri ayrıca havadan fırlatılan balistik füzeleri (ALBM) ele aldı ve insansız hava aracı (İHA) operasyonlarını da yürüttü. 

Bu kapsamda, Hatserim Hava Üssü, Ramat David Hava Üssü ve Ramon Hava Üssü'nde 16 adet Golden Horizon ALBM ve 40 adet Rocks havadan fırlatılan füze ve diğer silahların sevkiyatı gerçekleştiriliyor. 

O dönemde ayrıca havadan yakıt ikmal ve diğer keşif uçakları da faaliyet gösteriyordu. 

İkinci belgede ise İsrail işgal güçlerinin silah kullanımı, hava savunması, hava operasyonları, nükleer ve füze tesisleri, özel kuvvetler ve donanması değerlendiriliyor. 

ALBM'lerin silah kullanım seviyesinin orta, hassas güdümlü mühimmat kullanım seviyesinin ise düşük olduğunu değerlendirdi. Ayrıca nükleer kabiliyetli füzelerin, özellikle Jericho II'nin ve nükleer tesislerin kullanımına odaklandı ve 16 Ekim'de önemli bir faaliyet kaydedilmediğini söyledi. 

Ciddi bir ihlal

ABD'li eski savunma yetkilisi Mick Mulroy, CNN'e yaptığı açıklamada , sızıntının doğru olması durumunda bunun İsrail'in İran'a saldırı taktik planlarının sızdırıldığı anlamına geldiğini ve bunun da "ciddi bir ihlal" anlamına geldiğini söyledi.

"ABD ile İsrail arasındaki gelecekteki koordinasyon da sorgulanabilir. Güven, ilişkinin temel bir bileşenidir ve bunun nasıl sızdırıldığına bağlı olarak bu güven aşınabilir," diye vurguladı. 

Öte yandan Başbakan Netanyahu'nun Likud Partisi'ni temsil eden İsrailli milletvekili Tally Gotliv, ABD'nin belgeleri kasıtlı olarak sızdırdığını ileri sürdü. 

Olayın "kazara olmadığını" söyledi.

"Belgelerin sızdırılması İsrail'i engellemek ve İsrail'in İran'a saldırmasını engellemek için kasıtlı olarak yapıldı" iddiasında bulunan Trump, Biden yönetimini "İran'ın kuklası" olmakla suçladı.

Güncellenme Tarihi : 21.10.2024 23:11

İLGİLİ HABERLER