İsrailli general İran'ın ne şekilde karşılık vereceğni açıkladı
IDF generali: İran, generalinin ölümüne bu şekilde misilleme yapacak
Tuğgeneral Zvika Haimovich: İran'ın Devrim Muhafızları yetkilisi Muhammed Rıza Zahedi'nin ölümüne yönelik beklenen misillemesi, stratejik hedeflerin vurulmasını da içerebilir.
Tuğgeneral-Gen. (res) Daha önce İsrail Hava Savunma komutanı olarak görev yapan Zvika Haimovich , 103FM'ye verdiği röportajda olaylara ilişkin yorum yaptı.
Haimovich, "Tahminimce" dedi, "[göreceklerimiz] İranlıların 2019'da Suudi Arabistan'da gerçekleştirdiği ve ülkenin petrol arzına ciddi zarar verdikleri saldırıya daha çok benzeyecek. Stratejik bir hedef alıyorlar" ve ölümcül bir saldırı gerçekleştirecek" dedi.
Olası saldırılara hazır olduklarını belirten Haimovich şöyle açıkladı: "Son altı ayda Yemen'den bir kara füzesi , Gazze ve Lübnan'dan roket ve füzeler, Suriye'den de İHA'lar yakaladık. Farklı tehdit türleriyle testi zaten geçtik."
İran füze ve intihar drone'larıyla misilleme yapabilir mi?
Ayrıca geçtiğimiz hafta sonu Amerikalı yetkililer, CBS ağına, ortaya çıkan senaryolardan birinin, intihar dronları ve seyir füzeleriyle eşi benzeri görülmemiş ölçekte bir saldırı olduğunu ve Tahran'ın da İsrail'e aynı şekilde yanıt vermeye çalışacağı korkusunun bulunduğunu söyledi.
Amerikan raporunda, kamuya açık konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen iki İranlı yetkili, İran'ın tüm silahlı kuvvetlerini tam alarma geçirdiğini ve İran'ın saldırıya doğrudan karşılık vermesi yönünde karar alındığını söyledi.
Lübnan direnişi Siyonist bölgeleri ve üslerini onlarca füzeyle yok etti
BEYRUT 07 Nisan 2024 (Saba) - Lübnan'daki İslami Direniş - Hizbullah bugün Pazar günü işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki Keila kışlasındaki Siyonist hava ve füze savunma komutanlığı karargâhını bombaladı ve füze ve düzinelerce Katyuşa roketinin bulunduğu “Yoav”daki topçu üssü.
Lübnan Direnişi tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: "İslami Direniş Mücahidleri bugün Pazar günü saat 11.10'da Kayla Kışlası'ndaki Hava ve Füze Savunma Komutanlığı karargahını ve Yoav'daki füze ve topçu üssünü hedef aldı. düzinelerce Katyuşa roketiyle.”
Açıklamada, bunun Gazze Şeridi'ndeki kararlı Filistin halkına destek, onların cesur ve onurlu direnişine destek ve Bekaa bölgesine yönelik Siyonist saldırılara yanıt olarak geldiği vurgulandı.
Al Jazeera'nin edindiği bilgiye göre saldırıda en az üç Hizbullah savaşçısı daha öldü.
Öte yandan Lübnan'dan İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ne düzinelerce roket fırlatıldı.
Hizbullah savaşçıları bölgedeki bir ordu üssünü ve hava savunma mevzilerini hedef aldıklarını belirtti.
Hizbullah ve İsrail ordusu Gazze savaşına paralel olarak Lübnan'ın güney sınırında karşılıklı ateş açarak daha geniş çaplı bir bölgesel çatışma korkusunu körüklüyor.
İsrail saldırıları son altı ayda 270 Hizbullah savaşçısının yanı sıra aralarında çocuklar, sağlık görevlileri ve gazetecilerin de bulunduğu 50 kadar sivilin ölümüne neden oldu.
Hizbullah'ın roket ateşi ise 10’dan fazla İsrail askerini ve bunun yarısı kadar sivili öldürdü.
"Amansız şiddet döngüsü"
Bombardıman, sınırın her iki tarafında yüz binden fazla insanı yerinden etti ve bombalanan tarlaların ekilmeden ya da hasat edilmeden kalmasıyla güney Lübnan'daki tarım ekonomisine büyük darbe vurdu.
Lübnan'ın güneyindeki Kafra'dan bildiren Al Jazeera'den Ali Haşim, sınır ötesi çatışmaların ve saldırıların, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıdan bu yana "son aylarda değişen dinamikleri" gösterdiğini söyledi.
"Başlangıçta çatışma kontrol altına alınmıştı. Ancak artık bunu söyleyemeyiz" diyen Haşim, Hizbullah'ın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde gerçekleştirdiği "eşi benzeri görülmemiş" saldırıyı örnek gösterdi.
Pazartesi günü ortak bir açıklama yapan BM Lübnan Özel Koordinatörü Joanna Wronecka ve Lübnan'daki BM Barış Gücü Misyonu Komutanı Aroldo Lazaro "şiddetin durması" gerektiğini söyledi.
"Çatışmaların durdurulmasını ihlal eden amansız saldırı ve karşı saldırı döngüsü, 2006 yılında kabul edilmesinden bu yana Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının en ciddi ihlalini teşkil etmektedir" dediler.
BM'nin bu kararı yaklaşık yirmi yıl önce Hizbullah ve İsrail arasında bir ay süren savaşı sona erdirmiş ancak silahlı grupların güneyden çekilmesi ve Lübnan ordu birliklerinin konuşlandırılması da dahil olmak üzere pek çok maddesi hiçbir zaman uygulanmamıştı.
Kaynak: Jazeera
Güncellenme Tarihi : 10.4.2024 13:21