Afet Yönetmeliği 1998 yılında değişti. Devlet okullarının inşaat yapısı madde madde sıralandı. Bu tarihten sonra, okulların afete dayanıklılık şartı ilk sıralara konuldu. Okullardaki incelemeler ancak 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nden sonra başlatılabildi. Üniversitelerin mühendislik fakültelerinden ve Bayındırlık Müdürlüğü'nden ekipler ortak çalışmalar yaptı ve zemin etütlerini değerlendirdi. Depremde hasar gören okullarla ilgili ayrıntılı rapor hazırlandı. Hasarın büyük olduğu 62 okul tamamen yıkılarak, yerine Afet Yönetmeliği'ne uygun okullar yapıldı. Az hasarlı 69 okulda da destekleme çalışması yapıldı. Vali Muammer Güler, İstanbul'da göreve başladıktan sonra, olası bir depreme karşı, okul binalarında ikinci bir 'ince tarama' başlatıldı. Böylece çıplak gözle yapılan ilk incelemelerde, hiçbir hasar tespiti yapılmayan 54 okulun daha birinci derecede deprem riski taşıdığı ortaya çıktı.
İKİNCİ TARAMA KURTARDI
Çalışmalarını yaz sonunda tamamlayan teknik heyet, raporunu okulların açıldığı 13 Eylül Pazartesi günü İstanbul Valiliği'ne ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü'ne sundu. Raporda, İstanbul'un sahil şeridinde bulunan Avcılar, Büyükçekmece, Silivri, Zeytinburnu, Bağcılar, Bakırköy, Üsküdar, Kadıköy, Kartal, Pendik, Maltepe ve Tuzla'daki 54 okulun bina, iş teknik atölyesi ve spor salonlarının, depremde yıkılma alarmı verdiği vurgulandı ve derhal boşaltılması istendi.
Veli Göçer gibi olurduk
Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, ilk gün okulları boşaltmanın büyük paniğe neden olacağını düşünerek, tahliye için ikinci günü bekledi. 24 saati deprem korkusuyla geçiren Balıbey, yaşadığı sıkıntılı saatleri şöyle anlattı: 'O geceyi uykusuz geçirdim. Ya rapor okullar açıldıktan günler sonra gelseydi ve deprem olsaydı. Allah korusun, Veli Göçer gibi binaların altında kalırdık. Günah keçisi olurduk.' 20 bini aşkın öğrencinin başka okullara aktarıldığını belirten Balıbey, okulların hazirana kadar onarılıp eğitime hazırlanacağını söyledi. Ömer Balıbey, onarım için bakanlıktan 10 trilyon ödenek geldiğini de sözlerine ekledi.
Veliler isyan etti
Okullarını değiştirmek zorunda kalan veliler ise hem geç gelen karara hem de düzenlerinin bozulmasına isyan etti. Yıkım kararı alınan Prof. Dr. Sait Dargalı İlköğretim Okulu'nda iki çocuğu okuyan Sabri Aktaş, 'Maddi ve manevi olarak etkilendik. Çocuklarımız evimizin dibindeki okul yerine, servisle başka okula gidiyor. Okulun daha ihalesi yapılmamış. Ne zaman yıkılacağı da meçhul. Hem vatandaş, hem de öğrenci velisi olarak okulumuzu kısa sürede geri istiyoruz' diye konuştu.
AKŞAM
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:57