Gündem
  • 29.8.2024 11:30

İstanbulluya sadece digital uygulama üzerinden hizmet verecek 2500 yeni taksi

Milyonlarca İstanbullunun uzun süredir gündeminde olan taksi sorununa ilişkin son dakika gelişmesi yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, İstanbul’da 2500 yeni taksinin hizmete alınmasına oy birliği ile karar verdi. Taksilerde ise yeni sistem uygulanacak.

İBB'nin 2500 yeni taksinin hizmete alınmasını içeren sistem UKOME toplantısında oy birliği ile kabul edildi. İstanbul'da hizmete alınacak 2500 adet yeni taksiler sadece dijital uygulamalar üzerinden hizmet verebilecek.

İBB UKOME Toplantısı, 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri'nde yapıldı. Toplantıda, İBB'nin 2500 yeni taksinin hizmete alınmasını içeren 'Uygulama Tabanlı Taksi Taşımacılığı Sistemi'nin oy birliğiyle kabulune karar verildi.

İŞTE TAKSİDE YENİ DÖNEMİN AYRINTILARI

Uygulama kapsamında hizmete girecek 2 bin 500 yalnızca İBB lisanslı dijital taksi çağırma uygulamalarıyla hizmet vererek yoldan yolcu alamayacağı, ödemelerin kredi kartı ve İstanbulkart ile alınacağı; taksi renk ve tasarımının yolcuların dijital taksileri edebilecek şekilde yapılacağı belirlendi.

 

Uygulama detaylarının İBB Meclisi'nde de görüşülerek, İBB tarafından yürütülecek taksi ihaleleri ve uygulama tarihinin belirleneceği öğrenildi.

SERTİFİKALANDIRILMIŞ ŞOFÖRLER

Ulaşım Akademisi tarafından sertifikalandırılmış şoförlerin kullanacağı, uçtan uca denetim, çevrim içi ödeme ve TAHKUK onayı ile yıllık çalışma ruhsatnamesi şartlarının da olduğu teklifte, güvenlik amacıyla araçta güvenlik bölmesi olması ve yolcu bulmada verimlilik ile kamu tarafından denetlenebilir olması açısından sistemin tercih edildiği belirtildi.

Toplantıda ayrıca 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlayacağı 9 Eylül Pazartesi günü toplu ulaşım araçlarının 06.00-14.00 arasında ücretsiz olacağı duyuruldu.

İMAMOĞLU: 2500 YENİ TAKSİ HAYIRLI OLSUN

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu karar sonrası "2500 yeni taksi İstanbul’a hayırlı olsun. Uygulama Tabanlı Taksi Sistemi ile çağdaş, güvenli, erişilebilir, denetlenebilir, şeffaf ve teknolojik bir taksi sistemine geçiyoruz. Uzun çabalar sonucu UKOME'de bu teklifimize destek veren bütün bileşenlere teşekkürler." paylaşımını yaptı. 

SÖZCÜ TEKLEFİ DÜN DUYURMUŞTU

SÖZCÜ, İBB'nin taksi teklifinin ayrıntılarını dün duyurmuştu. Bu sistemle taksiler, yalnızca elektronik ulaşım ve yönetim lisansı almış uygulamalar üzerinden çalışacak. Yoldan değil sadece entegre taksi duraklarından yolcu alabilecekler. Farklı renklerdeki taksilerde tepe lambası olmayacak. Ama ayırt edici tasarıma sahip damalı T plakalı araçlar kullanılacak. Araçlarda güvenlik bölmeleri de olacak.

AYRINTILAR GELİYOR... 

BAKAN URALOĞLU DUYURMUŞTU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dün sosyal medya hesabından yeni sistemle ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımızın şikayetlerine konu olan taksi sorununun çözülmesi için Uygulama Tabanlı Taksi Taşımacılığı Sistemi’ni onaylayacağız. 2500 araçla başlanacak yeni taksi sisteminin kurulmasına dair yarın yapılacak olan UKOME Toplantısı’nda gündemde yer alan teklife ilişkin olarak oy hakkı olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı kurumlar olarak uygun görüş vereceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız. Taksi sorununun çözümü adına attığımız bu adımın İstanbul’umuza hayırlı olmasını diliyoruz."

Güncellenme Tarihi : 29.8.2024 11:37

İLGİLİ HABERLER