ERBİL - Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) muhtemel bir Irak savaşında kuzeyden ikinci bir cephe açmak için çalışmalara başladığı bildirildi.
Türkiye'nin yabancı askerlerin ülke topraklarında konuşlandırılması konusunda kararsız tutum sergilemesi üzerine ABD'nin kuzey cephesi seçeneğinden vazgeçmediği, ancak cephenin Türkiye yerine Kuzey Irak'ta Kürt gruplarının kontrolünde bulunan bölgelerden havadan indirme şeklinde gerçekleşeceği belirtiliyor.
AFP, bir Pentagon sözcüsünün, TBMM'nin 1 Mart'ta 60 bin Amerikan askerinin ülke topraklarına konuşlanmasını kabul etmemesine rağmen ABD Ordusu'nun beklenmedik olaylara karşı da planları olduğunu söylediğine dikkat çekti.
B planına göre, 28. Paraşüt Tümeni, 101. Hava İndirme veya İtalya'daki 173. Hava İndirme gibi birlikler Akdeniz'deki savaş gemileri veya Türkiye'deki üsler üzerinden Kuzey Irak'a nakledilecekler.
Kürt askeri yetkililer, Kuzey Irak'ta 12 yıldır kullanılmayan 3 bölgenin şu anda kullanıma hazır olduğunu bildirdiler. Washington'un talebi üzerine Kuzey Irak'taki Kürtler,
bölgenin kuzey batısındaki Dohuk yakınlarında bulunan Bamarni, Erbil yakınlarındaki Harir ve güney doğuda bulunan Süleymaniye yakınlarındaki Bakrajo uçak pistlerini tamir ettiler.
Bu arada, bölgeyi kontrolü altında tutan Kürdistan Demokrat Parti'den (KDP) General Azar Miran, Erbil'in hemen dışındaki dördüncü uçak pistinin de kullanılabileceğini, fakat henüz yenilenmediğini kaydetti.
ABD'li askeri uzmanlara göre, Kuzey Irak'ta Peşmergeler tarafından korunan 4 uçak pistine her türlü uçak inip kalkabilecek.
ERDOĞAN, GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ BEKLİYOR
Amerikan Özel Kuvvetleri'ne mensup öncü birlikler son bir kaç hafta içinde bu Kürt grupların ABD'liler için hazırladıkları 3 ayrı bölgenin yakınlarına yerleştikleri kaydedildi. Bunların bölgelere daha fazla Amerikan askerinin gelmesi için hazırlıklar yapmakta oldukları belirtildi.
General Miran, ''Uçak pistlerin tamir edilmesinde Amerikalılar yardım ettiler. Bu sebeple, bu pistler Amerikan planlarının içinde bulunuyorlar ve savaştan önce buralara asker ve malzeme sevkıyatı yapacaklar'' dedi.
Uçak pistleri ve Amerikan askerlerin konuşlanması muhtemel yerlerdeki bakım ve tamiratların Türkiye'den getirilen malzemelerle gerçekleştirildiği bildirildi.
AFP, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Faruk Logoglu'nun muhtemel Irak savaşında Türkiye hava sahasının ABD tarafından kullanılması konusundaki görüşmelerin devam etmekte olduğunu söylediğine dikkat çekti. AFP, Logoglu'nun Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada, İncirlik Üssü'ndeki Amerikan savaş uçaklarının şimdiki mevzuata göre Irak'a yönelik bir operasyona katılamayacağını belirttiğini ifade etti.
Öte yandan, Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerikan askerlerinin Türkiye'ye konuşlanması konusunda çabuk karar vermemek için hükümeti kurma çalışmalarını geciktirdiğinin Türk medyası tarafından ifade edildiğini belirten Fransa'nın uluslararası haber ajansı AFP, Erdoğan'ın zaman kazanmaya çalıştığını iddia etti. Tayyip Erdoğan'ın BM Güvenlik Konseyi'nin; ABD, İngiltere ve İspanya'nın Irak'la ilgili olarak hazırladıkları yeni karar tasarısı hakkındaki kararını vermedikçe Amerikan askerlerinin Türkiye'ye konuşlanması konusunu askıda tuttuğu da ifade edildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:33