Gündem
  • 1.10.2024 09:35

İşte Amerika'nın İsrail'e verdiği korkunç BLU-109 sığınak delici bombası

İsrail ordusunun Hizbullah karargahını hedef aldığını söylemesiyle Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta büyük patlamalar meydana geldi

BLU-109 sığınak avcısı bombaları nelerdir?

Bu Amerikan bombaları, son patlamaya neden olmadan yere nüfuz edebilen mühimmat olarak biliniyor ve “savunmayı delen vakum bombaları” olarak sınıflandırılıyor.

US Air Force's 5K Pound 'Bunker Buster' Weapon Gets First Test; France  Sells Its Own Heavy-Duty Armament To India

Bu bombalar, patlamadan önce beton sığınakları ve yer altındaki sağlam yapıları delebilecek şekilde tasarlandı. Bunlar “serbest düşüşlü” mühimmatlar olduğundan bu raporda da değineceğimiz gibi onları akıllı güdümlü bombalara dönüştüren JDAM sistemleriyle donatılabiliyorlar.

BLU-109 füzesi yaklaşık 1 inç (25 mm) kalınlığında çelik bir çerçeveye sahiptir. Savaş başlığı 550 pound (250 kg) yüksek patlayıcı Tritonal ile doludur. 

Bu bombanın ağırlığı 2.000 pounddur (910 kg). 7 fit 11 inç (2,41 metre) uzunluğunda ve 14,6 inç (37 cm) çapındadır.

 

Savunma delici bombalarAmerikan BLU-109 zırh delici bombalar (arşivler) - ABD Hava Kuvvetleri

Amerikan BLU-109 bombası 1985 yılında hizmete girdi ve Amerika tarafından Afganistan ve Irak'taki savaşlarda kullanıldı. GBU-31 füzeleri ve AGM-15'in yanı sıra GBU-15, GBU-24 Paveway III ve GBU-27 Paveway III lazer güdümlü bombalar gibi bazı elektro-optik güdümlü bombalarda da savaş başlığı olarak kullanılıyor. 130 havadan karaya füze.

MHU-110 Image Page | The PDI Group

İşgal ordusu, "El-Aksa Tufanı" savaşının başlangıcından bu yana, bu bombaları Hamas'a karşı, direnişin "tünel ağına ve yer altı sığınaklarına sızmak ve altyapısını yok etmek" için kullandığını söyledi.
 

Wall Street Journal tarafından yayınlanan bir raporda , ABD'nin 7 Ekim ile 1 Aralık arasında İsrail'e Gazze savaşında büyük miktarda sığınak patlatan bomba ve bir grup başka mühimmat sağladığı belirtildi . Müstahkem alanlara nüfuz etmek için patlamadan önce.

Mayıs ayında Biden yönetimi, "Gazze'deki sivillerin güvenliği" endişesi nedeniyle bu tür 2 bin kiloluk bombaların İsrail'e sevkiyatını durdurduğunu açıklamıştı. Ancak işgal, gerçekleştirdiği baskınlarda bu bombaları kullanmaya devam etti. Onlarca ve belki de yüzlerce sivilin yol açtığı yıkım ve ölümlerin boyutuna rağmen Gazze ve Lübnan'da.

" Jerusalem Post " gazetesi , bu tür bombaların imalatında sıklıkla "seyreltilmiş uranyumun" kovanlarında kullanıldığını ve buna benzer şekilde delme güçlerini artırdığını söylüyor . Gazeteye göre bu, onları "nükleer silah" yapmasa da, "birkaç metrelik alanda hissedilebilen, çarpma bölgesinde radyoaktif kirlenmeyi düşük seviyelerde yayıyorlar".

Bir hedefe yönelik saldırı sırasında, bu bombalar tek bir bombanın yapabileceğinden daha derine nüfuz edecek şekilde art arda vurulabilir (tıpkı bu videoda gösterildiği gibi Hasan Nasrallah'a suikast düzenleyen saldırı gibi), ancak bu dikkatli bir koordinasyon gerektirir. Bombaların fırlatılması sırasında pilotların bombaları fırlattığı gazetede, bu bombaların lazer ışınlarıyla ya da Amerikan Boeing firmasının ürettiği JDAM sistemleri gibi uydularla yönlendirildiği belirtiliyor.

 Video, zırh delici bombaların yere en derin nüfuzu sağlamak için sırayla atıldığını gösteriyor

JDAM güdümlü bomba sistemleri nelerdir?

Gazze Şeridi'ndeki savaşta işgalcilerin en yaygın kullandığı bombalardan biri , güdümsüz bombaları akıllı güdümlü bombalara dönüştüren JDAM bombalarıdır . Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmatı (JDAM) olarak biliniyor.

“JDAM”, bir kısmı “aptal” olarak nitelendirilen güdümsüz bombaların üzerine kurulan ve bunları gelişmiş akıllı silahlara dönüştüren bir güdüm ve kontrol paketidir. Bu bombalar 1997 yılında ABD Ordusu tarafından kullanılmaya başlandı. JDAM donanımlı bombaların ağırlığı 500 pound (227 kg) ile 2.000 pound (907 kg) arasında değişiyor.

Tüm zırh delici bombalar, Amerikan şirketi Boeing tarafından üretilen JDAM mühimmat sistemleri kullanılarak güdümlü mühimmatlara dönüştürülebilir .

Sığınak avcısı bombalarJDAM yönlendirme sistemleriyle donatılmış Amerikan sığınak patlatan bombaları - (arşivler) ABD Hava Kuvvetleri

İşgal ordusu tarafından başka hangi sığınak avcısı bombalar kullanılıyor?

GBU-39 bombaları: İşgal, tahkimatları ve askeri kışlaları delmek ve bunları içeriden havaya uçurmak için tasarlanmış ileri nesil akıllı güdümlü bomba olan GBU-39 modeli “GBU-39B”ye ait binlerce küçük çaplı bomba kullandı. beton depolar ve barınaklar gibi. Bombanın "güvenli" olarak adlandırılmasının nedeni, çevreye zarar vermeden hedefi yalnızca içeriden yok etmesidir. İşgal ordusu bunu daha önce Filistinli direniş liderlerine suikast düzenlemek için kullanmıştı.

Mk84 bombaları: İsrail, geçtiğimiz temmuz ayına kadar Gazze'deki savaşında, “Mark 84” olarak da bilinen ve patladığında verdikleri ağır hasardan dolayı “Çekiç” olarak da adlandırılan Mk84 savaş başlıklı 5.400'den fazla bomba kullanmıştı. Körfez ve Vietnam savaşlarında kullanılan, patlayıcı savaş başlığına sahip güdümlü bir bomba olan iki bin pound (yaklaşık 900 kilogram) ağırlığındadırlar.
 

Mk84'ün, İsrail'in Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ndeki savaşında Baptist Hastanesi ve Jabalia Kampı katliamlarında sivillerin üzerine attığı bomba olması muhtemeldir, zira askeri uzmanlar İsrail baskınlarının yukarıda bahsedilen iki olayda da etkisinin ve zararının olduğunu düşünüyor. yerler “çekiç” bombasının yarattığı etkilerle eşleşiyor ".

GBU-28 ve GBU-72 bombaları: Tahkimatları delebilen Amerikan bomba türleri arasında en hafif ve delmeye en az neden olan bombalardır ve İsrail, 1990'lardan bu yana bunların kopyalarına sahiptir.

İsrail'in Gazze ve Lübnan'ı bombalamasında kullandığı en temel hava mühimmatlarından biri olan bomba serisine ait metal yapıları ABD'de üreten tek şirket , Amerikalı General Dynamics şirketidir .

Güncellenme Tarihi : 1.10.2024 09:43

İLGİLİ HABERLER