Ekonomi
  • 14.12.2023 11:22

İşte Amerika'nın yaptırım kararı aldığı Türkiye'nin dev şirketleri

ABD Türkiye şirketlerini yaptırım listesine aldı! İşte listedeki Türk şirketler

ABD, Rusya’ya yönelik ambargonun ihlal edilmesine katkıda bulunduğu gerekçesiyle aralarında Türk, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşı yüzlerce kişi ve varlık için yaptırım uygulama kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, yeni bir yaptırım listesi açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 250'den fazla kişi ve kuruluşun yer aldığı listenin, “ABD yaptırımlarından kaçarak Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını sürdürme becerisini artırma ve Rusya'nın gelecekteki enerji üretimi ve ihracat kapasitesini güçlendirme” gibi eylemlerde bulunan birey ve kurumlardan oluştuğu belirtildi.

100'ü Dışişleri Bakanlığı ve 150'si Hazine Bakanlığınca belirlenen yaptırım listesi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in, daha fazla yardım talebinde bulunmak amacıyla, ABD'yi ziyareti esnasında açıklandı.

Listede, Türkiye, Çin, Pakistan, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden çok sayıda kişi ve firma yer aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da yaptırım kararıyla ilgili açıklamasında, “Rusya'nın Ukrayna'daki suçlarının ve Rusya'nın yürüttüğü savaşı finanse edip destekleyenlerin hesap verebilirliğini teşvik etmek için elimizdeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

SEKTÖRÜN ÖNDE GELENLERİ

ABD'nin yeni yaptırım listesinde, 7 Türk şirketin de bulunduğu görülüyor. Bu şirketler içinde, bir önceki ASKON Başkanı Hasan Ali Cesur'un sahibi olduğu Megasan ile denizcilik alanında faaliyet gösteren Konomar gibi sektörün önde gelen şirketleri de yer alıyor.ABD Hazine Bakanlığının yaynladığı listede, Türk şirketler ve faaliyetleri şöyle tanımlanıyor:

Bosfor Avrasya İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi (Bosfor Avrasya), Rusya merkezli üreticilere bilyalı veya makaralı rulman sevkiyatları da dahil olmak üzere yüzlerce yüksek öncelikli ürün sevkiyatı yapmıştır.

Egetir Otomotiv Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi (Egetir Otomotiv), Rusya merkezli üreticilere 150'den fazla sevkiyat yapmıştır. Bu sevkiyatların çoğunluğu bilyalı veya makaralı rulmanlar gibi yüksek öncelikli kalemleri içermektedir.

Globus Turkey Lojistik Dış Ticaret Limited Şirketi (Globus Turkey), Rusya merkezli son kullanıcılara tantal kapasitörler de dahil olmak üzere yüksek öncelikli ürünler göndermiştir.

Kartal Exim Dış Ticaret Limited Şirketi (Kartal Exim), Avrupa, Asya, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'dan teknolojik ekipman tedarik etmektedir. Kartal Exim, Rusya'daki son kullanıcılara elektronik entegre devreler ve veri alma, dönüştürme ve iletme makineleri de dahil olmak üzere düzinelerce yüksek öncelikli ürün sevkiyatı yapmıştır.

Konomar Gemi Elektrik Ve Elektronik Limited Şirketi (Konomar Gemi), navigasyon ve iletişim sistemlerinin satışı ve servisi ile ilgilenmektedir. Konomar Gemi, Rusya'daki son kullanıcılara radyo seyrüsefer yardımcı cihazı da dahil olmak üzere yüksek öncelikli ürünler göndermiştir.

Megasan Elektronik Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi (Megasan Elektronik), diyotlar ve transistörler de dahil olmak üzere bir dizi yarı iletken ürün sunmaktadır. Şubat 2023'te Megasan Elektronik, Rusya merkezli son kullanıcılara elektronik entegre devreler; veri alımı, dönüştürülmesi ve iletimi için makineler ve tantal kapasitörler de dahil olmak üzere düzinelerce yüksek öncelikli ürün sevkiyatı yaptı.

Özkaya Otomotiv Mamulleri Pazarlama Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi (Özkaya Otomotiv), Rusya'da yerleşik üreticilere düzinelerce bilyalı veya makaralı rulman sevkiyatı da dahil olmak üzere yüksek öncelikli ürünler göndermiştir.

'ANKARA ÖNLEMLER ALIYOR'

Yaptırımlarla ilgili adının açıklanmaması kaydıyla Reuters haber ajansına konuşan bir Türk yetkili, Türkiye'nin sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan yaptırımları uyguladığını ve tek taraflı önlemlere karşı çıktığını, Ankara'nın yaptırımların delinmesini en aza indirmek için önlemler aldığını söyledi.

“Yaptırımların Türkiye üzerinden delinmesine yönelik çabaların sıkı bir şekilde izlenmesi ve önlenmesi, politikalarımızın ayrılmaz bir parçasıdır.” diyen yetkili, Türk finans ve ticaret sektörünün ağırlıklı olarak Batı piyasalarıyla iş yaptığına da dikkat çekti.

Güncellenme Tarihi : 14.12.2023 11:37

İLGİLİ HABERLER