İşte Ankara'daki KOALİSYON senaryoları
Muhtemel hükümet senaryoları
Seçim sonuçları ile birlikte koalisyon senaryoları da yazılmaya başlandı. MHP ve HDP ilk andan AK Parti ile koalisyon ihtimaline kapıları kapattı. CHP’nin ilk tercihi muhalefet ile işbirliğinden yana.
Seçim sonuçları Türkiye’de 13 yıllık tek parti iktidarının sonunu getirdi. Seçimlerden birinci parti olarak çıksa da Adalet ve Kalkınma Partisi artık iktidarı bir siyasi parti ile paylaşmak zorunda. Ancak hem seçim meydanlarında liderlerin kullandığı sert dil, hem de seçim öncesinde seçmene bulunulan vaatler koalisyon seçeneklerini daraltıyor.
AKP’li ve AKP’siz koalisyon ihtimalleri
Seçim gecesi gelen ilk sonuçlarla birlikte gündeme iki alternatif geldi. AK Parti ile diğer siyasi partilerden herhangi birinin kurabileceği koalisyonlar ve CHP-MHP’nin dışarıdan ya da içeriden HDP’nin desteğiyle kuracağı koalisyon.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, hiç bir partiye peşinen kapıları kapatmayacakları mesajını verdi. Yani AKP tüm siyasi partilerle hükümet kurmanın yollarını arayacak. Ancak her parti deseler de HDP ile koalisyona mesafeli duracakları tahmin ediliyor.
Koalisyon'da dört bilinmeyenli denklem
O partilerden biri Milliyetçi Hareket Partisi. Ancak hem seçim gecesi hem de sonrasında MHP cephesinden yansıyan bilgiler seçimlerden yüzde 16 oy ile çıkan partinin bir koalisyon ile iktidara gelmek yerine muhalefet de kalmayı tercih ettiğini ortaya koyuyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti ile koalisyon kurulabilmesinin zor olduğu mesajını verdi. “Hesaplaşmadan helalleşme olur mu?” diye konuşan Bahçeli’nin bu doğrultuda gördüğü engellerin başında çözüm süreci geliyor. Ayrıca “Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlara” çekilmesi, yolsuzluk dosyaları gibi konularda da MHP AK Parti’den adım bekliyor. Devlet Bahçeli’nin önerisi AK Parti’nin HDP ile koalisyon kurması.
AK Parti’nin kapısını çalacağı bir diğer parti ise ana muhalefet partisi konumundaki CHP. CHP şimdiye kadar hiç bir formüle kapılarını tamamen kapatmadı. Ancak parti kurmaylarının yaptığı ilk açıklamalar ana muhalefet partisinin gönlünde, “CHP-MHP-HDP” işbirliğinin yattığını gösteriyor. AK Parti ile koalisyon ihtimali konusunda ise net bir açıklama yok. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu 11 Haziran günü açıkça bu ihtimali değerlendirmese de Twitter’a, “Herkes bilsin ki verdiğimiz sözleri hayata geçirmek için, değerlerimizi koruyarak parti içinde ortak akılla değerlendirmeler yapacağız. Amacımız ülkemizi bulunduğu sıkıntılı durumdan bir an evvel çıkarmaktır. Bu amaçla var gücümüzle çalıştığımızdan kimsenin şüphesi olmasın.” yazdı. Bu sözler, CHP’nin AK Parti ile koalisyon görüşmeleri yapacağı mesajı olarak algılandı.
Ve ilk defa Meclis’e siyasi parti olarak girmeye hak kazanan HDP. HDP’nin kapıları AK Parti ile koalisyon fikrine seçim öncesinden bu yana kapalı. HDP Eş Başkanı Demirtaş, bu kapıların hiç bir zaman da açılmayacağı mesajını seçimden sonra da sık sık tekrarladı.
Türkiye'nin 'imkansız' koalisyonları
Azınlık Hükümeti zor görünüyor
Bunlar AK Parti’li koalisyon seçeneklerinde son durum. Bir diğer seçenek ise dışarıdan ya da içeriden HDP destekli CHP-MHP hükümeti. Bu ilk olarak CHP tarafından dile getirilen bir formül. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bu seçeneğe de partisinin kapılarını sımsıkı kapattı. Hem azınlık hükümetini doğru bulmadığını söyledi hem de HDP ile herhangi bir işbirliğinin ihtimal dahilinde olmadığını.
Tüm bu seçeneklerden herhangi birinin seçim sonuçlarının kesin olarak açıklanmasından sonraki 45 gün içinde hayata geçirilememesi durumunda Türkiye’yi erken seçim bekliyor. Eğer koalisyon kurulamazsa Türkiye bu 45 günden sonra gelen 90 gün içinde yeniden sandık başına gidecek.
Kaynak: Al Jazeera
Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:54