Diyanet İşleri Başkanlığı, “bir imamda olması gereken özellikleri” belirledi ve yayın organlarına koydu. Diyanet’e göre iyi bir imamın eğitim görmüş olması, yabancı dil bilmesi; ideal bir tip, başarılı ve örnek bir kişi, ahlaklı bir insan olması, medyayı da iyi takip etmesi gerekiyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre “misyon sahibi örnek bir imamın” özellikleri şunlar olmalı:
Örnek bir imam, ailede, toplumda diğer insanlar açısından ideal bir tip olmalıdır. Emsallerine göre başarılı, pozitif yönleriyle tanınan, kendisi gibi olunmaya çalışılan kimse olmalıdır.
Dini yorumlayabilecek bir eğitim almalıdır. Uzmanlık seviyesinde ilahiyat eğitimi yapında felsefe tarih, sosyoloji, psikoloji ve eğitim dallarında bilgiye sahip olmalıdır.
Eğitimi esnasında aldığı bilgileri pratik hayata başarılı şekilde aktarabilmelidir.
Gerek mesleğini icra esnasında, gerekse toplum içinde yapacağı açıklama ve yorumlarda vereceği bilgilerde sağlam bilgi esas olmalıdır. Din görevlisi sahip olduğu dini bilginin bugün ne anlama geldiğini kavrayabilmelidir.
Dünyadaki sosyal ve kültürel gelişmeleri yakından takip etmelidir. Bunun en güzel yolu yabancı dil bilmektir.
AHLAKİ MEZİYETLİ
Medyayı sürekli takip etmeli, internetten kendi alanlarıyla ilgili gelişmeleri izlemeli, gerekli yerlerle devamlı temas halinde olmalıdır.
İyi ahlak sahibi olmalıdır. İşi, hal ve hareketiyle İslam dininin öngördüğü ahlaki meziyetlere sahip olmalıdır. Ahlaki alanda zaafiyeti olan kişi din görevlisi sıfatı taşıyamaz.
Daima hayatın gerçeklerini göz önünde bulundurmalı, insanları yargılayan, mahkum eden, yasaklayan, korkutan bir üslup ve tavırdan uzak durmalıdır.
İnsanların Allah’a yönelmelerini kolaylaştırmalıdır.
HERKESİN HOCASI
Sadece peşinde namaz kılanların değil, herkesin hocası olmalıdır.
Din görevlilerinin misyonu Allah’ın yarattıklarına hizmet ederek onun rızasına ulaşmaktır. Teknik olarak imamet ve hitabet vazifeleri, bu misyonu gerçekleştirmede yetersiz olabilir. Fonksiyon alanlarını iyi tanımaları gerekir.
ANTİ-SİYASİ
Sorumluluklarını yerine getirirken herkese eşit mesafede olmalıdır.
Siyasi konularda tarafsızlıklarını korumaları gerekir. Çok partili hayat ve demokrasinin gereği bunu gerekli kılmaktadır.
Camiler birer halk eğitim merkezi gibi fonksiyon görmelidir. Sosyal, eğitim, sağlık gibi alanlarda bilgilendirme programları düzenlenmelidir.
(AKSAM)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:44