İŞTE EROL AKSOY'UN NECATİ DOĞRU'YA CEVABI
Sayın Necati DOĞRU
Vatan Gazetesi
Bugünkü yazınızdaki iddialar şaşırtıcı bir şekilde 17 Ağustos 2004 Salı günkü Hürriyet’te yayınlanan iddialara benzemektedir. Bu iddialara karşı açıklamalarımı o zaman Hürriyet Gazetesi’ne göndermiş ve ertesi gün de açıklamam Hürriyet’te bütünüyle yer almıştı.
Bugünkü makalenizdeki iddialara da yanıt vereceği için bu açıklamamı ekte değerlendirmenize sunuyorum. Eminim ki Hürriyet’in yaptığı gibi bu açıklamalarımı siz de Gazetenizde yayınlarsınız.
Hürriyet’teki iddiaların nereden geldiğini araştırdığımızda bunu yazan muhabir arkadaşın “Ankara’dan telefonla aldık” sözünü Hürriyet’in en üst yönetimine iletmiş idim. Hatta Hürriyet’in baş sayfası ile 9. sayfasındaki Renault ile ilgili rakam hatasını düzelten ikinci bir telefon aldığını ve baş sayfayı değiştirebildiğini ancak iç sayfayı değiştiremediğini bu muhabir itiraf etmişti. Gördüğüm üzere sizinle görüşen kişi size de Renault’un 55 milyon dolarlık hatalı rakamını söylemiş. Ekte göreceğiniz açıklamada ben size Ankara’dan yanlış bilgi fısıldamıyor, Murakıp Raporu’ndan sayfa sayfa alıntılar veriyorum.
Ayrıca:
1. Erdoğan Şenay’ın TDB’ye verdiği tüm talimatlar şubede mahfuzdur ve yapılan işlemler dolayısıyla bankaya teşekkür yazısı vardır. İki senedir bana açtığı bir dava yoktur, olsaydı herhalde şimdiye kadar haberim olurdu. Ancak Sn. Şenay bu el konma olayından kendine ne kopartabileceğini düşünebileceğini tahmin edemem.
2. Yazınızda Ulusoy Şirketleri’nden Sayın Öztürk’ün “biz 6 milyon dolar yatırmıştık” dediğini yazıyorsunuz. Bu bir kabul ve rakamların hayali olmadığını teyit etmektedir. İktisat’a el konma, devirden 4 ay sonra olmuştur, demek ki parasını İktisat’a el konmadan önce çekmiştir. TDB’nin İktisat’a devri ile, İktisat’ın TMSF’ye devri tarafınızca karıştırılmaktadır.
3. İktisat Turkish Supreme Fund N.V. Erol Aksoy’a ait değildir. İktisat tarafından yönetilen ve bugün bütün gazetelerde reklamlarını gördüğünüz TEB Fon gibi yurtdışı dövizlerini Türkiye’de faiz avantajı sebebiyle vaktiyle hazine bonosu ve bankalara yatıran bir fondur. Mudiler bu fondan katılım payı satın alarak tasarruflarını değerlendirmekteydiler.
4. 4 Aralık 2000 tarihinde TDB’ın İktisat Malta Şubesi’ne aktif ve pasiflerini devrettiği zaman diğer Türk Bankalarının yurtdışı şubelerinde de olmadığı gibi hiçbir devlet güvencesi yoktu. Bu güvence bilahare Başbakan Bülent Ecevit tarafından yapılan ve “bankaların tüm aktif ve pasiflerinin devlet güvencesinde olduğu” hususlarını içeren açıklaması ile BDDK’nın 15.1.2001 tarih ve 151 sayılı kararıyla getirilmiştir.
Bu bakımdan Zekeriya Temizel’in uyulması mecburi emrinin verildiği tarihte kimse Ocak ve Şubat krizini öngöremez ve Çankaya’daki toplantıda Anayasa kitapçığının atılacağını düşünemezdi.
Üç gündür köşenizde çıkan abartılı haberleri, verdiği emir dolayısıyla hakkında rapor düzenlenen Sn. Zekeriya Temizel’in yakınlarının daha şimdiden olayları çarpıtarak ve başkalarının üzerine atarak, takipsizlik kararı alma gayreti içinde yaydıkları maksatlı haberler olarak görüyorum.
Son olarak “Necati Beyciğim” şeklinde beni küçük düşüren ifadeleriniz için teessüf ederim. Eski tanışıklığımızdan dolayı ağzımdan belki bir kere “beyciğim” lafı çıkmış olabilir ancak beni senelerce tanıyanlar hiçbir zaman bu şekilde konuşmadığımı bilirler.
Saygılarımla,
Erol AKSOY