İşte 'Gülen'i bitirme kararı'nın perde arkası...
Tartışma yaratan MGK kararının altında imzası bulunan Vecdi Gönül, toplantının gündem maddesini dönemin Cumhurbaşkanı Sezer'in belirlediğini ve imzası bulunanların da 'daha büyük bir sıkıntıyı önlemek' adına itidalli davranarak tavsiye niteliğindeki kararı imzaladığını söyledi.
Taraf gazetesinde önceki gün yayımlanan MGK belgesi ile ilgili Milliyet'e konuşan Milli Savunma Bakanı ve Ak Parti Antalya Milletvekili Vecdi Gönül Konunun genel çerçevesini şöyle çizdi:
"Milli Güvenlik Kurulu toplantısının gündemini hazırlayan Cumhurbaşkanı'dır. Cumhurbaşkanı'nın hazırladığı bir gündem maddesi konuşulmuştur. Ve o da diğer maddeler gibi görüşülmüş ve bir karara bağlanmıştır. Kanun diyor ki, 'bu kararlarla ilgili olarak ancak Cumhurbaşkanı açıklama yapabilir'. Buradaki sıkıntı, üyelerin açıklama yapma imkanının olmayışıdır. O bakımdan konuşmayı arzu etmiyorum ama şu kadarını söyleyeyim. Gündemi Ahmet Necdet Sezer hazırlamıştır. O gündeme getirmiştir ve o günkü şartlarda bu şekilde bir karar alınmıştır."
'Hadi muhalefet şerhi yaz'
Gönül, şöyle devam etti:
"Genelde MGK kararlarında bir şekilde uzlaşılıyor. Yani, kararların oy birliği ile alınması şart değil ama işin nezaketi ve temsilcilerin çok yüksek seviyede olması orada bir muhalefet şerhi yazılması geleneğini bugüne kadar hiç uygulatmamış. Çünkü 'ben muhalifim', deyince 'hadi muhalefet şerhi yaz' derler adama. Bugüne kadar hiç muhalefet şerhi yazılmamıştır. Yazılabilir tabii ama bugüne kadar böyle bir gelenek yoktur Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında."
MGK kararlarının Bakanlar Kurulu'na bir tavsiye olduğunu vurgulayan Gönül, şunları söyledi:
"Bakanlar Kurulu'nca bir karar alınmadıkça kurul kararları icraya intikal etmez. İcra kurulu değildir çünkü. Bakanlar Kurulu kararı alınmadıkça bakanlar da zaten uygulayamazlar. Yani hukuki tabiriyle lazım-ül icra değildir. Bakanlar Kurulu kararı haline gelirse o zaman lazım-ül icra haline gelir ki, bu kararla ilgili olarak böyle bir şey de olmamıştır."
Gönül, Ak Parti'nin MGK'ya bakış açısının da bugünkü tartışmaya ışık tutacağını belirterek, "Ak Parti iktidara gelir gelmez Milli Güvenlik Kurulu toplantılarını ayda 1'den 2 ayda 1'e indirmiştir. Böylece Milli Güvenlik Kurulu daha az tavsiyede bulunacak noktaya getirilmiştir. Vaktiyle her ay adeta Bakanlar Kurulu gibi kararlar alırken anayasal durumu daha değişik bir şekle konulmuştur" dedi.
'Hükümet itidalli davrandı'
Gönül, söz konusu kararın alındığı toplantının nasıl geçtiği konusundaki sorumu yanıtlarken de şunları söyledi:
"Toplantı gergin geçmişti, geçmemişti hatırlamıyorum ama şunu söyleyeyim size. Hükümet etmek itidalle ve basiretle kabildir. Bu sözüm o toplantı için de geçerlidir. Hükümet orada itidalli ve basiretli davranmıştır. Çünkü Cumhurbaşkanı'nın koyduğu bir gündem önüne geliyor. Cumhurbaşkanı'nın önüne getirdiği gündem maddesine karşı hükümet çok itidalli ve basiretle davranmıştır. Cumhurbaşkanı tarafından getirilen ve müzakereye konan bir madde karşısında, o günkü şartların gereğine göre itidalli davranmıştır. Gözden kaçan çok önemli bir husus var. Sanki hükümet o konuyu Milli Güvenlik Kurulu gündemine götürmüş, bunu oradan çıkarmış gibi takdim ediliyor. Hükümet sanki bazı kötü planlar içindeydi, o zamandan bunu düşünüyordu gibi. Yani asıl gündemi tayin edenin Sayın Ahmet Necdet Sezer olduğu gözden kaçırılıyor."
'Sıkıntı önlendi'
Gönül'ün, "Hükümet her şeye rağmen bu karara imza atmayabilirdi" yorumlarına yanıtı da şöyle:
"Şimdi tabii bugünkü şartlarla düşünürseniz bunu söylemek çok kolay oluyor. Ama düşünün ki 2004 yılı. 2007'de hükümet bir anayasa muahezesiyle, bir bildiriyle karşı karşıya kaldı. Bunları hesaba katmadan ezbere konuşmamak lazım. Kapatılma davası çok net. Kimse bunu sulh mahkemesinde boşanma davası gibi düşünemez. Sezer'in getirdiği ve adeta bir şekilde 'bu müzakere edilecektir' dediği bir konuydu o. Hükümet, o günkü şartlara göre basiret ve itidalle davranmıştır. Daha başka problemlere, daha büyük gerilim ve sıkıntılara yol açacak gelişmeleri de böylece önlemiştir."
Gönül, söz konusu toplantı konusunda dönemin Cumhurbaşkanı Sezer'in açıklama yapabileceğini söylüyor: "O açıklama da yapılmamış. Ahmet Necdet Sezer o zaman açıklama yapmamış. Bugün de yapabilir."
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 09:53