YUSUF KAHRAMAN
İZMİR - Son yıllarda yaşanan ekonomik krizle birlikte ortaya çıkan 'Kap-Kaç' olaylarına karşı İzmir'deki bir dernekten tavsiyeler geldi. Hak Arayanlar Derneği, yaptığı basın açıklamasında İzmir'de 'Kap-Kaç' olaylarının yoğun olarak yaşandığı yerleri ve 'Kap-Kaç'tan basit korunma yollarını gösterdi.
Hak Arayanlar Derneği Genel Başkanı Sacit Celayir, son yıllarda yaşanan 'Kap-Kaç' olaylarının insanları canından bezdirdiğini ve artık insanların basıt önlemlerle 'Kap-Kaç'tan korunabileceklerini belirtti. 'Kap-Kaç'ın düpedüz çetecilik olduğunu vurgulayan dernek başkanı Sacit Celayir, ''Toplum yaşamını alt üst eden, insan hayatını tehlikeye sokan, can ve mal güvenliği bırakmayan olayın adına 'Kap-Kaç' deniyor ve cezası yok. Bu olayı yapan da yaptıran da bilinçli yaptırmaktadır. Bunlar kanundaki yasal boşlukları iyi değerlendirmektedirler. O kadar iyi yapıyorlar ki yakalansa bile serbest kalacağını biliyor. 'Kap-Kaç' dene olayda gasp var, öldürme var, zor kullanma var, birden fazla kişi ile yapıldığı için örgütlü suç var, ancak cezası yok. Yani kapıp kaçan suçsuz, çaldıran ise suçlu oluyor. Öyle ise verin çaldırana suçun cezasını, bir daha kaptırmasın öyle değil mi? Serbest bırakıldığına göre hırsızın hiç suçu yokmuş, ak kaşık. Bunun için artık vatandaşımızın çok uyanık olması gerekiyor. Biz bununla ilgili bazı çalışmalar ve araştırmalar yaptık. Bunları kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz. Artık vatandaş kendi kendini koruması gerekiyor'' dedi.
Hak Arayanlar Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre, İzmir'de en çok 'Kap-Kaç' olayının yaşandığı yerler şöyle sıralanıyor: Yenişehir civarı, Boğaziçi durağı ve çevresi, Yenişehir'deki hastaneler civarı, otobüs durakları, banka kuyruklarının olduğu yerler, Gıda Çarşısı civarı, Kemeraltı ve Basmane'deki kalabalık mekanlar.
Dernek hırsıza davetiye çıkarmayın tavsiyesinde bulunurken, vatandaşın 'Kap-Kaç'ı önlemesinin mümkün olmadığın ancak, 'Kap-Kaç'tan korunabileceğini bildirirken, bazı önlemleri de şöyle sıraladı:
''Çarşıya ve pazara çıkarken dikkat çeken, pahalı çanta kullanmayın, mümkünse ferumarlı ve açılması zor bir çanta taşıyın. Cadde ve sokaklarda yürürken trafik akışına ters ve kaldırımın caddeye veya sokağa en uzak noktasından yürüyün. Dalgın olmayın, etrafınıza dikkat edin. Pantolon ceplerinde bulunan cüzdanlarınızı düğmeli ve açılması zor bir yere koyun. Karanlık ve tehna yerlerde bulunmamaya çalışın. Otomobilinize binmeden önce çevreyi iyice kontrol edin, bindikten sonra kapıları mutlaka kilitleyin ve camınızı 5 cm'den fazla açmayın. Saldırıya uğradığınız zaman direnmeyin hemeh yardım isteyin. Saldırıya tanık olursanız, polise yardımcı olmaktan kaçınmayın, sizin de bir gün başınıza gelebilir, o zaman siz de tanık bulamazsınız. Özellikle bayan sürücüler, otomobillerine çarpan olursa çok dikkatli olmalı, tek başına ise otomobilden kesinlikle inmemeli, ayrıca çarpan aracın plakasını ve şahsın eşgalini en yakın polis birimine bildirmeli veya 155 Polis İmdat'tan yardım talep etmeli.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:31