Sağlık
  • 26.7.2016 01:00

İşte koşu yapmanın faydaları

Koşmak, vücudun tüm iskelet sistemini harekete geçirir.

Koşmak için fazla enerji gerektiği için, vücut bu enerjiyi sağlamak adına deposundaki kalorileri harcıyor. Bir kilometrede ortalama 100 kalori yakılıyor. Normal bir hızda koşan bir kişi, bisiklete binmek, yüzmek veya egzersizden daha fazla kalori yakılmasına sebep oluyor.

Koşarken kalori yakmanın haricinde koşu bittikten sonra da vücut enerji kaybetmeye devam ediyor. Bunun sebebi, koşarken vücut bol miktarda oksijen alıyor, bu oksijen vücudun kalori yakma kapasitesini arttırıyor. Metabolizma hızı, vücudun bir günde yaktığı kalori miktarını gösterir. Eğer metabolizma hızınız artarsa, vücudun kalori yakışı da artıyor.

Koşmak kalbi büyütür ve kuvvetlendirir. Bu zindelik pompasını zorlamazsanız, normal olarak gündüzleri 100 bin kere atar. Kalp gece de çalışır ve vardiyasını kolaylaştırmak sizin elinizdedir. Çünkü düzenli koşarsanız, dinlenme sırasındaki nabzınızı 75'ten 55' e düşürebilirsiniz. Yani, kalbiniz günde 30 bin, yılda 10 milyon atış tasarruf eder.

Koşma sayesinde kalbiniz daha ekonomik ve daha uzun süre çalışır. Ayrıca koşu, obezite, yüksek tansiyon, kolesterol ve diyabet gibi hastalıklarla da mücadele etmede yardımcı oluyor.

Orta tempoda yaklaşık olarak 1 saat koşarsanız saatte 550 kalori kadar yakabilirsiniz. Ayrıca koşu bandından ziyade açık, temiz havada ve sakatlanmaları önlemek amacıyla toprak zeminde koşmanız daha faydalıdır.

Koşmak kandaki şeker oranını düşürür. Ensülin şekeri kaslara gönderen, yağların da kalçalarda toplanmasına neden olan hormondur. Ayrıca vücutta tuz tutarak dokularda su toplanmasına neden olduğu için süngersi bir görünüm oluşturur.

Koşmak stresi azaltır ve bireyin kendini iyi ve mutlu hissetmesine olanak sağlar.

Koşmak sağlığınız için çok önemlidir, nabzınızı düzenler, kalp sağlığınız için olumlu etkisi vardır.

Koşmak yağ yakımını hızlandırır, kilo vermenizi sağlar.

Koşmanın bacakları incelttiği doğrudur ancak bu bölgesel zayıflama demek değildir.

Koşmak fit olmanızı sağlar, kondisyonunuz artar ve nefesiniz açılır.

Güncellenme Tarihi : 26.7.2016 01:52

İLGİLİ HABERLER