İŞTE MEB'İN YENİ İLKÖĞRETİM MODELİ
Yeni eğitim sisteminde ilköğretim öğrencilerinin 8. sınıfta veya 4-8. sınıflar arasındaki derslerdeki başarısı ve tercihi, hangi tür ortaöğretim okulunda okuyacağını ortaya çıkaracak.
MİLLİ Eğitim Bakanlığı, mevcut eğitim sisteminde köklü bir değişiklik için hazırladığı modeli, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) görüşüne sundu. Yeni modele göre, öğrencinin ortaöğretim türlerine geçişi, ilköğretimin 8. sınıfında veya 4 - 8. sınıflar arasındaki derslerde gösterilen başarı sıralamasına ve tercihine göre gerçekleştirilecek. Buna göre öğrenciler, fen, sosyal bilimler, Anadolu, genel ve meslek liselerine alınacak.
ORTAK PROGRAM Öğrenciler, ilköğretimdeki başarıları ve etkin bir yönlendirme sistemi doğrultusunda kayıt oldukları ortaöğretim kurumunun 9. sınıfında, bütün lise türlerinde aynı programa tabi tutulacak. 9. sınıf, program özellikleri itibariyle ortaöğretim "ortak tabanı" olarak değerlendirilecek.
ARA OLGUNLUK SINAVI Ortaöğretimin 10, 11 ve 12. sınıflarında ders yılı sonunda merkezi düzeyde "olgunluk sınavı" yapılacak. 10 ve 11. sınıflarda yapılan "Ara olgunluk sınavı", 12. sınıfın sonunda yapılan sınav ise "Genel Olgunluk Sınavı" adıyla gerçekleştirilecek.
OKUL DEĞİŞTİRME 10. sınıfın sonunda yapılacak "Ara Olgunluk Sınavı"ndan sonra yapılacak değerlendirmelerin sonucuna bağlı olarak okul değiştirmek isteyen öğrencilerin mesleki eğitime veya yaygın eğitime yönlendirilmeleri için rehberlik süreci işletilecek, gerekirse bu konuda mevzuat düzenlemesi de yapılacak.
YIL SONU BAŞARI NOTU 10 ve 11. sınıflarda yapılan "Ara olgunluk sınavı" aynı zamanda ders geçmeye de etki edecek. Öğrencinin yıl sonu notu belirlenirken öğretmenin yaptığı sınavlardan aldığı notların yüzde 60’ı, "Ara olgunluk sınavı"ndan aldığı puanın yüzde 40’ı esas alınacak.
MERKEZİ SINAV 12. sınıfın sonunda merkezi düzeyde "Genel olgunluk sınavı" yapılacak. Bu sınavda, lise müfredatından sorular yöneltilebilecek. Mesleki ve Teknik Eğitim okullarında "ara olgunluk sınavı" yapılmayacak. "Ara olgunluk sınavı" Türkçe-Matematik, Sosyal bilimler, Fen bilimleri, yabancı dil olmak üzere 4 alanda yapılacak. "Genel olgunluk sınavı" ise bu alanların yanı sıra mesleki ve teknik eğitim alanından da yapılacak. Bu sınavlar aynı gün ve saatte gerçekleştirilecek.
ORTAÖĞRETİM NOTU Lise öğrenimi boyunca 10 ve 11. sınıflarda yıl sonu başarı notları ile lise sonunda yapılması öngörülen "Genel olgunluk sınavı" puanının belirli yüzdeleri alınarak öğrencinin ortaöğretim başarı notu belirlenecek. "Genel olgunluk sınavı"nda belirlenecek puanın üzerinde başarılı olamayan öğrenci, sonraki yıllarda okula devam şartı olmadan başarısız olduğu ders veya alanlardan "Genel olgunluk sınavı"na girecek.
ZORLUK DERECESİ Sınav soruları müfredata bağımlı olacak. Sınavların kapsamı, değerlendirme biçimi ve katkı oranları öğrencileri sınavlara hazırlama maratonuna teşvik edici nitelikte değil, öğrencileri okula daha fazla bağlayacak şekilde olacak.
/Saygı Öztürk, Hürriyet