İŞTE MERAKLA BEKLENEN AB İLERLEME RAPORU
| ||
|
Avrupa Birliği Komisyonu'nun İlerleme Raporu'nu açıklamasına bir hafta kala ele geçirilen "genel değerlendirme" bölümü, Türkiye'nin son 5 yılda attığı adımların genel bir fotoğrafını çekiyor. Bu kritik belge, özellikle işkenceyle mücadele, köye dönüş ve dini azınlıklar konusunda Ankara'ya eleştiriler yöneltiyor. Raporda, "Türkiye, kriterleri yerine getirmeye yönelik gelişme gösterdi. Ancak gözle görünür çabalara gerek var. AB, Türkiye'ye yardımda bulunacaktır" sözlerinin altı çiziliyor. Raporu kaleme alan Komisyon'un Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasını tavsiye etmesi bekleniyor.
Siyasi kriterlerde ilerleme sağlandı
Güçlendirilmiş siyasi işbirliği ve siyasi kriterler konusunda sadece yasal değil, aynı zamanda reformların uygulanması konusunda da ilerleme kaydedildi. Bununla birlikte siyasi reformların daha da güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması gerekiyor.
İşkenceye karşı mücadele yetersiz
İşkenceyle mücadelede yol katedildi. Türk yetkililer, işkenceye sıfır tolerans gösteriyor. Gözaltı koşulları, Avrupa standartlarına getirildi. Ancak, savcılar hala işkenceci olmakla suçlanan kamu görevlilerine ilişkin soruşturma başlatmıyorlar. İşkencecileri cezalandırmak üzere bu konuda ilerlemeye ihtiyaç var.
Aleviler Müslüman azınlık sayılmıyor
Din ve inanç özgürlüğünün sağlanmasına rağmen hala gayrimüslimler, yasal kimlik elde etmede ve mülk haklarının sağlanmasında sorunlarla karşılaşıyor. Aleviler ise Müslüman azınlık olarak görülmüyor.
Köye dönüş için ilk adım atıldı
Türkiye, 'köyden göç' konusunda birçok kuruluşla diyaloga başladı. Terörizm kurbanları yasa ile daha çok korunur hale geldi. Ancak Güneydoğu'daki halkın ihtiyaçlarının sağlanması konusunda bir strateji yok. Köylerine geri dönenlerin sayısı, köy korucuları ve bölgede bulunan mayınlar nedeniyle çok az.
Kültürel haklar sadece başlangıç
Kültürel hakların sağlanmasında ilerleme gerçekleşti. Güneydoğu'da Kürtçe dilinde özel kurslar açıldı. Sınırlı da olsa, Kürtçe yayını başladı. Kürt kültürünün ifade edilmesine daha fazla tolerans var. Bu önlemler sadece bir başlangıç noktasını oluşturuyor.
Yeni Ceza Kanunu kadınları koruyor
Temel hakların AB standartlarına getirilmesi konusunda, gelişme sağlandı. Kadın-erkek eşitliği sağlandı. Yeni ceza kanunu, kadın haklarını koruyor ve ayrımcılığı önlüyor. Namus cinayetlerine ceza indiriminin kaldırılması da dikkat çekici.
İfade özgürlüğü sorunu yaşanıyor
İfade özgürlüğü konusunda somut gelişmelerden söz etmek mümkün. Ancak hala bazı sorunlar var. Gazeteciler hakkındaki soruşturmalar devam ediyor. AİHM kararlarına uyularak, yeniden yargılama olanağı sağlandı. Ancak yine de yeniden yargılama konusunda, AİHM'in bütün kararları uygulanmıyor.
Yargıçların eğitimi tamamlanmadı
DGM'ler kaldırıldı. Yetkilerinin bir kısmı Ağır Ceza Mahkemelerine verildi. Yargıtay gibi yüksek hukuki yapılarda, AİHM standartlarına uygun reformlar var. Ancak bunun tüm hukuk sistemi üzerinde yaygınlaştırılmasına ihtiyaç var. Yargıçların eğitimi de yetersiz.
Kıbrıs ve Ege politikasına övgü
Türkiye, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs sorunun çözülmesi yönündeki çabalarına destek verdi. 'Sınır anlaşmazlıklarının barışçıl çözümü' konusunda da ilerleme sağlandı. Yunanistan ile ilişkiler iyi yönde gelişti. Ege denizindeki anlaşmazlığa ilişkin karşılıklı diyalog dönemi başladı.
Ankara, ulusal anlaşmalara uyuyor
Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uyma konusundaki çabalarını artırdı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin başta 6'ncı ve 13'üncü protokollerini imzalandı. Böylece Türk hükümeti büyük bir adım atarak her koşulda ölüm cezasını kaldırdı.
Harcamalarda şeffaflık arttı
Bütçe konusunda şeffaflık politikası artırıldı. Askeri harcamalar artık Parlamento'nun kontrolüne alındı. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'ne bir sivil atandı. Ancak ordu hala gayri resmi yollardan etkinliğini sürdürüyor.
Özelleştirmede yeni adım gerekli
Mali sektöre ilişkin reformlar ve enflasyonla mücadele programı devam ediyor. Yabancı yatırımlara kolaylık yapılmasına ilişkin yasa iyileştirildi. Bununla birlikte, özelleştirme konusunda AB normlarına uygun olarak somut adımlar atılması gerekiyor. Malların serbest dolaşımı konusunda daha fazla çabaya ihtiyaç var.
VATAN
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:00