Dünya
  • 10.2.2005 04:04

İŞTE PAPA SEÇİMİNİN AYRINTILARI...

Yeni Papa seçilmesi ihtimali de Dan Brown’un Melekler ve Şeytanlar romanında, Papa’nın Illuminati cemiyeti tarafından öldürülmesi ve yenisinin seçilmesi çevresinde dönen komplo ve cinayetleri akıllara getirdi.

İşte Papa seçiminin ayrıntıları:

KATOLİK dünyasının ruhani lideri olan Papa’nın ölümünden 10 gün sonra cenazesi Roma’daki Sen Piyer Katedrali’nde yapılan dini törenle toprağa yine Vatikan Cumhuriyeti sınırları içerisinde toprağa veriliyor.

Cenaze töreninden 5 gün sonra Conclave (Kardinaller Meclisi) seçim hazırlıklarına başlıyor. Kutsal Kolej üyesi genelde en yaşlı kardinal Conclave’nin Seçim Başkanı atanıyor. ‘Cardinale Camerlengo’ adıyla bilinen bu Kardinal, ölen Papa’nın gerçek adını telaffuz ederek ‘Balıkçı Çanı’ olarak bilinen gümüş masa çanına vuruyor. Böylece Papa’nın resmen öldüğü ilan ediliyor. Seçim Kurulu Başkanı Kardinal kendisine üç yardımcı seçiyor. Her Kardinal de Meclise bir yardımcı ve bir sekreter sokabiliyor. Seçim ‘Scrutinium’ denilen gizli oylama ile yapılıyor.

Meclis kürsüsüne konan gümüş kutuya her Kardinal gelerek ve yüksek sesle ‘Tanrı’yı bu kutsal görevde tanıklığıma davet ediyorum. Yine Tanrı’ya göre Papalığa seçilebileceğini sandığım din adamına oyumu veriyorum’ diyor. Üç kardinal oyları sayıyor. Adaylardan biri üçte iki oy alıp Papa seçilemezse, Meclis Başkanı ‘kara duman’ salınması için talimat veriyor. Bu Papa’nın seçilemediği anlamına geliyor.

KARA DUMAN: PAPA SEÇİLEMEDİ

Gerekli oy oranına ulaşan bir Kardinal seçildiğinde Meclis Başkanı ‘Balıkçı Çanı’na üç kez vurup Papa’nın adını okuyor ve kendisine kabul edip etmeyeceğini soruyor, ayrıca Latince bir Papalık ismi seçmesini istiyor. Seçilen kardinal görevi kabul ederse parmağını ‘Balıkçı Çanı’na vuruyor. Meclis Başkanı ‘beyaz duman’ salınması için emir veriyor.

Kardinal, Selamlık odasına geçerek Papa giysilerini giyiyor ve Sen Piyer Katedrali’nin balkonundan meydanda sonucu bekleyenleri selamlıyor. Taht töreni ise seçildiği günden sonraki ilk pazar günü ayiniyle yapılıyor. Papayı seçme oylamasına yaşları 80’nin üzerindeki kardinaller katılamıyor. Ancak yaşları 80’in üzerindeki kardinaller Papa seçilebiliyor. Şimdiki Papa, halefinin iki turlu oyla seçilmesine karar verdi. Birinci turda üçte ikilik çoğunluk aranacak, ikinci oylamada ise en çok oyu alan kazanacak.  

Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:04

İLGİLİ HABERLER