ANKARA- Partiler, 28Mart'ta yapılacak yerel seçimler için iddialı hedefler belirledi. AK Parti, oyunu yüzde 55'e çıkarmayı hedeflerken, CHP ikinciliğe razı. SHP liderliğindeki sol ittifak "CHP'ye alternatif" oluşturma peşinde. Sağda ise MHP yüzde 10'un üzerine çıkmayı, DYP kırsaldaki oylarına yeniden kavuşmayı; ANAP ise büyükşehirlerdeki oy oranını artırmayı planlıyor. İşte partilerin seçim hedefleri:
AK PARTİ'DE HEDEF 71 İL
3 Kasım'da yüzde 34 oy alan AK Parti'nin ilk hedefi oylarını yüzde 50-55'e çıkarmak. AK Parti'nin ikinci büyük hedefi ise solun kalesi olarak nitelendirilebilecek seçim bölgelerini ele geçirmek. 65 ili garanti gören AK Parti, bu rakamı 71'e çıkarma peşinde. AK Parti, 16 büyükşehir belediyesinden 12'sini (İstanbul, Ankara, Bursa, Malatya, Samsun, Kocaeli, Adapazarı, Kayseri, Şanlıurfa, Gaziantep, Konya, Erzurum) alacaklarını düşünüyor. Antalya için de iddialı konuşan AK Parti yönetimi, sadece İzmir'de yarışın CHP ile başabaş geçeceğini düşünüyor.
İstanbul'daki bazı ilçelerde CHP'den çok MHP ve DEHAP ile başabaş gidecekleri görüşünde olan AK Parti'liler, Trakya'da muhafazkar oylara tavan yaptırmayı hedefliyor.
CHP İKİNCİLİĞİ KORUMA PEŞİNDE
3 Kasım'da yüzde 18 oy alan CHP'de hedef ikinciliğin korunması. "Sol itttifak"tan endişe eden CHP'nin ikinci hedefi ise "kalelerini" AK Parti'ye kaptırmamak. İzmir ve Gaziantep'ten emin olan CHP, Baykal'ın seçim bölgesi Antalya'yı AK Parti'ye kaptırmaktan endişeli. Ankara'dan ümitli olmayan CHP, Çankaya'yı elinde tutmaya çalışacak.
DEHAP'LI SHP VE DSP
SHP çatısı altında kurulan "Solda Birlik" oluşumu ise CHP'ye karşı ilk sınavını verecek. SHP, Ankara'da Murat Karayalçın, Mersin'de ise Fikri Sağlar ile gücünü gösterecek.
İttifak içindeki en güçlü parti ise DEHAP. Doğu ve Güneydoğu'daki oyunu koruyacağını hesaplayan DEHAP'ın öncelikli hedefi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı korumak ve Batman, Şırnak, Mardin, Van, Ağrı, Bingöl, Muş, Siirt, Hakkari, Bitlis ve Tunceli belediye başkanlıklarını almak.
DSP'nin hedefi ise oylarını yüzde 1,3'ten 3'lere çekebilmek. DSP, CHP'nin seçime giremediği Eskişehir ile Bartın, Zonguldak, Edirne ve Tekirdağ'ı kazanma peşinde.
MHP'NİN HEDEFİ YÜZDE 10
3 Kasım'da yüzde 8,5 oy alan MHP'nin hedefi oyunu yüzde 10'un üzerine çıkararak, barajı geçeceğinin işaretini vermek. Çorum, Yozgat, Erzurum, Sivas, Tokat belediyelerini hedefleyen MHP, İstanbul'da Meral Akşener Ankara'da da Türkeş'in damadı Hamit Homriş'le oyunu arttırmayı hedefliyor. Bu kanatta oy arayan BBP de genel olarak oylarını yükseltmeyi hedefliyor.
DYP VE ANAP ESKİYE DÖNÜYOR
3 Kasım'da az bir oyla baraj altında kalan DYP de "barajı geçme" peşinde. Kırsaldaki "kasketlilere" dayanan eski oyların peşine düşen DYP yönetimi, İstanbul'da eski MHP'li Ahmet Vefik Alp'le ülkücü kesimden de oy almayı hedefliyor. Demokrat Parti'den beri Ege'de önemli bir ağırlığı olan DYP, buradaki oylarını yeniden kazanmayı planlıyor. ANAP ise bazı bölgelerde DYP ile ortak aday belirlerken, Nesrin Nas'ın liderliğinde ilk seçim olması nedeniyle, özellikle kadınlardan oy bekleniyor.
GP'NİN VE SP İDDİASINI KAYBETTİ
Genel seçimlerin sürprizi GP ise iddiasını bıraktı. Ege ve Trakya'da bazı il ve ilçelerden umutlu olan GP'nin hedefi yüzde 7,6'yı korumak. SP de, Erbakan'ın genel başkanlığından yoksun olarak, ilk kez bir seçime bu denli iddiasız giriyor. SP yönetimi, AK Parti'nin zayıflaması ile oylarının geri döneceği inancında. (YENİ ŞAFAK)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:45