Spor
  • 26.5.2024 15:00

İşte son haftada kaçan şampiyonluklar!

Son hafta kaçan şampiyonluklar! Galatasaray bu kervana katılır mı

Süper Lig'de son haftaya girildi... Galatasaray ve Fenerbahçe'den birisi şampiyon olacak! Gelin birlikte Türkiye'de ve dünyada son hafta kaçan şampiyonluklara göz atalım...

Sporda kazanmak da, kaybetmek de var. Hatta Arka Sokaklar'dan Rıza Baba'ya atıfta bulunursak "Bu meslekte kazanmak da kaybetmek de bir ekip işidir. Kazanmak da, kaybetmek de..." diyebiliriz.

Fakat kazanmanın da kaybetmenin de dramatik olanı bir başka oluyor. Galatasaray'ın son haftalara lider girdiği hiçbir sezonda şampiyonluğu kaybetmediği biliniyor.

Peki bu sezon son maçta Konyaspor'a kaybeder mi? Hem Türkiye'den hem de dünyadan örneklere bakalım.

1995-1996 Lig Şampiyonluğu, Trabzonspor

Bu sezonda bordo mavili ekip Türkiye 1. Futbol Ligi'de art arda 21. sezonunu geçirdi. Trabzonspor, son kez kazanılan 1983-84 sezonundaki şampiyonluktan sonra kupaya ilk kez bu kadar çok yaklaştı.

Uzun süre ligi lider götürmesine rağmen 32. haftada Fenerbahçe'ye mağlup olmasıyla şampiyonluğu bu takıma kaptırdı.

Trabzonspor lig tarihi boyunca en çok puanı bu sezonda toplarken bordo-mavililer için kaçan şampiyonluk büyük bir travma oldu.

2005-2006 Lig Şampiyonluğu, Fenerbahçe

Fenerbahçe için söylenen 'son maç travması'nın başlangıcı olan maç buydu. Ligin son maçında Denizlispor'la oynayan Fenerbahçe eğer maçı kazansaydı şampiyonluk yarışındaki rakibi Galatasaray'ın maçına bakmaksızın şampiyonluğunu ilan edecekti.

Fakat 16 dakika uzatmayla beraber 106 dakika oynanan maç 1-1 bitmiş ve Fenerbahçe şampiyonluğu dramatik şekilde kaybetmişti.

2009-10 Lig Şampiyonluğu, Fenerbahçe

Fenerbahçe'nin 2005-2006 sezonundan hemen sonraki sezon en yakın rakibine 9 puan fark atarak şampiyonluğunu ilan etmesi herkese Denizlispor faciasının çabuk atlatıldığını düşündürmüştü.

Fakat 2009-2010 sezonunda Trabzonspor, Fenerbahçe'yi önce Türkiye Kupası finalinde yenmiş; sonra da ligin son maçında Şükrü Saraçoğlu'nda aldığı beraberlikle lig şampiyonluğundan etmişti.

Bursaspor, Fenerbahçe'nin bu puan kaybı sayesinde şampiyon olarak Türk futbol tarihine adını yazdırdı.

2010-2011 Lig Şampiyonluğu, Trabzonspor

Belki de sezon sonundaki davalar, mahkemeler ve tutuklamalar yüzünden Türkiye'nin futbol tarihinin en çok konuşulan sezonuydu. Fakat yalnızca futbol olarak baktığımızda bu kez şampiyonluğu son anda averajla kaybeden bir Trabzonspor görüyoruz. Kaybettiği takımsa bir önceki sezon hem ligten hem de kupadan ettiği Fenerbahçe.

Ligin son haftasına 82'şer puanla giren iki takımdan Fenerbahçe hem ikili averajda hem de genel averajda önde olduğu için şampiyonluğunu ilan etmişti.

2011-2012 Lig Şampiyonluğu, Fenerbahçe

Bir önceki sezonun tutuklama ve şike süreci yankılarının etkileri yüzünden Türkiye Süper Ligi'nde bir ilk olmuş ve lig sonunda play-off uygulanmıştı. Ligin normal süresini ilk dört sırada bitiren Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor play-off oynamaya hak kazandı.

Son maçta Şükrü Saraçoğlu'nda karşı karşıya gelen Fenerbahçe ve Galatasaray, şampiyonluk mücadelesine çıktı.

Galatasaray'a şampiyonluk için beraberlik bile yeterken Fenerbahçe için tek yol kazanmaktı. Fenerbahçe, Galatasaray karşısında Saraçoğlu'nda sahip olduğu psikolojik üstünlüğü kullanmayı hesap etmiş fakat 2005-2006 yılından beri 3'üncü kez ligin son haftasında berabere kalarak şampiyonluğu kaybetmişti.

1998-1999 Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, Bayern Münih

Dünya tarihinde bundan daha travmatik bir kaybediş yoktur herhalde. Stat Camp Nou, hakem Pierluigi Collina. Alex Ferguson ve Ottmar Hitzfeld karşı karşıya. Bayern Münih maçı çok erken bir golle açmış ve dakikalar 90 olmak üzereyken Almanlar şampiyonluk şarkılarını söylemeye başlamışlardı bile.

Fakat yalnızca 1 dakika içerisinde her şey değişti. 89'da Teddy Sheringham, 90'da Solskjaer'in attığı gollerle Bayern Münih ne olduğunu şaşırmış ve sadece 60 saniye içerisinde Avrupa'nın en büyüğü olma şansını kaçırmıştı.

2011-2012 Lig Şampiyonluğu, Manchester United

Aslında lig zaten Manchester City'nin elindeydi ve United yalnızca rakibi takip ediyordu. Fakat ligin son haftasında Manchester United son maçını kazanmış, City'nin puan kaybını bekliyordu. Ve her şey istedikleri gibi gidiyordu çünkü Manchester City, son maçta QPR karşısında 90'ıncı dakikaya 2-1 yenik girmişti.

City'nin şampiyon olması için kısa sürede 2 gole ihtiyacı vardı. Tıpkı 1998-99 sezonundaki Şampiyonlar Ligi finalinde Bayern Münih karşısındaki Manchester United'ın ihtiyacı olduğu gibi. Ve mucize gerçekleşti. 90'da Edin Dzeko, uzatmalarda ise Agüero'nun golüyle City maçı 3-2 kazanarak 44 sene sene sonra şampiyonluğa ulaştı. Manchester United takımının ve milyonlarca taraftarınınsa hevesi kursağında kaldı.

Güncellenme Tarihi : 26.5.2024 14:13

İLGİLİ HABERLER