Gündem
  • 7.5.2020 21:18

İşte Türkiye'ye saldırıda bulunan 3 banka!..

İngiltere'den Türk Lirasına yapılan saldırıdan sonra harekete geçen BDDK'dan üç bankaya işlem yasağı

BDDK, yurt dışında kurulu BNP Paribas, Citibank ve UBS bankalarna TL yükümlülüklerini yerine getirmediği için bir bacağı TL olan döviz işlem yasağı getirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), yurtdışında kurulu 3 bankaya bir bacağı TL olan döviz işlem yasağı getirdi.

Yurtdışında kurulu BNP Paribas, Citibank ve UBS bankalarının TL yükümlülüklerini yerine getirmediğini bildiren BDDK, "Yurtdışında kurulu bu bankalar ile bir bacağı TL olan döviz işlemi yapılmayacak" açıklamasında bulundu.

İNGİLTERE'DEN SALDIRI YAPILMIŞTI
Yatırımcılar ellerinde olmayan TL ile nasıl döviz alıyor?

Londra merkezli bazı finansal kuruluşlar, ellerinde olmayan Türk lirası ile hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda döviz almaya kalkarak, Türk lirasına değer kaybettirmeye yönelik manipülatif ataklarına devam ediyor. Peki bu kuruluşlar ellerinde olmayan TL ile nasıl döviz alıyor? Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kadir Tuna, "Olmayan bir parayla aslında işlem yaptığınız zaman faizler hızlı bir şekilde yükselmeye başladı. Yani geçmişte bunu mart ayında denediler. Bu hafta ise mayıstan itibaren böyle bir hamlenin yapıldığını görüyoruz. Londra'daki yaşanan durum şu; mevcutta bu işlemi yapanlar TL sınırlı olmasına rağmen elinde TL olmamasına rağmen yükümlülükleri değiştirmeye çalışan finansal kurumlar oldu. " dedi.

FAİZLERİN YÜKSELMESİNE NEDEN OLDU

Dolayısıyla TL bulmakta zorlanan bu kurumlar. TL'ye negatif bir bakış açısıyla burada faizlerin yükselmesine neden oldu. Geçen seneyle kıyasladığımız zaman şu an ki bir haftalık swap piyasasında özellikle son 4 günde TL üzerinde ciddi anlamda bir baskı oluşturmuş durumdalar. TL'nin burada uluslararası anlamda değer kaybını önemli ölçüde artıracak bir atak gerçekleştirdiklerini söyleyebiliriz.

YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞAN KURUMLAR OLDU

Swap anlaşması bir takas anlaşmasıdır. Yani siz elinizdeki bir yükümlülüğü karşı taraftaki bir yükümlülükle bunu takas edersiniz. Örneğin sizin Türk lirası yükümlülüğünüz vardır. Karşı tarafında döviz yükümlülüğü vardır. Bunu takas edersiniz.

Londra'daki yaşanan durum şu mevcutta bu işlemi yapanlar TL sınırlı olmasına rağmen elinde TL olmamasına rağmen bu yükümlülükleri değiştirmeye çalışan finansal kurumlar oldu.

Olmayan bir parayla işlem yaptığınız zaman doğal olarak  buradaki faizler hızlı bir şekilde yükselmeye başladı. Geçmişte bunu mart ayında denediler. Bu hafta ise mayıstan itibaren  böyle bir hamlenin yapıldığını görüyoruz. Bundan sonraki süreçte bu hamlenin tekrarı da mümkün. Buradaki düzenleyici otorite özellikle burada swap piyasasında alınacak tedbirlerle bu dalgalanmanın önüne geçeceğini tahmin ediyorum.

KUR MANİPÜLASYONU YAPANLAR ENGELLENECEK

Öte yandan Londra merkezli bazı finansal kuruluşlarının ellerinde para olmadan talep oluşturup döviz manipülasyonu yaptığını belirten bir bankacılık sektörü yetkilisi, "Londra kaynaklı bu bankalara Türk bankaları ile döviz işlemi yapma yasağı getirilecek. Böylece, kur manipülasyonu yapamayacaklar." dedi.

Güncellenme Tarihi : 9.5.2020 00:41

İLGİLİ HABERLER