Gündem
  • 26.2.2014 12:20

İşte X listesindeki kişi ve kuruluşlar

Devleti dinleyen paralel yapının bu dökümleri yurtdışına servis ettiği belirtildi. Dinlemelerin casusluk kapsamında para karşılığı satıldığı da iddia ediliyor.. Devleti dinleyen paralel yapının bu dökümleri yurtdışına servis ettiği belirtildi. Dinlemelerin casusluk kapsamında para karşılığı satıldığı da iddia ediliyor

Telekulak skandalının ortaya çıkmasıyla birlikte dinleme tapelerinin hangi amaçlarla kullanıldığı tartışılıyor. Devletin zirvesini örgütsel faaliyet kapsamında dinlemeye alan "Paralel yapı"nın tapeleri kimlere ve nasıl servis ettiği konusunda çarpıcı iddialar ortaya atılıyor. Buna göre üst düzey bürokratların dinlemelerinden hazırlanan bilgi dökümlerinin yurtdışına servis edildiği iddia edildi. Dinleme tapeleri bir havuzda toplanırken isteğe bağlı olarak yapılan dinlemeler sonrasında 'casusluk' kapsamında para karşılığında satıldığı istihbarat kuruluşlarının mercek altına aldığı iddia ediliyor.

İSTEĞE BAĞLI SERVİS
Paralel Yapı'nın 7 bin kişiyi dinlediğine yönelik savcılık kanalıyla ortaya çıkan skandalın perde arkasında büyük bir "Casusluk" skandalı iddiası gündeme geldi. Dinlenecek kişilerin nasıl tespit edildiği, listeyi kimin belirlediğine yönelik skandal bilgiler bir bir ortaya çıkmaya başladı. Dinlenen isimlerin rastgele seçilmediği, belirlenen listelerle dinlemeler yapıldı. Ortam ve telefon dinlemesiyle elde edilen veriler tapelere döküldü. Örgüt adı altında Türkiye'nin birçok bölgesinde yapılan dinleme tapeleri bir havuzda toplandı. Önemli veriler bir araya getirilerek isteğe bağlı servisler yapıldı.

ÖZEL DİNLEME BİRİMİ
"Paralel yapı"nın binlerce kişinin ses kayıtlarının muhafaza edildiği özel bir birim oluşturdukları öğrenildi. 24 saat çalışan birim ses kayıtlarına tapeler haline getirerek servis edilmesi gereken kendi içlerindeki birimlere gönderirken bu birimin yıllarca sistemli bir şekilde çalıştığı iddia edildi. Yapılan çalışmalarla ses tapelerinin dış servislere verilmesine yönelik deliLler toplanırken açılacak soruşturmalarda dinleme skandalının "casusluk" kapsamında değerlendirileceği öğrenildi.

DİNLEDİLER, İZLEDİLER ZAAFLARI NOT ETTİLER
Paralel yapının "Selam Terör Örgütü" adı altında 2011/762 dosya numarasıyla dinlediği siyasetçi, sanatçı, gazeteci gibi 7 bin kişiyle ilgili kayıtların yanına dinlenenlerin zaaflarını ve özlük bilgilerini not düştüğü ortaya çıktı. Dinleme, İstanbul TMK savcıları Adem Özcan ve Adnan Çimen'in 2011'de yürüttüğü soruşturma kapsamında gerçekleşti. Takipler İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde "Terörle Mücadele" ve "İstihbarat" şubelerince yapıldı. Dinleme ve fişleme 3 yıl sürdü. Dinlenen isimler arasında eskort kızlar ve mankenler de yer aldı.

ZAAF VE ÖZLÜK NOTLARI
Kamuoyuna yansıyan birinci pakette 107 klasör içerisinde 2 bin 287 kişi var. Dinleme 4 paketten oluşuyor. 4 bin 500 kişi "sahte isim" kullanılarak dinlendi. Ekiplerce, savcılık kanalıyla mahkemenin yanıltılması yöntemiyle gerçekleştirilen takipler, fiziki takiplerle de desteklendi. Skandal kapsamında takip edilen 2 bin 287 kişinin telefon dinlemeleri tapelere döküldü. Ardından tapelerin altına dinlenenlerle ilgili özlük ve zaaf bilgileri not alındı. Takibe alınan kişilerle ilgili görüntü, kayıt ve fotoğraflar dosyaya eklendi. Telekulak skandalında, paralel yapının hayali terör örgütü yaratıp örgüt mensubu olarak gösterdiği 48 kişi için izin alınıp "sıçratma tekniği" uygulandı. Bu teknikle, dinlenen hedef şahısların irtibat halinde bulunduğu kişi ve kurumlar da takibe alındı. Mahkemeye sunulan uydurma gerekçelerle 3 aylık dinleme izinleri 3 yıla çıkarıldı. Soruşturmayı yürüten savcıların görev yerinin değişmesiyle ortaya çıkan skandal, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamayla doğrulandı.

SIÇRATMA TEKNİĞİYLE
Diğer 3 pakette de isim ve görüntülerle birlikte "zaaf" ve "özlük bilgileri" dosyalarda yer aldı. Anadolu Ajansı ve CHP gibi kurum ve parti merkezi santrallerinin bile dinlendiğinin ortaya çıktığı 3 pakette ordu komutanı, emniyet müdürleri ve üst düzey bürokratlar kodlu ve sahte isimlerle dinlendi. Bazı dinleme ve fiziki takipler, El Kaide, Hizbullah, KCK ve Hatay saldırılarını gerçekleştiren THKP-C terör örgütlerini takip adı altında yapıldı. Aynı taktikle değişik kurum ve kuruluşlar takip edildi. İHH, El Kaide dosyası, birçok Alevi derneği THKP-C dosyası, BDP de KCK soruşturması kapsamında dinlendi. Hizbullah ve Selam soruşturması adı altında İran Büyükelçiliği ile Akit gazetesini izlemeye alan paralel yapı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yakın çevresi, danışmanı ve korumalarını da bu gazete ve kurumlarla irtibatlı olan gazeteciler üzerinden yaptığı sıçratma tekniğiyle takibe aldı.

X LİSTESİNDEKİ İSİM VE KURULUŞLAR
"Necla Kaya, Fazıl Işık, İsmail Arslan, Gazi İlkadlı, Havva Yekbun Mutlu, İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Aydın Demir, Eşref Edip Kaha, Eskişehir Osmangazwi Üniversitesi, Hasan İbicioğlu, Ömer Sait Burgazlı, Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı, Seyithan Özdemir, Isparta İteks İthalat Tekstil A.Ş., Serkan Koca, Hüseyin Ali Yılmaz, Fadime Tutyol, Optimal Proj yön İnş. San. Ticadet Ld. Kadıköy, Köksal Aydın, Ertuğrul Ünal, Navit Yalçın, Müberra Kavak, İbrahim Konak, İbrahim Yavuz, İşbankası Sirkeci Şubesi, Turgut Arslan, Turgut Gülcihan, Sevil Arslan, Hüseyin Avni Yazıcıoğlu, Cevdet Eryaşar, Elif Açıkel, Sabah Gazetesi Özel İstihbarat Editörü Ferhat Ünlü, Ekip Sağlık Hizmetleri Ldt., Fatih'teki İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, Eyüp Kavdu, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü, Med Yapı İnşaat Sanayi Ldt, Feride Özmen, Ehlibeyt Alimleri Derneği, Adana'da ankesörlü telefon, İstanbul Yakası Ankesörlü Telefon Müdürlüğü, Sevgi Önder, Türker Sargın, Muş Alparslan Üniversitesi, Ahmet Veysi Dağ, Şişli Gübre Fabrikası A.Ş., Fatih'te ankesörlü telefon, Eminönü'nde ankesörlü telefon, Seyit Mehmet Muhtar, Yalova Türk Telekominikasyon Müdürlüğü A.Ş., Ankara Babaali İlim Vakfı, Ali Gümüş, Hüseyin Adıgüzel, Türkiye Halk Bankası Genel Müdürlüğü, Ehlibeyt Alimleri Derneği, CHP İl Başkanlığı." (Sabah)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 07:22

İLGİLİ HABERLER