İsveç'teki seçim sonucunu Konya'nın Kulu ilçesi belirleyecek
İsveç'teki seçimlerin heyecanı Konya Kulu'daki Kürtleri sardı.. Başbaşa geçmesi beklenen seçimlerde hangi tarafın kazanacağını Kulu'dan İsveç'e gidenlerin tercihi belirleyecek.
İsveç’te 11 Eylül’de gerçekleşecek olan genel ve yerel seçim heyecanı Konya’da yaşayan Kürt köylerini de sarmış durumda. Sadece Konya’nın Kulu ilçesinden çoğunluğu Kürt 50 bin kişi yaşıyor.
Bu kalabalık seçmen sayısı İsveçli siyasetçilerin seçim kampanyalarını Anadolu Kürtleri içerisinde aktif yürütmelerine neden olur Seçim Konya Kürtleri arasında da büyük bir heyecanla takip ediliyor.
Konya’nın Kulu ilçesine bağlı Omê, diğer adıyla Zincirlikuyu köyünün nüfusu tamamen Kürt. Köyün nüfusu yazları 9 bine ulaşırken, kış aylarında 2 bine kadar düşüyor. Köyden 7 bin kişi İsveç’te ikamet ediyor.
Yapılan araştırmalara göre; Kulu ilçesi ve çevre köylerinden yaklaşık 50 bin kişi İsveç’te yaşıyor.
Seçmen potansiyelinin yüksek olduğu bu ilçe, 11 Eylül’de yapılacak seçimlerde İsveçli siyasetçilerinin de büyük önem verdiği bir bölge haline gelmiş durumda.
Rûdaw'a konuşan Reşit Karakuyu, “İsveç’te yaşayan Kürtlerin büyük kısmı siyasi nedenlerle oraya gitmiş, eğitim görmüş aydın insanlar. Büyük çoğunluğu yazar ve siyasetçi. İkinci kuşağın hepsi okumuş ve eğitimli. İsveç’te çok sayıda Kürt akademisyen, yazar ve sanatçı var. Kürtler, İsveç’te çok gelişmiş, seçimlerde de önemli rol sahibi bir topluluktur. Kürtler seçimlere ideolojik çerçevede yaklaşmıyor. Şüphesiz ideolojiyi öne çıkaranlar da var. Ama oy kullanırken, önlerine konulan seçim pusulasında tereddütsüz Kürt adaylara oy veriyor" dedi.
Bölge halkının İsveç’e göçü 1960’lı yıllarda başladı. Konya'daki Kürtlerinin anlattığına göre, 1990’lı yıllara kadar halkın göç nedeni ekonomik şartlardan kaynaklanıyordu. 90’lı yıllar ile birlikte göçlerde siyasi nedenler öne çıkıyor. İster Kürt ister Türk olsun Kulu’dan göç edenlerin, İsveç siyasetinde etkili rol üstlendiği belirtiliyor.
İsveç'ten Kulu'ya tatile ve yakınlarını ziyarete gelenler için oy sandıkları konulmuş. Bu şekilde İsveç'te yaşayanlar köylerinde oy kullanabilecekler.
1975 yılında İsveç'e giden Halil Badili’ye göre, bu defaki seçimlerden de Sol Parti ile Sosyal Demokratlar zaferle çıkacak.
Badilli “1975-76lı yıllarda İsveç’e gittim. Gidişim ekonomik nedenlerden ötürüydü. Buralarda iş yoktu, halk perişan haldeydi. Biz de genç ve dinamiktik, iş için İsveç’e gittik. Bizim Kürtlerin büyük çoğunluğu Sosyal Demokrat Partiyi destekliyor. Sol Parti’yi destekleyenler de var. Ben Sol Parti üyesiyim. Ancak en büyük parti İsveç Sosyal Demokrat Partisi. Onu Modaret takip ediyor. Bu seçimde de Sosyal Demokrat ve Sol Parti’nin kazanacağına inanıyorum” diye konuştu.
Omê köyünden yıllar önce İsveç’e giden Kemal Güler de, ilçeden İsveç’e göç eden Kürtlere ilişkin araştırmaları ile tanınıyor.
Güler’in araştırmalarına göre, Kürtler İsveç’te blok oy kullanır ve birlikte hareket ederse seçimlerde önemli bir güç haline gelebilir. Bu potansiyel doğrudan İsveç hükümetinin politikalarını da etkileyebilir.
Güler bu konuda, "Buradan göç eden insanlar, gittikleri ülkelere kolaylıkla entegre oluyorlar. İsveç, Norveç ve Filandiya’ya gidenler oradaki kültürle çok çabuk bütünleşiyorlar. Hızla orada yaşayanların hayatına uyum gösterdiklerini görmekteyiz. Demokratik kültürü özümsüyorlar ve Kürtlerin haklarını talep ediyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
Kulu’da İsveç ismiyle bir çok yer açılmış. İlçenin en büyük parkına 1986’da öldürülen İsveç başbakanı Olof Palme’nin ismi verilmiş.
İlçe, İsveç hükümeti için de özel bir öneme sahip. 2009 yılında Türkiye’yi ziyaret eden dönemin İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt Ankara’dan önce Kulu’yu ziyaret etmişti.
Güncellenme Tarihi : 10.9.2022 20:35