İSTANBUL - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü, hükümet tarafından çıkarılması düşünülen Yüksek Öğretim Kanunu Tasarı Taslağı'nda akademik liyakatı ön plana çıkaran herhangi bir unsur bulunmadığını ileri sürdü.
İTÜ Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, 2547 sayılı yasının önceki yönetimler tarafından ele alındığı gibi 58. Hükümet tarafından da ele alındığı ve olumlu bir gelişme olarak görüldüğü bildirildi. Açıklamada, böyle bir çalışmanın objektif değerlendirme verilerine dayanarak yapılması gerektiği belirtilerek, ''Nüfusunun yaklaşık yüzde 25'i öğrenci olan bir ülkenin eğitim alanında başarılı olabilmesi için eğitim ve öğretimin bir bütün halinde ele alınması zorunludur. Bu gerçekler çerçevesinde yeni yasa hazırlıklarında izlenen veri toplama yöntemi ve süreci yetersiz ve buna dayanarak hazırlandığı ifade edilen yasa tasarısı taslağı da temelsiz ve sorunlara çözüm getirmekten uzaktır'' denildi.
Yasa Tasarı Taslağı'nın hazırlanmasından önce Türk Yüksek Öğretim sisteminin vizyon ve misyonunun tanımlanması ve bu vizyon ve misyona ulaştıracak temel ilkelerin belirlenmesi ve düzenlemelerin bu çerçevede yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, ''Üniversitelerin demokratikleşmesini hedef aldığını iddia eden bu yasa taslağı, akademik liyakatı ön plana çıkaran herhangi bir unsur içermemektedir. Seçilmiş yöneticilere sadece görev ve temsil sorumluluğunu veren bu tasarı, soyut, ayrık ve sistem kavramından yoksun bir yapı göstermektedir. Türkiye'de demokrasi adına bilim ve liyakat dışlanırsa, bundan en fazla demokrasi zarar görür. Buna izin vermemek üniversitenin birinci görevidir'' ifadeleri kullanıldı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:25