Dünya
  • 18.8.2021 14:19

Kabil Havaalanında kontrol talibana geçti.. silah sesleri geliyor

Afganistan'dan umutsuzca kaçışın ortasında çığlıklar silah sesleriyle karışırken kaos bugün Kabil havaalanına geri döndü. Kadınlar, ABD askerlerine 'Taliban geliyor' diyerek tahliye uçuşlarına izin vermeleri için yalvarırken görüntülendi. Bu sırada havalimanının kuzey girişinde toplanan yüzlerce kişinin başlarının üstüne ateş açıldı.

Taliban silahlı adamları şimdi havaalanını kuşattı, yerdekiler kimin kalacağına ve kimin ayrıldığına karar verdiklerini söylüyor - bazı meşru vize sahipleri hedef alınmaktan korktukları için saklanıyorlar.

Kabil havaalanının kuzey tarafında gece boyunca siviller içeri girmeye çalışırken, gergin Taliban muhafızları tarafından korkmuş Afgan sivillerin başları üzerinden ateş ediliyor.

Afgan sosyal medya hesaplarında dolaşan görüntülerde, kadınlar 'Taliban geliyor' çığlıkları atarken demir parmaklıklardan ABD askerlerine doğru uzanırken görüntülendi.

Binlerce çaresiz Afgan'ın İslamcı yönetimden kaçmaya çalışırken bu sabah Kabil havaalanında çekilmiş gibi görünen görüntülerde, kadınlar ABD birliklerine 'Taliban geliyor' diye yalvarırken görüntülendiler.

Görüntülerin, yaklaşık 25.000 kişinin toplandığı Hamid Karzai havaalanının kuzey askeri tarafında çekildiği ve daha fazla görüntüde Taliban muhafızlarının gece boyunca yolda çömelmiş erkek, kadın ve çocukların başlarına ateş açtığını gösterdiği düşünülüyor.

Taliban silahlı adamları Salı günü geç saatlerde kalabalığa ateş açtı ve görüntülerde bir kadın yolda yaralı bir şekilde yatarken bir adam tarafından taşınan kanlı bir çocuğu gösteriyordu.

Silahlı kuvvetler başkanı General Sir Nick Carter'ın önümüzdeki 24 saatin insanları ülke dışına çıkarmak için "kritik" olduğu konusunda uyardı. İngiltere bugün yedi uçuşta 1.000 kişiyi havaalanından çıkarmaya çalışıyor.
 
Bugün havaalanı kapılarındaki görgü tanıkları, çok az kişinin geçişine izin verildiğini ve kapı her açıldığında düzinelercesinin kapıyı iterek geçmeye çalıştığını ve bu da gergin muhafızların havaya ateş açmasına neden olduğunu söyledi.

Kabil Havaalanı'nda çıkan izdihamda en az 17 kişi yaralandı...NATO tarafından yapılan açıklamada Afganistan'ın Kabil Havaalanı'nda çıkan izdihamda en az 17 kişinin yaralandığını duyuruldu.

İngiliz kuvvetleri tahliyelerin yalnızca 'rızaları' ile gerçekleştiğini kabul ederken, Taliban silahlı adamları havaalanını (resimde) gelen yolcuların başlarına ateş açarak kuşattı (resimde).

Reuters'ta yer alan son dakika haberine göre NATO tarafından yapılan açıklamada Afganistan'ın Kabil Havaalanı'nda çıkan izdihamda en az 17 kişinin yaralandığını duyuruldu.

Taliban savaşçıları şimdi Kabil'deki havaalanını kuşattı ve kimin girip kimin dışarıda kalması gerektiğine karar veriyor.  Havaalanının hem sivil güney tarafında hem de askeri kuzey tarafında kontrol noktaları kuruldu ve kalabalığı geri tutmak için her iki yerde de ateş açıldı.

Yapılan açıklamada aynı zamanda ülkeden ayrılmak isteyen vatandaşlara pasaport ve vizeleri olmadığı sürece havaalanı çevresinde toplanmamaları konusunda çağrı yapıldığı bildirildi.

Taliban silahlı adamları, bugün Kabil havaalanındaki çaresiz Afgan kalabalığı arasında devriye geziyor, çünkü insanlar İslamcı yönetim altında güvenliklerinden endişe ederek ülke dışına çıkan uçaklara binmeye çalışıyorlar.

Afganistan yönetimini ele geçiren Taliban yetkilileri Afgan vatandaşlara korkmalarına gerek olmadığını, kendilerine eziyet edilmeyeceğini ve ülkeden kaçmaya çalışmalarının gerekli olmadığını duyurmuştu.

 

Güncellenme Tarihi : 18.8.2021 21:32

İLGİLİ HABERLER