Gündem
  • 26.8.2021 18:15

Kabil havaalanında patlama!.. Çok sayıda ölü var

Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı yakınlarında iki patlama meydana geldi.

Havaalanının doğu kapısının yakınında meydana gelen ilk patlama, bir intihar bombacısına bağlandı ve yerel medya, asker ve diplomatların tahliyesi devam ederken, kimliği belirsiz militanlar ve havaalanını korumakla görevli ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin katıldığı bir çatışma çıktığını söyledi.

İkinci bir patlama, havaalanı yakınında bulunan bir otelin yakınında meydana geldi ve İngiliz ve ABD güçleri tarafından kullanıldı. İsmi açıklanmayan Dışişleri Bakanlığı yetkililerine atıfta bulunan muhabirler, 'dört veya daha fazla' ABD askerinin yaralandığını söyledi.

"Ayrıca Abbey Gate'e kısa bir mesafedeki Baron Hotel'de veya yakınında en az bir patlama daha doğrulayabiliriz. Pentagon sözcüsü John Kirby, Twitter'da yaptığı açıklamada, güncellemeye devam edeceğiz.

Yerdeki kaynaklar, ikiz saldırılarda 70'den fazla kişinin yaralanmış olabileceğini tahmin ediyor.

Perşembe günkü saldırı sadece birkaç saat önce geldi İngiliz parlamentosu silahlı kuvvetler müsteşarı James Heappey, Kabil havaalanında "yakın bir saldırı [tehditinin] olduğuna dair çok, çok güvenilir bir rapor" olduğu konusunda uyardı.

Taliban patlamada en az 13 kişinin öldüğünü söyledi

Perşembe akşamı Kabil Havalimanı yakınlarında güçlü bir patlama meydana geldi. Patlamayı terör saldırısı olarak nitelendiren Taliban, saldırıda 13 kişinin öldüğünü söyledi.

Haber kaynaklarının bildirdiğine göre, bir Taliban güvenlik kaynağı, Kabil havaalanının dışındaki patlamada yabancılar ve çocuklar da dahil olmak üzere en az 13 kişinin öldüğünü ve çok sayıda Taliban muhafızının yaralandığını söyledi.

MSB: Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur..

Kabil havalimanı dışındaki patlamaları IŞİD üstlendi

Kabil Havalimanı bölgesinde patlama oldu. Reuters'ın ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı habere göre Kabil Havalimanı'nda intihar saldırısı yapıldı. Milli Savunma Bakanlığı'ndan "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur" açıklaması yapıldı. Taliban'dan yapılan açıklamada ise, patlamaların ardından 13 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edildi. Pentagon Sözcüsü Kirby ise yaptığı son açıklamada şu an için bilinmeyen sayıda ölü olduğunu doğruladı.

Son dakika... Kabil Havalimanı bölgesinde patlama Pentagon açıkladı... MSB: Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Kabil havalimanı dışında bir patlamanın gerçekleştiğini ölü ve yaralılara ilişkin henüz net bir bilginin olmadığını açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden patlamaya ilişkin bilgilendirildi.

Reuters'ın ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı habere göre Kabil Havalimanı'nda intihar saldırısı yapıldı. Olay sırasında 3 ABD askerinin yaralandığı öğrenildi. Patlama sonrası gelen ilk görüntülerde büyük panik yaşandığı gözlendi.

Taliban yetkilileri patlamaların ardından aralarında çocukların da olduğu 13 kişinin öldüğünü açıkladı. Pentagon Sözcüsü John Kirby ise yaptığı son açıklamada, "Kabil Havalimanı Abbey Gate kapısı yakınında meydana gelen patlamanın şu an için bilinmeyen sayıda can kaybıyla sonuçlandığını doğrulayabiliriz. Sizleri konu ile ilgili bilgilendirmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

MSB'DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı, Afganistan'daki Kabil Havaalanı dışındaki patlamaya ilişkin "Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur" açıklamasında bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı, Afganistan Kabil Havaalanı dışındaki patlamaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur" denildi.

ABD DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA: BÜYÜK BİR PATLAMA OLDU, BÖLGEDEN UZAKLAŞIN

ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Seyahat Departmanı, Afganistan’ın başkenti Kabil Havalimanı’nın yakınlarında meydana gelen patlamaya ilişkin uyarı yayınladı.

ABD Seyahat Departmanı tarafından yayınlanan uyarıda, “Havalimanında büyük bir patlama oldu ve silah sesleri duyulduğu bildirildi. ABD vatandaşları havalimanına seyahat etmekten kaçınmalı ve havalimanı kapılarından uzak durmalıdır. Havalimanı kapılarında bulunlar ise derhal oradan uzaklaşmalıdır” denildi.

Kabil'de havaalanı dışında patlama bildirildi

ABD ve diğer ülkeler vatandaşlarını tahliye etmeye çalışırken ve Afgan CNN'in bildirdiğine göre Perşembe günü Kabil havaalanının dışında bir patlama meydana geldi.

Üç ABD'li yetkili ve duruma aşina bir kaynak, ilk bilgilere göre yaralılar arasında bazı ABD'li personelin de bulunduğunu söyledi.

Pentagon Basın Sözcüsü John Kirby, "Kabil havaalanının Abbey Gate yakınında meydana gelen patlamanın bilinmeyen sayıda can kaybına yol açtığını doğrulayabiliriz. Güncellemeye devam edeceğiz" dedi.

Üç ABD'li yetkiliye göre patlama Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın giriş kapılarından birinde meydana geldi ve intihar saldırısı gibi görünüyor.

Afgan kalabalıklar havalimanına girmek için kapılarda toplanıyor.

Kabil'deki ABD Büyükelçiliği, havaalanının Abbey Kapısı, Doğu Kapısı veya Kuzey Kapısı'nda bulunan ABD vatandaşlarının patlamanın ardından "hemen ayrılmaları gerektiğini" söyledi.

Güvenlik uyarısında, "Havaalanında büyük bir patlama oldu ve silah sesleri duyulduğu bildirildi" denildi. "ABD vatandaşları şu anda havaalanına seyahat etmekten kaçınmalı ve havaalanı kapılarından kaçınmalıdır."

EN AZ 3 ABD ASKERİ YARALANDI

Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'na yakın bölgede gerçekleştirilen iki patlamada en az 3 ABD askerinin yaralandığı bildirildi. Amerikan medyasına açıklamada bulunan ABD'li yetkililer, bombalı saldırı sonucu meydana geldiği ileri sürülen patlamalarda en az 3 ABD askerinin yaralandığını bildirdi. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer bu sayının artabileceğine işaret etti.

CNN TÜRK yayınına bağlanan gazeteci Ahmet Mengli, patlamaya ilişkin son gelişmeleri aktardı... 

Havalimanının birkaç girişi var. Bu girişlerin hepsinde insanlar yığılmış durumda, terk etmiyorlar. Gece gündüz orada beklemekteler. Bu patlamaların girişlerden bir tanesinde, yabancıların kaldığı bir kamp vardı kapının girişinde. Orada olduğu söyleniyor. Binlerce insan vardı, İngiliz askerleri kapıda beklemekteler. İçerisinde de yüzlerce insan vardı, daha ileri gitmek için bekliyorlardı. Ben oradan ayrılırken basacak bir yer bulamadım, o kadar kalabalık vardı.

İşte Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ'un CNN TÜRK canlı yayınında yaptığı açıklama...

Bizim de sahadan aldığımız bilgiler bu yönde, saldırıyı DEAŞ'ın üstlendiği ve 2 canlı bomba olduğu yönünde alınan ilk bilgiler var. Bana göre daha bilinmez çok şey var. Bu saldırıda hedeflerin ne olduğu konusunda dikkatli araştırmak gerekecek birçok bilgiye ihtiyaç olacak.

Bu ortamın yaratılmasında bir takım ön bilgiler vardı. Her devlet kendi yetkililerine kalabalık ortamdan uzak durulması konusunda ikazlarda bulundu. Bu beklenen bir eylemdi. Gerçekten özellikle Kabil'in canlı bomba gibi bir tehditle karşılaşacağı aşikardı. Önümüzdeki buna benzer eylemlerin beklenildiği belirtmek isterim.

'DEAŞ'ı yendik, bu iş bitmiştir' gibi söylemleri vardı Trump'ın. DEAŞ'ın tekrar ön plana çıkartılmasını ve bunun günler öncesinden dillendirilmesini dikkatli değerlendirme yapılması gerektiğini söylüyorum. Oyunun ikinci perdesi, DEAŞ tehdidi mi? Birilerinin yine terörü desteklediğini söyleyebilirim. Afganistan evvel olduğu gibi yine terörle anılıyor. Önümüzdeki süreçte bunun daha da tırmanacağını vurgulamıştım. Afganistan'ın iç savaş tehdidiyle karşı karşıya kalacağını vurgulamıştım. Olaylar bizi DEAŞ'ın yeniden hortlamasına götürüyor.

Güncellenme Tarihi : 26.8.2021 18:28

İLGİLİ HABERLER