KADDAFİ'NİN SAĞ KOLU 'BRÜTÜS' ÇIKTI
Tunus ve Mısır’ın ardından Arap dünyasında hangi ülkenin sırada olduğuna yönelik tahminler sıralanırken kimse Libya’da Muammer Kaddafi’nin 42 yıllık iktidarının sarsılacağını düşünmüyordu. Ancak Bingazi’de birdenbire patlak veren isyan hareketi sonunda BM’nin aldığı kararla Kaddafi güçlerinin üzerine bomba yağdırılmasına kadar ulaştı. Yaşananların üzerindeki sis perdesini ise ‘Fransız WikiLeaks’i olarak nitelendirilen Fransa merkezli haber sitesi Maghreb kaldırdı.
Hastaneyi bahane etti
İsyan hareketinin aslında Fransa tarafından körüklenmiş bir suni ayaklanma olabileceğini, liderliğini de bir zamanlar Kaddafi’nin en güvendiği adamı olan başdanışmanı ve protokol şefi Nuri el Mismari’nin yaptığını ileri sürdü. Buna göre Mismari, 20 Ekim 2010 tarihinde Tunus’ta patlak veren ayaklamalarla ilgili olarak Başkan Zeynel Abidin Bin Ali’ye destek için bu ülkeye gitti. Ancak asıl amacı farklıydı. ‘Patronunu’ devirmek için Fransız istihbaratıyla ortak bir gizli operasyon yapma peşindeydi. Nitekim, Kaddafi’ye sağlık sorunları nedeniyle Fransa’da bir hastaneye gideceğini belirterek Tunus’tan Paris’e geçti. Ailesini de bu sırada yanına aldırdı.
Sarkozy’ye altın tepsi
Mismari, Paris’te bulunduğu ilk günden itibaren Fransız istihbaratı DGSE ile temas kurmaya başladı. Ajanlara Kaddafi’nin tüm sırlarını aktardı. Ordu içindeki bazı generallerin Bingazi merkezli bir isyana hazır olduğunu, bu isimlerin başını da general Gehen Abdullah’ın çektiğini söyledi. Sarkozy, 2012 Başkanlık seçimleri anketlerinde oldukça geriye düşerek Fransa tarihinin en az sevilen başkanı olurken önüne tüm dünyada yankı uyandıracak bir dış politika başarısı fırsatı gelmişti. Fransızlar bu fırsatı kaçırmadı. Fransız ajanlarla Mismari arasındaki temas bazen kaldığı Concorde Lafayette otelinde, bazen de Champs Elysee’deki restoranlarda devam etti.
Fransa’ya sığındı
Hatta Libyalı, hastalığı nedeniyle Fransa ziyaretinin uzadığını söylediği Kaddafi’yi, Bingazi’ye bir Fransız ticari heyetinin gönderilmesi konusunda da ikna etti. Oysa ki gelenler Fransız ajanlarıydı ve Bingazi’de isyan liderleri olacak isimlerle Kaddafi’nin nasıl devrileceğini planladılar. Hatta, isyancılara silah verilmesi bile sağlandı. Mismari’nin “hainliği” isyanın ilk günlerinde ortaya çıkınca Kaddafi kendisini vatandaşlıktan attı, Libyalı da derhal Fransa’ya sığınma başvurusunda bulundu. Geçtiğimiz hafta daha hava operasyonları başlamadan müttefik güçlerin Libya’yı bombalaması gerektiğini, aksi halde Kaddafi’nin kendi halkına karşı kimyasal silah kullanabileceğini söyleyen de oydu...
‘Diktatörlere müdahale edilmeli’
ABD Başkanı Barack Obama, CNN’e yaptığı açıklamada, “Kaddafi, iktidara tutunmaya çalışacaktır, bekleyecektir, saklanmaya çalışacaktır ama hiç kimse unutmamalı ki, Kaddafi’yi iktidardan uzaklaştırmak için ABD’nin, askeri seçenek dışında, başka seçenekleri de vardır” diye konuştu. ABD Başkanı daha sonra yaptığı bir başka açıklamada da “Nerede halkına karşı hoyratça, acımasızca davranan ve onu tehdit eden bir diktatör varsa, BM’nin kararı çerçevesinde, o diktatöre müdahale etmek, zannedersem ABD’nin ulusal çıkarınadır” diye konuştu.