Ekonomi
  • 23.11.2012 00:42

Kalkınma Bakanlığı uzman alacak

     Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
     Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklanan tarihte hazırlanamamasıyla ilgili eleştirileri anımsatan Yılmaz, OVP'nin son yıllarda kanunda öngörülten tarihte yayınlanmadığını söyledi.
     Zaman kavramının hukukta zaman aşımı, hak düşürücü ve düzenleyici süreler olmak üzere üçe ayrıldığını anlatan Yılmaz, OVP'nin düzenleyici süreye girdiğini anlattı.
     1930'lardan bu yana dünyanın yaşadığı en derin krizin yaşandığına dikkati çeken Yılmaz, bu krizin Türkiye'de yetirince hissedilmediğini, bu kriz ortamında, çok daha iyi çalışılmış, güven veren, politikaların rafine bir şekilde ortaya konduğu bir program hazırlamaya çalıştıklarını kaydetti.
     OVP'nin Türkiye'nin ekonomisine ve gelişmesine katkıda bulunduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
     ''Siyasi olarak ciddi bir sahiplenmeyle bunu gerçekletirdik. Geçmişte bir çok planın hiçbir şekilde siyasetçiler tarafından tartışılmadan kabul edildiğini ve uygulanmadığın biliyorum. Halbuki son dönemlerde hazırlanan OVP'lerde siyasi olarak ciddi tartışmalar yapıyoruz ve siyaseten sahiplendiğimiz bir belgeyi topluma ilan ediyoruz. Bu da biraz zamanımızı alıyor. Bütçe sürecine yaklaştıkça bütçede kısa sürede OVP'de ayrı, bütçede ayrı hedefler olmasın istiyoruz. Bunu olabildiğince örtüştürmeye çalışıyoruz. Belki o süreyi yeniden bütçeden önce hazırlanır gibi değişiklikle bu tartışmaları bitirmek lazım. Belki iki aşamada OVP yapılabilir, bir bütçe başlangıcında daha genel çerçeveyi ifade eden program, bir de bütçeye yakın bütçeyle örtüşen bir program alternatif olarak düşünülebilir. Önümüzdeki süreçte gerekirse yeni değişiklik olabilir.''
    
     -''Her bölgenin potansiyelini en üst düzeyde kullanacağız''-
    
     Kalkınma ajanslarının 81 ili kapsar şekilde kurulduğunu ifade eden Yılmaz, amaçlarının sadece geri bölgelerle Türkiye arasındaki farkı kapatmayı amaçlamadığını, her bölgenin potansiyelini en üst düzeyde kullanmak olduğunu söyledi.
     2023 hedefine ulaşmak için bütün illerin bu sürece katılması ve potansiyellerinin harekete geçirilmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, illerin rekabet üstünlüğünü açığa çıkarmak ve daha iyiye gitmesini sağlamak durumunda olduklarını kaydetti.
     Bölgesel politikada genel politikada olduğu gibi özel sektörü de bölgesel kalkınmanın önemli bir aktörü olarak gördüklerini anlatan Yılmaz, özel sektöre güçlü destek verdiklerini bildirdi.
    
     -''TÜİK işlevsel olarak bağımsız bir kuruluş''-
    
     TÜİK'in kanunuyla işlevsel olarak bağımsız bir kuruluş olduğunu ifade eden Yılmaz, ''Bir kurumun bağımsız olması demek ayrı bir devlet gibi olması demek değil. Elbette her kurum Türkiye Cumhuriyeti'nin bir kurumu ve belli bir bakanlıkla ilişkili görev yapar. Ama ben bugüne kadar bakan olarak söylüyorum, TÜİK'in hiçbir operasyonel işine müdahale etmiş değilim, hiçbir rakamını yayınlanmadan önce görmüş, bakmış değilim. TÜİK'in genel önceliklerini, politikalarını hükümetimiz ve bakan olarak da ben belirlemek durumundayım. Genel politikaları belirlemekle istatistik üretim sürecindeki bağımsızlığı birbirine karıştırmamak lazım. Merkez Bankası için de aynı hataya düşüyoruz. Bunlar operasyonal bağımsızlıktır, hedef bağımsızlığı değildir'' diye konuştu.
     TÜİK'in hesaplama yönteminde hiçbir değişiklik yapılmadığını, yeni dönemde değişiklik yapmayı düşündüklerini dile getiren Yılmaz, değişiklik olduğu zamanda geriye dönük bunu yansıttıklarını söyledi.
    
     -''80 uzman yardımcısı alacağız''-
    
     Yılmaz, bugüne kadar 160 uzman yardımcısı aldıklarını belirterek, 80 uzman yardımcısı daha alacağını ifade etti.
     Kentlerin gelişmişliklerine 61 kriteri temel bileşenler analiziyle baktıklarını belirten Yılmaz, hiçbir ile ayrıcalık yapmadıklarını kaydetti.
     Yılmaz, 2013 yılında ilçe bazlı çalışma yapacaklarını bildirdi.
    
     -Türkiye İktisat Kongresi 2013'te-
    
     Türkiye İktisat Kongresi ile ilgili hazırlık çalışmalarını başlattıklarını dile getiren Yılmaz, kongrenin 2013 yılı sonbaharında yapılmasının düşünüldüğünü, dünya ile ilişkili, uluslararası boyutu öne çıkaran bir kongre düşündüklerini söyledi.
     GAP projesine askeri yatırımların dahil olmadığını belirten Yılmaz, ''Karakollara, silahlara yapılan harcamalar yatırım kavramı dışında. GAP yatırımları içinde karakollar, güvenlik amaçlı işler olduğu için yatırımlara dahil değil'' diye konuştu.
     Görüşmelerde, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ile CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin'in, bütçe tasarısında değişiklik önergesi sundu. Kabul edilen önergeyle, TÜİK için 2013 yılında çalıştırılması düşünülen personel, 4/C yerine ''süresi belli hizmet akdi'' kapsamında görev yapacak.
     TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Kalkınma Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarından Türkiye İstatistik Kurumu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı 2013 yılı bütçesi kabul edildi. 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:58

İLGİLİ HABERLER