Ekonomi
  • 4.4.2011 12:50

KAPASİTEYİ İKİYE KATLAYACAK YATIRIM, SERBEST TİCARET DUVARINA TAKILDI

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün de yılın başlarında açıkladığı Hyundai yatırımı, Türkiye-Kore Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinin durması nedeniyle tehlikeye girdi. Hyundai Motor Company Başkanı Steve S. Yang, Türkiye’ye yatırım konusunda son aşamaya gelindikleri, Türkiye - Kore Serbest Ticaret Anlaşması’nın ileri tarihe ertelenmesi durumundaysa diğer alternatifleri değerlendireceklerini söyledi.
2002-2004 yılları arasında Hyundai Assan’ın Başkan Yardımcısı olarak Türkiye’de görev yapan Yang, Seul Otomobil Fuarı’nda sorularımızı yanıtladı. İzmit fabrikasının, Kore dışındaki ilk ve en eski Hyundai tesisi olduğunu hatırlatan Yang, “Kapasitenin artırılması ve yeni modelleri kapsayacak yatırımla ilgili çok detaylı çalışmalar yaptık. Hatta bitti gibi. Ancak Türkiye-Kore arasında serbest ticaret görüşmeleri durduğundan, başka alternatifleri değerlendirebiliriz” dedi.

Yüzde 10 vergiye devam
Hyundai Başkanı Yang, Avrupa Birliği ile Kore arasında serbest ticarete ilişkin anlaşmanın 4 Temmuz’da yürürlüğü gireceğini hatırlatarak, “Rekabetçi olmak zorundayız. Temmuzdan itibaren ürünlerimizi Avrupa’ya gümrüksüz sokabileceğiz. Türkiye pazarına sokabilmek içinse yüzde 10 vergi ödemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Serbest ticaret anlaşması imzalanmasının, nihai yatırım kararlarına olumlu katkı sağlayacağına değinen Yang, “Yatırımı sadece anlaşmaya endekslemiş değiliz, ancak Hyundai açısından en avantajlı ülkeyi seçmek zorundayız. Grubumuzun Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da tesisleri var. Yakın zamanda Rusya devreye girdi. Gönlümüz Türkiye’deki yatırımlarımızı büyütmekten yana olsa da, başka yollar bulmak durumunda kalabiliriz” ifadesini kullandı.

İzmit’in başka şansı kalmaz”
Türkiye-Kore Serbest Ticaret Anlaşması’nın bu yılın sonuna doğru ya da en geç 2012’de yürürlüğe girmesini arzu ettiklerini belirten Yang, “Şayet daha ileri ötelenirse, biz de pozisyonumuzu yeniden gözden geçirmek zorundayız” dedi ve şöyle devam etti:
“Bu, başımıza ağrılar girmesine neden olan bir durum. Tercihimizi başka ülkelerden yana kullanırsak, Türkiye’nin yatırımda hiçbir şansı kalmayacak. Üretimi tamamen durdurmayacağız, ama kapasite artmayacak. Accent ve i20 devam eder. Accent’in yerine geçecek model konusunda da henüz karar vermedik.”
Türkiye’nin ve İzmit fabrikasının Hyundai açısından her zaman önceliği bulunduğunu ifade eden Yang, “İzmit fabrikası bizim ilk çocuğumuz. İşin özünde, duygularımız ve mantığımız arasında bir mücadele veriyoruz” deyimini kullandı. Yang, Türk hükümetinden, serbest ticaret anlaşması dışında başka bir destek beklemediklerine de sözlerine ekledi.
Hyundai Assan’daki hisselerini yüzde 70’den 85’e çıkarttıklarını söyleyen Yang, “Hisselerin tamamını almak gibi bir niyetimiz yok. Ali Kibar’a ihtiyacımız var” dedi.





Türk markalı oto için zaman ve destek gerek
Hyundai Motor Company Başkanı Steve S. Yang, Türkiye’nin kendi markasıyla otomobil üretmesinin büyük zaman, yatırım ve hükümetin sahip çıkmasıyla olabileceğini söyledi.
ABD, Japonya, Almanya, İtalya, Fransa ve Kore’nin kendi otomobilini üretip, dünyaya pazarlayabilen ülkeler olduğunu hatırlatan Yang, “Oysa dünyada 210 ülke var. Çoğu kendi otomobilini ve markasını yaratmaya çabalıyor. Hindistan ve Çin henüz olgunlaşmadı. Brezilya’da talep büyük ama kendi markasını çıkartamadı. Bunu başarabilmek için uzun zaman, büyük destek ve en önemlisi de Ar-Ge merkezleri gerekli” dedi. Yang, “Hyundai’nin başa güreşen bir marka olabilmesi 42 yılımızı aldı” diye konuştu.
Hyundai Avrupa Başkanı Chang Seok Im ise, Türkiye’nin oto markasını yaratma şansının daha yüksek olduğuna değinirken, “Bu işe başladığımızda, herkesten uzak bir ada gibiydik. Uzun süre sadece iç pazara ürettik. 70 milyonluk nüfusunuz ve gelişmekte olan komşularınız var” dedi.





AB ile Kore’nin anlaşması Türkiye’yi olumsuz etkileyecek
Avrupa Birliği ile Güney Kore arasında yürürlüğe girecek Serbest Ticaret Anlaşması’nın, Türkiye’yi rekabetçilik anlamında olumsuz yönde etkileyeceği belirtiliyor. Serbest Ticaret Anlaşması ile Kore malları, Avrupa pazarına düşük veya sıfır gümrükle girebilecek, Avrupa üzerinden Türk pazarına da kolayca ulaşabilecek. Ancak Güney Kore’nin AB’ye yönelik vergi ve tarife avantajları Türkiye için geçerli olmadığından, bu durum Türkiye’nin haksız rekabete yol açacak. Nitekim Avrupa malları Kore‘ye gümrüksüz girerken, Türk malları gümrük vergisi duvarıyla karşılaşacak.




Chung’dan önce kullanacağı araç gelecek
Hyundai ve Kia Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mong-Koo Chung’un, bu yıl Türkiye’ye geleceği ancak tam tarihin ve ziyaretin içeriğinin belli olmadığı belirtilirken, ziyareti sırasında kullanacağı aracın Kore’den sipariş edildiği bildiriliyor.
Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, bu ziyarette Chung’un kullanması amacıyla, markanın en lüks modeli olan “Equus”tan sipariş edilmiş. Kore’den onayı bekleyen araç, gelir gelmez plakalanıp Chung’un gelişini bekleyecek. Aracın, daha sonra şirketin Türkiye’deki üst düzey yöneticileri tarafından makam aracı olarak kullanılabileceği belirtiliyor.
Hyundai Motor Company Başkanı Steve Yang, ziyaretten haberi olmadığını söylerken, “Chung’un Türkiye’ye ziyaret yapması için açıklanacak bir konunun olması gerekiyor. Böyle bir durum olursa, elbette Türkiye’ye ziyaret gerçekleştieririz” ifadesini kullandı.





Mitsubishi teknolojisiyle başladı, şimdi kendi geliştirdiğini satıyor
- 1967 yılında kuruldu ve Ford İngiltere ile lisans anlaşması imzalayarak Cortina (Taunus) montajına başladı.
- 1974’te ilk modeli Pony üretildi. İlk ihracat da, 1976’da Ekvator’a gerçekleştirildi ve sadece 10 adet yollandı. ABD pazarına 1986’da Excel’le girdi.
- 1981’de Mitsubishi ile teknik ortaklık kurdu. Bu döneme kadar araçlarında Mitsubishi motorları kullandı. İlk benzinli motorunu
1991, ilk dizel motorunu 2000 yılında geliştirdi. Şimdi kendi geliştirdiği
benzinli motorları, Mitsubishi ve Chrysler markalarına satıyor. 40 ayrı motor üretiyor.
- Kore dahil 7 ülkede üretim tesisleri ve toplam 10 bin kişinin çalıştığı 7 ayrı Ar-Ge merkezi var. Her yıl gelirinin yüzde 5’ini Ar-Ge’ye ayırıyor, ki bu da yaklaşık 1.8 milyar dolar ediyor.
- 2000 yılında iflastaki Kia’ya ortak olup, bünyesine kattı. Aynı teknik alt yapıyı kullanarak Kia’yı da büyüttü.
- 2000’de dünya otomotiv üreticileri sıralamasında 10. iken, 2007-2009 yıllarında 5. sırada yer aldı. 2015’teyse ilk üçte olmayı hedefliyor. Avrupa’da 10 yeni model çıkartacak.
- Hyundai Assan İzmit fabrikası 1997’de kuruldu. İflas eden Kanada’dan sonra Hyundai’nin yurt dışındaki en eski fabrikası ve en düşük kapasiteli olanı. 120 bin kapasiteli fabrika 2009’da 39 bin, geçen yıl da 77 bin araç üretti.
- Bu hafta yeni Accent’i Türkiye’de piyasaya sunacak olan Hyundai, haziranda da yeni Elantra’yı getirecek. 
Levent Köprülü /MİLLİYET

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 18:52

İLGİLİ HABERLER