Kargalar yas mı tutuyor?
En sosyal hayvanlardan biri olan kargalar ile ilgili son bilgi, duyanları şaşkına çeviriyor. Üstün öğrenme yetenekleri ile de bilinen kargalar, ölümün de farkında olabilir mi? Türleri arasında yardımlaşmanın en üst düzeyde olduğu kargaların, ölen arkadaşları için yas tuttukları iddia ediliyor. Acaba kargalar ölümün farkında mı? Bakın bir karga öldükten sonra neler oluyor?
Yanlış bir bilginin yayılması sonucu hala, kargaların 200 yıl kadar yaşadıklarına inanılıyor. Ancak gerçek böyle değil. Normal ömürleri 13 yıl kadar olan kargaların 20 yaşına kadar yaşadıkları tespit edilmiş. Nadir olarak 30 yaşına ulaşanlar da var. Yapılan bazı çalışmalarda yaklaşık 100 kelimeyi ve 50 tam cümleyi öğrenebilen kargalar olduğu görülmüş. Bu bize kargaların zeki olduğunu gösteren açık bir işaret.
Bilim insanları, üstün öğrenme yetenekleri ile bilinen kargaların ölüm hakkında ne bildiklerini tartışmaya başladı. Kargaların sosyal ilişkileri insanlara çok benziyor. Ve bu benzerlikle ilgili ortaya konan iddia tüyler ürpertiyor. Kargalar ölümü biliyor ve bir karga öldüğünde yas mı tutuyorlar? İşte kargalar hakkında bilinmeyen o gerçek.
Kargalar üzerinde araştırmalar yapan bir grup bilim insanına göre doğanın en akıllı hayvanları, bilinenin aksine maymunlar değil kargalardır. 5'e kadar sayabilip, hayatta kalmak ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek için malzemelerini en akılcı biçimlerde kullanabiliyorlar.
''Alakarga'' olarak bilinen kuş, kendi türünden bir kuşun ölüsünü gördüğünde yiyecek arayışına son verip diğerlerine sesleniyor. Çağrıyı duyan alakargalar, ölü kuşun etrafında toplanıyor.
Araştırmacılar, renkli tahta parçalarına tepki vermeyen alakargaların kendi türünden kuşun ölüsünü gördüğünde diğerlerini uyarmak için farklı biçimde ötmeye başladığını ve çağrıyı duyan diğer alakargaların da ölü kuşun etrafında toplandığını belirledi.
Bir karga, yerde başka bir karganın ölüsünü görünce gaklayarak alarm veriyor. Sonra dallara konup, bağırmaya başlıyorlar.
Anekdotal raporlarda bazen cesedi gömercesine üstüne çeşitli nesneler, mesela dallar örttükleri kaydediliyor.
Sonra da, susup yas tutarmışcasına ölü kuşa bakıyorlar. Bu davranışa tanık olmak, insanı değişik duygulara sürüklüyor. "Dokunaklı" demek az gelir. Hem çok şaşırtıcı, hem de inanılmaz.
Bu eylemi, kargaların tehlikeye verdiği bir tepki mi yoksa başka amacı olan bir davranış olarak mı değerlendirmek gerek, bilinmiyor. Bilim insanları şimdi bu sırrı çözmenin peşinde.
Kargalar, en büyük düşmanları olan orman baykuşlarını gördüğünde de türdeşlerini uyarıyor. Çağrıyı duyup bir araya toplanan alakargalar, ortak düşmanlarının üzerine çullanıyor.
Alakargaların kendi türlerinden bir kuşun ölümünü diğer kargalarla "paylaşılması gereken bir durum" olarak gördükleri anlaşılıyor.
Zürafa ve fil gibi bazı hayvanların ölen akraba üyelerinin cesedi çevresinde dolaştıklarını hatırlatan bilim insanları, hayvanların da tıpkı insanlar gibi ölüm kavramına yabancı olmadıklarını ve hatta ''yas'' tuttuklarını ileri sürüyor.
Araştırmacı Mark Schwaıger ise kargaların zekasıyla alakalı şunları söylüyor: "Kargalar, eğitmeyi en çok sevdiğim kuşlar çünkü çok zekiler. Hatta sizden bile zeki olabilirler. Kuşlarımdan biri, başımı çevirdiğim anda belimdeki köpek mamasıyla dolu yem torbamı alıp kaçmayı öğrendi."
Güncellenme Tarihi : 7.5.2020 00:50