kaskoda hasar tartışması bitiyor
İSTANBUL - Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, yürürlüğe 1 Nisan'da girecek ''Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları''na ilişkin, ''Hasara bağlı onarımların nerede yapılacağının ve bu onarımlar sırasında eşdeğer mi orijinal parça mı kullanılacağının sözleşme ile baştan belirlenmesi, sigortalı-sigortacı uzlaşmazlığını ortadan kaldıracak'' dedi.
Çetin, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapsamlı değişiklikle sözleşme içeriğinin, hasar sürecinin daha netleşmiş ve şeffaflaşmış durumda olduğunu belirterek, yeni şartların birçok konuda sigortalı ile sigortacı arasında yaşanan anlaşmazlık ve müşteri memnuniyetsizliklerini önemli ölçüde ortadan kaldıracağını kaydetti.
Yeni yapılandırmadan önce özellikle tam ziya hasarlarında, rayiç değerin tespitine ilişkin zaman zaman sigortacı ile sigortalı arasında sorunlar yaşandığını ifade eden Çetin, şunları söyledi:
''Yeni düzenleme ile rayiç değerin nasıl tespit edileceğinin daha sözleşme öncesi kararlaştırılmış ve poliçeye yazılmış olması, istisnai durumlar dışında tarafların bakış açısına bağlı anlaşmazlıkları ortadan kaldıracaktır. Bu durum beraberinde, şirketlerin riskleri fiyatlandırmasında, sigorta başlangıcındaki araç (orijinal donanım ve aksesuarları dahil) değerini daha titizlikle tespit etmelerini ve rayiç değer tespitinde objektif kriterleri baz almasını da zorunlu kılıyor.
Bu sebeple şirketlerin, ürün ve tarife yapılarında ciddi değişiklikler yapmaları gerekecek ve doğru tarife yapmanın önemi daha da artacak. Aynı şekilde poliçe kapsamındaki hasara bağlı onarımların nerede yapılacağının ve bu onarımlar sırasında eşdeğer mi orijinal parça mı kullanılacağının sözleşme ile baştan belirlenmesi, bir diğer sigortalı-sigortacı uzlaşmazlığını ortadan kaldıracak.''
-''Yetkili servislere gitme eğilimi zayıflayabilir''-
Şirketlerin hasar maliyetlerini sözleşme aşamasında daha iyi yönetebilme imkanına kavuşacağını anlatan Çetin, değişikliklerin, özellikle yetkili servislerin onarım maliyetleri üzerinde nasıl bir etki yaratacağı çok net olmamakla beraber özellikle ikinci ele yüksek değer kaybıyla geçen araçların ve ticari amaçlı araçların yetkili servislere gitme eğilimlerinin zayıflayacağını öngördü.
Ürün yönetimi açısından bakıldığında, standardı ve sağlıklı tarife bazı olmayan özel kapsamlı poliçe düzenleme şeklindeki uygulamaların da ortadan kalkacağını söyleyen Çetin, ''Sadece poliçe sayısını ve prim üretimini artırmak uğruna teminat yapısı net olmayan bizim 'sisli poliçe' olarak adlandırdığımız bazı poliçeler kesilebiliyordu. Elbette bu yalnızca kasko-trafik için geçerli değil, ancak sektörün lokomotif branşlarından olan Trafik ve Kasko'da yapılan bu değişikliklerle tam şeffaflık sağlanacak'' bilgisini verdi.
Çetin, 1 Nisan'dan itibaren sigortalıların, 5 riziko grubundan bir veya birkaçı için teminat almaları halinde ''Dar Kapsamlı Kasko'', bunların tamamı için teminat almaları halinde ''Kasko'', 5 rizikonun tamamı ve ek sözleşme ile verilebilecek teminatlardan bir veya birkaçı için teminat almaları halinde ise ''Genişletilmiş Kasko'' ürünü almış olacağını belirtti.
Sigortalıların, Kasko Genel Şartları'nda belirtilen teminat dışı bırakılan zararların haricinde, farklı bir ek teminat almaları halinde de ''Tam Kasko'' sigortası yaptırmış olacağına işaret ederen Çetin, ''Fiyatlandırmalar da bu tercihlere göre değişecek. Ekonomik onarım opsiyonlarını tercih eden sigortalılar, diğer sigortalılara oranla daha avantajlı fiyatlarla karşılaşacak'' dedi.
-''Yeni şartlar fiyatlandırmayı direkt etkilemeyecek''-
Yapı Kredi Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Selim Fenercioğlu da, yeni Kasko Genel Şartları'nın kasko fiyatlandırmasına direkt bir etkisi olmayacağını, ancak sigorta şirketlerinin yeni ürünlerinde maliyetlerine etki edecek revizyonlar yapması halinde yansımalar görülebileceğini ifade etti.
''Daha geniş kapsamlı poliçeler için fiyat artışları olabilir. Kapsamı dar poliçelerin ise mevcut primlerden daha düşük prim ödenmesi imkanı bulunabilir'' diyen Fenercioğlu, eski, yeni ya da hasarlı araçların yeni şartlardan nasıl etkileneceğine de değindi.
Fenercioğlu, ''Yeni genel şartlarda araçların yaşını ve/veya hasar geçmişini etkileyen maddeler bulunmadığı için sigorta şirketleri bu konularda politikalarını eski dönemde olduğu gibi belirleyecek'' diye konuştu.
Sigortalıların ihtiyaçları doğrultusunda satın alacağı Kasko Sigortaları'nın teminat içeriğini çok iyi incelemesini tavsiye eden Fenercioğlu, ''Sigortalılar, sadece prim odaklı bir değerlendirme yapmayıp poliçe kapsamında olan/olmayan teminatlara, hasar sonrası onarım şartlarına (parça tedariki/muadil parça) ve özellikle yeni ürün olarak sunulan, genel şartlarda 'Dar Kasko' ve 'Kasko' olarak tanımlanan poliçelerin içeriğini bilmeden satın almamalı'' ifadelerini kullandı.