Gündem
  • 28.10.2023 23:55

Kassam Tugayları İsrail'in Nükleer tesisine füze yağdırdı

Kassam tugayları İsrail'in en tehlikeli tesisi olan Şimon Peres Negev Nükleer Araştırma Merkezi'ne roket yağdırdı. Çok sıkı korunan ve üstünde uçuş yasağı bulunan tesis, Ortadoğu'nun en tehlikeli yerlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Yerel kaynaklar İsrail'in güneyindeki Abu Qrenat bölgesi Dimona nükleer reaktörünün yakınında sirenlerin çaldığını duyurdu.  Ancak daha fazla ayrıntı vermediğini söyledi.

Bu tür siren uyarıları genellikle roket saldırılarıyla etkinleştirilir.

Abu Qrenat'tan yaklaşık 90 km (56 mil) uzakta olan bölgeden, ordunun kısa mesajından dakikalar önce bir patlama sesi duydu.

Ortadoğu'nun en tehlikeli yeri İsrail'in Dimona Nükleer reaktörüdür.. El Kassam Tugayları an itibariyle orayı füze yağmuruna tuttu. Vururlarsa nükleer patlama olur...

İsrail medyası , Dimona reaktörü ve Kızıldeniz limanı Eilat çevresindeki hava savunmasının, Yemen'deki Husi isyancıları da dahil olmak üzere İran destekli güçlerin olası uzun menzilli füze veya insansız hava aracı saldırılarına karşı 2022 yılında güçlendirildiğini bildirdi .

Burasının patlaması halinde 400-500 metrekarelik bir alan haritadan silinir.

Şimon Peres Negev Nükleer Araştırma Merkezi 
eski adıyla Negev Nükleer Araştırma Merkezi , bazen gayri resmi olarak Dimona reaktörü olarak anılır Negev'de bulunan bir İsrail nükleer tesisidir. çöl , yaklaşık on üç Dimona şehrinin kilometre (sekiz mil) güney doğusunda .

İnşaat 1958'de başladı ve ağır su nükleer reaktörü 1962 ile 1964 yılları arasında aktif hale geldi.

İsrail, nükleer reaktör ve araştırma tesisinin genel "atom bilimi araştırma amaçlı" olduğunu iddia ediyor,  ancak reaktör, İsrail'in nükleer silah programında kullanılmak üzere nükleer malzemelerin üretiminde yer alıyor . İsrail'in ilk nükleer silahını 1967 yılında ürettiğine inanılıyor ve 80 ila 400 arasında nükleer silaha sahip olduğu tahmin ediliyor. 

Tesisle ilgili bilgiler son derece gizli kalıyor ve ülke, stratejik belirsizlik olarak bilinen bir politikayı sürdürüyor ; bu politikaya sahip olduklarını doğrulamayı ya da reddetmeyi reddediyor. İsrail şu anda Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasını imzalayan taraf değil .

İsrail'in Dimona'yı Ocak 1965'te ABD denetimine açtığı, denetimlerin 1969'a kadar devam ettiği bildirildi. Dimona tesisinin üzerindeki hava sahası tüm uçaklara kapalıdır ve etrafındaki alan sıkı bir şekilde korunmakta ve çitlerle çevrilmektedir. Altı Gün Savaşı sırasında , bir İsrail füzesi , yanlışlıkla Dimona üzerinde uçan İsrail Hava Kuvvetlerine ait bir Dassault Ouragan savaş uçağını düşürdü . 

Ağustos 2018'de İsrail'in merhum cumhurbaşkanı ve başbakanı Şimon Peres'in adı verildi . 

Güncellenme Tarihi : 29.10.2023 00:10

İLGİLİ HABERLER