Dünya
  • 28.7.2024 18:15

Katil balina yatı batırdı

Katil balinalar Cebelitarık Boğazı'nda İngiliz gemisini batırdı

İspanyol Kurtarma Servisi bugün Cuma günü, denizcilik hizmetleri personelinin Cebelitarık Boğazı'nda katil balinalar (orkalar) tarafından batırılan bir yelkenli geminin üç mürettebatını kurtardığını duyurdu.

 yelkenli gemisi Bonhomme William, katil balinalarla çarpışmasının ardından kurtarma talebinde bulundu. Kısa bir süre sonra battığı bilgisi verildi." "Tarifa'daki merkezimiz, gemide bulunan 3 kişiyi kurtaran kurtarma gemisi Enif'i harekete geçirdi."

Uzmanlara göre kazaya neden olan balinalar, İber Yarımadası'nın kuzeyi ile Cebelitarık Boğazı arasında yaşayan ve "Gladys" adı verilen yaklaşık 15 kişiden oluşan katil balinaların bir alt grubu olup, bu olayla ilgili belgelenen ilk olaydır. tür Mayıs 2020'de meydana geldi.

Çevre araştırmacıları, katil balinaların bu şekilde davranıp davranmadığının belirsiz olduğunu belirtirken, önde gelen teorilerin bunun ya memeli merakının eğlenceli bir gösterisi ya da tercih ettikleri av için rakip olarak gördükleri yerel mavi yüzgeçli orkinoslara yönelik kasıtlı bir saldırı olduğu yönünde olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz mayıs ayında İspanya Çevresel Değişim ve Demografik İşler Bakanlığı, altı katil balinanın gemilerle etkileşimlerini azaltmak amacıyla uydu izleme sistemi geliştireceğini açıklamıştı.

2020'den bu yana, Cebelitarık Boğazı'nda ve Galiçya kıyısı açıklarındaki sularda katil balinalar ile gemiler, özellikle de yelkenli tekneler arasında çarpışmalar rapor ediliyor. Ekolojik Dönüşüm Projesi kapsamında balinaların uydudan takibi zaten hayata geçirildi.

Kaynak: RT

Güncellenme Tarihi : 28.7.2024 18:21

İLGİLİ HABERLER