KAVGALI TÜRBAN TEKLİFİNİN MADDELERİNE GEÇİLDİ
ANKARA - TBMM Anayasa Komisyonunda, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasını içeren teklifin görüşmeleri sırasında CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın sözleri tartışmaya neden oldu.
Komisyon üyesi olmayan CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat, ''Düzenlemeyi, eğitim ve öğretim özgürlüğü, yasalar önünde eşitlik kamuflajıyla sunulması, gerçekleri görmemizi engellememelidir. Laik Türkiye Cumhuriyeti'ndeki türban sorunu ne eğitim öğretim hakkının ne de eşiklik ilkesinin ihlali olmayıp devlet düzenini değiştirme hedefini güdenlerin kullandığı, dinsel siyasal simgenin yarattığı sorundur'' dedi.
Sorunun özünde bir giysi parçası olarak türbanın değil, siyasal İslamın türbanı bir savaş aracı ve alanı olarak kullanmasının yattığını savunan Arat, rejimi değiştirmek ve teokratik düzeni getirmek isteyen uluslararası güçler ve Türkiye'deki radikal İslamcıların pek çok Arap ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de kadınları ''Müslüman olan ve Müslüman olmayan kadınlar'' olarak ayırmaya çalıştığını ileri sürdü. Türban gösterilerinin AK Parti iktidarıyla birlikte bıçak gibi kesildiğini ifade eden Arat, türban mücadelesinin eşitlik değil farklılık mücadelesi olduğunu iddia etti.
CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın sözleri, AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında sert tartışmalara neden oldu.
Türkiye'de temel sorunun toplumun kadına bakış açısı olduğunu belirten Arıtman'ın, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da, 'Türkiye'de bir erkek 4 kadınla evlenebilir'' demesi, AK Parti'li milletvekillerinin tepkisine neden oldu. Komisyon Başkanı Kuzu, ''Başbakan demez öyle bir şey'' derken AK Parti'li üyeler de tepki gösterdi.
Konuşması sırasında milletvekili andından okuyan Arıtman'ın, ''Birkaç saat sonra yapılacak oylamada, kim namuslu, kim şerefli göreceğiz'' şeklindeki sözleri ise komisyonda gerginliğe yol açtı. AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç, Arıtman'ın sözünü geri almasını istedi. Arıtman ise ''Geri almıyorum, kim şerefli, kim şerefsiz göreceğim'' derken, AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, yerinden kalkarak ''Otur yerine, tahrik etme, terbiyesiz terbiyesiz konuşuyorsun'' diye bağırdı.
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ve bazı CHP'li üyeler de Daniş'e ''Bu nasıl üslup, otur yerine'' diye tepki gösterdi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı, ''Arıtman, kendi ahlak anlayışını ve üslubunu ortaya koydu. Toplantıyı da kendi ahlak anlayışına dönüştürdü. Sözünü geri alsın. Hoş olmayan kelimeler söylüyor. Anayasa komisyonu ciddi çalışıyor, bu ciddiyeti bozmasın'' dedi.
Milletvekilleri arasında zaman zaman gerginliklere ve sert tartışmalara sahne olan komisyon toplantısında, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ile Komisyon Başkanı Burhan Kuzu arasında da sık sık tartışma yaşandı.
Komisyon üyesi olmayan Genç, yaptığı konuşmada, ''Laik Türkiye Cumhuriyeti devletinin sonunun getirildiğini'' ileri sürerek, AK Parti'nin ''Zulüm'' olarak gördüğü türban yasağını kaldırmak için çalıştığını söyledi.
Meclisin yasama yetkisinin mutlak olmadığını, Anayasaya bağlı olması gerektiğini anlatan Genç, Türkiye'de türban sorununu siyasilerin yaratığını vurguladı. Bu düzenlemeyle ''Üniversite rektörlerinin türbanlılar karşısında değil kara çarşaflılar karşısında selam duracağını'' ifade eden Genç, ''Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinde ülkeyi yönetenlerin eşleri de çarşaflı ama hiç olmazsa yanlarında taşımıyor. Türkiye'de ise çuval giyiyorlar. Sonra Türkiye bu görüntülerle gösteriliyor. Benim verdiğim vergiyle bunu yapamazlar'' dedi.
Komisyon Başkanı Kuzu'nun bir televizyon programında Anayasa değişikliği konusundaki açıklamalarına tepki gösteren Genç, ''İstersen bir televizyon kanalına çıkalım'' ifadesini kullandı.
Kuzu ise Genç'in sözlerine sinirlenerek, ''Kendine gel, kimsin sen, kendi düzeyinle karıştırma. Herkesin sıkleti var'' dedi.
Genç ise Kuzu'ya ''Seni okutacak kadar bilgi sahibiyim'' karşılığını verdi.
CHP'li üyeler, toplantı sürerken Üniversitelerarası Kurulun bildirisini çoğaltarak dağıttı.
CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek, meselenin, Anadoludaki kadınların geleneksel örtüsü olan başörtüsü değil, türban olduğunu belirterek, bunu siyasi simge haline getiren, üzerinden siyaset yapıp rant sağlayan anlayışın konuyu bugünkü noktaya getirdiğini söyledi.
''Türbanlı olarak okuyup mezun olan; hakim, savcı, kaymakam olamayacak mı?'' diyen Emek'e, Kuzu, ''Olamayacak. Olmasını mı istiyorsun? İstiyorsan bir önerge ver'' diye tepki gösterdi.
Emek, ''Yarın bu insanlar 'çalışma özgürlüğü istiyorum' derse Türkiye nasıl bir ülke olacak?'' dedi.
Hükümet'in, Leyla Şahin davasında AİHM'e gönderdiği savunmada, ''Siyasi simge haline gelen türbanının yasaklanmasını istediğini'' belirten Emek, bugünkü tavrıyla çelişki içinde olduğunu söyledi. Emek, ''Açıkça mertçe çıkıp, 'biz bu laik Cumhuriyete karşıyız' deyin. Türkiye'de açıkça Cumhuriyetten rövanş alma noktasına gelinmiştir'' ifadesini kullandı.
DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, insanların kılık kıyafetiyle uğraşmak ve bunu rejim krizi haline dönüştürmenin Türkiye'ye has bir ironi olduğunu belirterek, özgürlüklerin genişletilmesinden yana olduklarını ve bu tavırlarını sürdüreceklerini söyledi.
Tuğluk, ''Her ne kadar siyasi simge olmuşsa da bu sorunun daha fazla suistimal edilmeden çözüme kavuşturulmasından'' yana olduklarını, yapay çatışmalara izin verilmemesi gereğine işaret etti.
Meselenin toplumsal konsensüs sağlanmadan, birilerinin siyasi çıkar ve hesaplarla gündeme getirilmesine karşı olduklarını dile getiren Tuğluk, anadilde eğitim, düşünce ve ifade özgürlüğü, demokratikleşmeyle ilgili sorunlar ortada dururken, sadece bu meselenin apar topar ülke gündemine getirildiğini, bunun yerine diğer sorunlarla birlikte sivil bir anayasa içinde giderilmesinin daha sağlıklı olacağını bildirdi.
Kimi kaygıları doğru okumak, yersiz ve temelsiz olarak görmemek gerektiğini belirten Tuğluk, bunların giderilmesini istedi. 2 milyon insanının oyunu alan bir parti olmalarına rağmen anayasa değişikliğinde görüşlerinin alınmadığını ifade eden Tuğluk, ''Bu sadece bize değil, Kürt seçmenlerin iradesine saygısızlıktır. Bu tutum devam ederse tepkimizi daha sert gösteririz'' diye konuştu.
Tuğluk, konuyu genel özgürlükler içinde ele aldıklarını ve bu nedenle değişikliğe evet diyeceklerini söyledi.
Geçen hafta türbanla ilgili sözleri nedeniyle grup yönetim kurulu tarafından inceleme başlatılan AK Parti Konya Milletvekili ve Komisyon üyesi olan Hüsnü Tuna, toplantıya katılmadı.
Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçildi. Görüşmeler, 1. madde üzerinde sürüyor.