'KERKÜK'TE REFERANDUM ERTELENEMEZ'!..
Kemal Kerküki, BBC Türkçe'de yayımlanan mülakatında referandum tarihinin Irak anayasasıyla belirlendiğini, dolayısıyla değişim için Irak parlamentosunun üçte ikisinin onayının gerektiğini belirtti.
Kerküki'ye göre ardından da Irak cumhurbaşkanının ve anayasayı oylamış olan Irak halkının onayı gerekiyor.
2005 tarihli Irak anayasasının 136. maddesi, Kerkük'teki referandumun en geç bu yılın sonuna kadar yapılmasını öngörüyor.
Mesud Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokratik Partisi'nin de üst düzey yöneticilerinden olan Kemal Kerküki, Kerkük ve çevresinin 1790'lardan, Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana Irak'ta Kürdistan bölgesine dahil olduğunu kanıtlayan çok sayıda tarihsel belge olduğunu savundu.
Türkiye'yse Kürt yönetimi, Kerkük'e dışarıdan Kürtleri getirerek kentin demografik yapısını değiştirmeye çalışmakla suçluyor.
'Türkmenlerle aramız iyi'
Bir diğer suçlamaysa, Kürt yönetiminin Kerkük'teki diğer etnik gruplara baskı yaptığı yönünde.
Bu suçlamaları hatırlattığımız Kürt Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Kemal Kerküki, sorunun medyada ve çeşitli çevrelerde abartıldığını, baskı iddialarının gerçekleri yansıtmadığını savundu.
"Saddam Hüseyin rejimi sırasında hep birlikte eziyet çektik. Ben Kerküklüyüm. Türkmen Cephesi hariç, Türkmenlerle çok olumlu ilişkilerimiz var, bizi destekliyorlar" diyen Kerküki, Türkmen Cephesi'yle de Telafer, Kerkük, Selahaddin, Erbil kentlerinde iyi ilişkilerinin olduğunu söyledi.
Kerküki, "Orada, burada bazı kişiler, kenti patlamaya hazır, tehlikeli bir bölge olarak göstermeye çalışıyorlar. Bu doğru değil" diye konuştu.
Kemal Kerküki, Türkiye'nin Kerkük konusunda izlediği tutuma da şaşırdığını söyledi.
"Türkiye'ye saygı duyuyoruz. Büyük bir ülke. Uzun bir sınırımız var" diyen Kerküki; Erbil, Süleymaniye, Dohuk gibi kentlerde iş yapan Türklerin toplam iş hacminin 1 milyar dolar civarında olduğunu belirtti ve şöyle konuştu:
"Kerkük'ün Kürdistan'a bağlanması Türkiye'nin yararınadır. Daha fazla Türk şirketi Kerkük'te iş yapmaya gelebilir. Kerkük Kürdistan'a bağlanırsa şimdikinden daha güvenli olacaktır.
"Kerkük Kürdistan'a bağlanırsa, bu bağımsız bir devlet değil ki. Kürdistan federe sistemi Irak'ın bir parçası."
Kemal Kerküki, BBC Türkçe'nin Türkiye'nin PKK ile ilgili rahatsızlıklarını anımsatması üzerineyse, Kürt yönetiminin PKK'nin Türkiye'ye saldırmasına izin vermediğini söyledi.
Kerküki "Eğer PKK Türkiye'ye saldırmaya çalışırsa Irak Kürdistan'ı PKK için güvenli bir bölge olmayacaktır" dedi, ardından da ekledi:
"Biz Türkiye'yle karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki istiyoruz. PKK'nin Türkiye'ye saldırmaya hakkı yok. Ama biz Türkiye'nin başka bir gruba karşı mücadele yürütecek askerleri de değiliz.
"Eğer Türkiye'nin bizim sınırlarımıza gelip düşmanlarıyla savaşması isteniyorsa biz buna karşıyız. Bunu ne Irak ne de Kürdistan kabul edebilir.
"Biz Iraklıyız. Eğer Türkiye sınırı geçmeye kalkarsa, Irak'ın tamamı kendilerine karşı olacaktır."
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:34