Ekonomi
  • 31.3.2010 10:09

KEY'DE İSMİ OLMAYANLARA MÜJDE!

Konut Edindirme Yardımı'nda (KEY) ikinci bölüm ödemeleri geçen hafta başlamasına rağmen aksaklıklar devam ediyor. Zaman'ın haberine göre, çalışanlarının bilgilerini hatalı giren bazı kurumlar yaklaşık 1 milyon kişiyi mağdur etti. Yapılan incelemelerde 10 kişiye bir TC kimlik numarası verildiği tespit edildi.

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, KEY'i az, hesaplaması yanlış çıkanın kendilerine başvurduğunu belirterek, doğru adresin çalışanların kendi kurumları olduğunu söyledi. Aynı kimlik numarası ile birkaç kişinin isminin bildirilmesi gibi birçok yanlış verinin hata potasına atıldığını aktaran Sayın, yaklaşık bir milyon vatandaşın bilgi yanlışlığından dolayı kurumlarına iade edildiğini kaydetti. Sayın, "İlgili kurum ve kuruluşların yanlışlarını düzeltmeleri gerekiyor. Her üç ayda bir ödeme yapıldığı için gerekli düzeltmeler yapılır ise haziran ayında tekrar ödeme yapılacak." dedi.

İkinci listede yer alanlar için KEY kapsamında yapılacak ödemelerde süre 2 Nisan akşamında doluyor. Ödemeler Türk vatandaşlarına TC kimlik numarasıyla, yabancı uyruklu hak sahiplerine ise yabancı kimlik numarası veya vergi kimlik No'su ile yapılıyor. KEY hak sahiplerinden Ziraat Bankası'nda hesabı ve bu hesabına ilişkin Bankkart'ı bulunanlar, banka ATM'lerinden de paralarını alabiliyor. Hak sahibinin ölmüş olması halinde, veraset ilamına istinaden yapılacak ödemelerde yasal mirasçıların tümünün aslen ya da vekaleten birlikte müracaat etmeleri veya miras ortaklığına temsilci atanması gerekiyor. İlan tarihinden itibaren beş yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazine'ye irat kaydedilecek.

İşçiler SGK'ya, memurlar kurumlarına başvuracak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), listede ismi olmayan ya da alacağı KEY'in eksik olduğunu düşünenlerin nereye başvuracağını belirledi. Buna göre memurlar, çalıştıkları kurumlara, işçiler ise SGK il müdürlüklerine başvurarak bilgi alabilecekler. Başvurular dikkate alınarak her üç ayda bir yenilenecek listede, hak kayıpları telafi edilecek.

Öte yandan KEY'in boşanma durumunda erkeklere verilmesi, 11 Kasım 1986 tarihli 3320 sayılı kanunun birinci maddesindeki "Eşlerden her ikisi de yardıma müstahak iseler bu yardım aile reisine yapılır." hükmüne dayandırıldı. 2 Nisan'a kadar 1 milyon 665 bin kişiye yaklaşık 560 milyon lira ödeme yapılacak.

İtirazlar sonucunda listeye eklemeler yapılacak. Sonuç alamayanların yapacağı son başvuru mercii ise yargı. Hak kaybına uğradığını düşünenler, mahkemeye başvurabilecek. Süreç devam ederken sendikalar da harekete geçti. Listede ismi olmayan ya da listeye giremeyenlere mahkeme aşamasında sendikalar tarafından hukuki destek sağlanacak.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 09:12

İLGİLİ HABERLER