Gündem
  • 8.9.2024 10:00

Kılıç çeken teğmenlerin komutanı istifa etti

Hürriyet gazetesi Yazarı Nedim Şener, organize bir şekilde toplanıp proğramda yer almayan yemini eden teğmenlerle ilgili çarpıcı bilgilere ulaştı. Kılıç çeken teğmenlerin bu yemini aniden değil daha önce provolar yaparak hazırlandığını yasan Şener, MİT'in devreye girdiğini söyledi. MİT, o yeminden önce yaşananları ve bu teğmenlere kılıç çektiren komutanların peşine düştü. Soruşturmanın başlamasıyla birlikte teğmenlerin bölük komutanı istifasını verdi..

İŞTE O YAZI

MSB yanında MİT de devrede... Kara Harp Okulu Bölük Komutanı Binbaşı M. TSK’dan istifa etti…

Kara Harp Okulu mezuniyet töreni sonrası yaşananların ardından Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) başlattığı araştırma ile ilgili çarşamba günü “FETÖ aklı devrede, organizatörler aranıyor” başlıklı yazımda araştırmanın içeriği ve kapsamı hakkında şunları aktarmıştım:

“Konuyu Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarına sordum. İncelemenin teğmenlerin ettikleri yeminin içeriği ile ilgili olmadığını tekrarladılar. Sadece Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK) böyle bir tartışmanın içine atacağını bile bile onları bu konuda yönlendiren, ‘organize eden’ biri ya da birilerinin olup olmadığı araştırılacak. Çünkü teğmenlerin anons ile bir araya geldiği, basın mensuplarının görüntü almaya yönlendirildiği, teğmenlerin nizami bir şekilde U şeklinde toplandığı, ortaya gelen Teğmen Ebru Eroğlu’nun yemin metnini ezberinden okuduğu, diğerlerinin tekrar ettiği ancak yetkililerin bilgisi ve izni ile mümkün olacak şekilde basına da görüntü verildiği dikkate alındığında önceden bir prova ve hazırlık aşaması olduğu anlaşılıyor.

BAHÇELİ’NİN SORUSU

Mesleğin daha başındaki teğmenler buna kendileri karar veremeyeceğine göre Devlet Bahçeli’nin sorusunda olduğu gibi “Buna kim ya da kimlerin karar verdiği” önemli hale geliyor.

Milli Savunma Üniversitesi kaynakları, yeni mezun teğmenlerin Harbiye’de tarikatların, cemaatlerin hâkim olduğu şeklindeki FETÖ ile birlikte art niyetli kesimlerin yalanlarına karşı devlete ve hem Cumhuriyetimizin kurucusu hem de bir Harbiyeli olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılıklarını resmi tören dışında haykırmak zorunda kaldıklarını ifade ettiler. Nitekim Teğmen Ebru Eroğlu’nun basına yansıyan benzer açıklaması bu şekilde motive edildiklerini gösteriyor. Askerlikten azıcık anlayanlar da bilir ki; komutanlarının teşviki/emri/izni olmadan böyle bir şey yapmaları mümkün değil. Milli Savunma Üniversitesi’nin (MSÜ) açıklamasında, dışarıdaki FETÖ’cüler ve art niyetli kesimlerden söz ediliyor.

MİT DE DEVREDE

Son yazımda kaldığım yerden devam edeyim. Konuyla ilgili inceleme çok boyutlu sürdürülüyor. Tekrar edeyim inceleme ve araştırma öğrencilerin ettikleri yemin içeriği ile ilgili değil, disiplin ve bunun arkasında öğrencileri buna yönlendirenlerin olup olmadığı ile ilgili. Nitekim, inceleme ve araştırmaya Milli Savunma Bakanlığı değil Milli İstihbarat Başkanlığı dahil devletin ilgili tüm kurum ve kuruluşlarının katılmış olması, varsa teğmenlerimizi kendi amaçları doğrultusunda yönlendirenlerin ortaya çıkartılması amaçlı.

Yazımda adres olarak da teğmenleri bu konuda yönlendirmeye, teşvik edebilecek kişileri şöyle sıralamıştım: “Dışarıdakiler kadar içeride teğmenlere emir ve teşvik verebilecek konumdaki Takım-Bölük-Tabur-Alay Komutanlığı düzeyinde rütbelilere dikkatli bakmak gerekiyor.”

Nitekim teğmenlerin Bölük Komutanı Binbaşı M., Türk Silahlı Kuvvetleri’nden istifa etmiş. İstifasını çevresine “Zaten istifa edecektim” diye gerekçelendirse de tartışmanın ortasına atılan teğmenlerin Bölük Komutanı’nın istifası bana ilginç geldi.

NEDİM ŞENER7İN YAZISININ TAMAMI AŞAĞIDAKİ LİNKTE

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/nedim-sener/msb-yaninda-mit-de-devrede-kara-harp-okulu-boluk-komutani-binbasi-m-tskdan-istifa-etti-42524432

 

Güncellenme Tarihi : 8.9.2024 09:12

İLGİLİ HABERLER