KILIÇDAROĞLU , CHP’NİN ‘TSK İLE AYNI PARALELDE’ YARGISINI KIRIYOR
Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderlik koltuğuna oturmasıyla CHP’de başlayan yeni söylem, “35’nci maddenin değiştirilmesi” ve 27 Nisan muhtırasından hesap sorma girişimleriyle yeni bir boyut kazandı. Kılıçdaroğlu 27 Mayıs 1960 müdahalesini yapanların bugün “utandığını’ belirterek, CHP’nin siyası duruşunda çok önemli bir değişikliğe imza atmıştı. CHP lideri darbelere gerekçe olduğu ileri sürülen TSK İç Hizmet Kanunu’nun ünlü 35. Maddesi’nin değişikliği için somut adım attı. Ayrıca 27 Nisan bilidirisi ve dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’la ilgili sert açıklamalarad bulundu. Son hamleler, CHP’de yeni bir ‘demokrasi açılımı’ olarak değerlendiriliyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Yalova’da iki hafta önce yaptığı konuşmada “27 Mayıs’tan sonra bu ülkede Başbakan asmadık mı? 12 Eylül sonrasında idam sehpaları kuruldu. 16 yaşındaki çocuğun yaşı büyütülüp idam edildi. İnsanın vicdanı sızlamıyor mu?” diyerek, darbenin 27 Mayıs darbesinin sonuçlarını da tartışmaya açtı. Kılıçdaroğlu, sadece 27 Mayıs’a değil tüm askeri müdahalelere karşı tavır aldığını da “Darbeler hep CHP iktidara yakın olduğu dönemlerde yapılmıştır ama fatura CHP’ye çıkarılmıştır” sözleriyle dile getirdi. CHP liderinin askerlerle arasına mesafe koyduğu açıklamalarından bazıları şöyle:
DARBE SAVUNULAMAZ: “Askeri darbelere karşıyız. Askeri darbe kesinlikle savunulamaz. Ortak paydada uzlaşmamız lazım. Belli doğrular ortak payda olmalı. Örneğin demokrasi, hukukun üstünlüğü, güçler ayrılığı, insan hakları, medya özgürlüğü gibi. Artık bunu sağlamalıyız. Siyaset halka dönük yapılmalı.”
ASKER DE HESAP VERMELİ: Askerlerin de saydam olması gerekir. Askeri harcamaların da saydam olması gerekir. Toplumun her kesimi nasıl hesap veriyorsa, askeri kesimin de hesap vermesi gerekir. Kamu parası harcayan her kurum şeffaf olmalı, hesap verebilmeli. Askeri harcamalar konusunda yanıt aranan sorular varsa orada sorun var demektir. Kesin Hesap komisyonu kurulmalı ki her şey denetlenebilsin.
ASKERİ YÜKSEK MAHKEME KALKSIN: “Biz yargının sivilleşmesinden yanayız. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılabilir. Çünkü Danıştay var. Danıştay varken buna gerek yok.”
VATAN
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 05:09