Dünyanın gelişmiş ülkelerinde yıllardır uygulanmakta olan ve önümüzdeki 2-3 yıl içinde Türkiye''de de hayata geçirilmesi planlanan Mortgage (ipoteğe dayalı gayrimenkul finansman modeli) sistemi konusunda iş dünyası farklı düşünüyor. Bankalar yüksek faiz döneminin bitmesi ile tüketiciye yönelirken, faizlerin önümüzdeki dönemde sorunları da beraberinde getireceği belirtiliyor. Konut kredisi alan vatandaşların çoğu aylık yüzde 1.30''a kadar inen faizlerin yıllık oranlarda enflasyonun iki katına ulaştığının farkında değil.
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, konut kredileri sözleşmelerinde, tüm ödemelerin faize sayılıp ana paranın en sona bırakılarak konut kredisi kullanan tüketicilerin aldatıldığını iddia ederek, gelecek günlerde büyük bir vurgunun tüketicileri beklediğini öne sürdü. İnternet bankacılığında yaşanan sorunlara karşın yeterince önlem alınmadığını da ileri süren Özer, ayrıca, son günlerde bankaların uygulamaları ile ilgili çok ilginç şikayetler aldıklarını da belirtti.
Havalede iki taraftan da para alınıyor
Bankaların repo gelirlerinin azalması üzerine tüketiciler üzerinde yoğunlaştığını belirten Özer, şunları kaydetti: ''''Bankalar çizmeyi aşmıştır. Bazı bankalar hem havale gönderirken hem de havale gelirken bedel alıyor. Kredi kartı ekstrelerinde posta/iletişim/ekstre bedeli gibi 1 YTL''den başlayan haksız bedeller alınmaya başlanmıştır. Kredi kartı ekstreleri son ödeme tarihinden bir gün önce postaya verilerek ödemenin zamanında yapılması engellenmekte ve bu sayede büyük miktarlarda faiz tahakkuk ettirilmektedir. Ayrıca tüketici yasasına göre temerrüt faizi yüzde 30''la sınırlandırılmış olmasına karşın halen yüzde 300-400''lere varan hukuksuz temerrüt uygulamaları yapılmaktadır.''''
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:41