Ekonomi
  • 12.6.2021 12:30

Konya'ya dev güneş enerji paneli tarlaları

2 milyon vatandaşın ihtiyacını karşılayacak dev proje: Uzaydan bile görülebilecek

Konya güneşinin enerjiye dönüştüğü ve büyüklüğüyle uzaydan görünen insan yapıları arasında yerini alacak olan Konya Karapınar Güneş Enerji Santrali (GES) için tarihi bir gün daha yaşandı. 1 milyar dolarlık yatırım büyüklüğüne sahip Karapınar'ın yönetim binası olacak "Vaha"nın temeli atıldı.

Karapınar, Türkiye'nin güneş enerjisi üretim üssü oluyor - YouTube

Konya Karapınar GES'in yönetim binası Vaha'nın temeli, üç bakanın katılımıyla atıldı. Cemal Kalyoncu, "1.4 milyar dolarlık yatırımı 2022 sonunda tamamlayacağız" dedi.

Karapınar, şantiye çalışmalarına yeni başlanan bölgeye kurulacak yıllık 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi beklenen santralle Türkiye'nin enerji üssü oluyor.

DÜNYANIN SAYILI ENERJİ SANTRALLERİNDEN BİRİ

2022 yılı sonunda tam kapasite elektrik üretmeye başlayacak tesis, yıllık 2 milyon vatandaşın elektrik ihtiyacını tek başına karşılayacak. Dünyanın sayılı büyüklükteki güneş enerji santrallerinden biri olan Konya Karapınar YEKA GES-1 SCADA Merkezi'nin temel atma töreni Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu'nun katılımıyla gerçekleşti.

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir enerji atılımında tarihi bir gün yaşadığına vurgu yaparak, "2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki, 20 milyon metrekarelik Karapınar'da 700 bin adet panelin montajı tamamlandı. Böylelikle kurulumu yapılacak panellerin yaklaşık yüzde 30'u tesis edildi. Santralimizin birinci fazını tamamlamış olduk. Şimdiden, santralimiz Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi üretim merkezi oldu. Tamamı devreye alındığında ise Avrupa'nın en büyük ve dünyanın ise en büyük 5 santralinden biri olacak" diye konuştu.

2022 SONUNDA TAMAMLANACAK

Karapınar GES'in 1 milyar dolarlık yatırım tutarına sahip olduğunu söyleyen Cemal Kalyoncu, "Ankara'daki fabrikamıza da 400 milyon dolarlık yatırım yapmıştık. Dile kolay, pandemi koşullarına rağmen toplamda 1.4 milyar dolarlık yatırımı Allah'ın izniyle 2022 yılı sonuna kadar tamamlayacağız" dedi.

SCADA Merkezi tasarımının bir yarışma ile belirlendiğini söyleyen Kalyoncu, "Burası Türkiye'de bu alanda çalışan profesyonel, akademisyen ve öğrencilerin yararlanabileceği bir teknoloji ve bilgi paylaşım merkezi olarak da hizmet verecek" şeklinde konuştu.

Bulundukları arazinin bir zamanlar göl olduğunu belirten Kalyoncu, "İnsan eliyle tetiklenen iklim değişikliği nedeniyle kurudu. Yenilenebilir enerji yatırımıyla insanlığın hatalarını tamir ederken ekonomimize de fayda sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz" diye konuştu.

ALBAYRAK'A TEŞEKKÜR

Konuşmasında kendilerine bu vizyonu kazandıran Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarını sunan Kalyoncu, "Ayrıca, değerli katkıları ve teşrifleri için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih Dönmez'e ve önceki dönem Bakanımız Sayın Berat Albayrak'a huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyor, santralimizin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

DÖNMEZ: KARAPINAR YEKA BİZİM İLK GÖZ AĞRIMIZDIR

ENERJİ Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar GES'te önemli bir aşamaya daha geçildiğini belirterek, "4 yıl önce, YEKA yarışmalarımıza ilk defa Konya Karapınar'daki YEKA GES ile başlamıştık. Bu yönüyle Karapınar YEKA bizim ilk göz ağrımız" dedi.

Son 3-4 yıldır devreye alınan toplam kurulu gücün yüzde 90'ından fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarından geldiğine dikkat çeken Dönmez, şunları söyledi: "Rüzgâr ve güneş özelinde baktığımızda rüzgârın 20, güneşin neredeyse 10 yıllık bir mazisi var. Bugün rüzgâr enerjisinde 9 bin 660 megawat ile dünyada on ikinci, Avrupa'da yedinci sıradayız. Güneşte ise 7 bin 154 megawat ile dünyada on üçüncü, Avrupa'da yedinci sıradayız. Bu rakamlar inşallah her yıl daha da artacak. Hedefimiz, yenilenebilir enerji alanında Türkiye'yi her yönüyle rol model ülke haline getirmek. Artık her gün vites yükselterek ilerliyoruz."

Dönmez, Türkiye'nin dünyada en fazla güneş paneli üreten tesis sayısında, Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada üçüncüsü olduğunu söyledi.

DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin hem "istemezükçü" hem de "beceriksiz" zihniyet sebebiyle uzun yıllar ilerlemeden, kalkınmadan, küresel rekabetten hak ettiği payı alamadığını ifade ederek, birçok alanda yılların ihmal edilmişliklerini ortadan kaldırmak için gece-gündüz çalıştıklarını vurguladı.

2 milyon vatandaşın ihtiyacını karşılayacak dev proje: Uzaydan bile görülebilecek
Bakan Varank, yürüttükleri politikalar ve sağladıkları destekler sonucu bugün kaynaklarını daha verimli ve doğru şekilde kullanabilen bir Türkiye olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Türkiye için stratejik öneme sahip enerjinin bir kısmını yerli ve milli imkânlarla üretiyoruz. Küresel ısınmanın azaltılmasına önemli katkılar sağlıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanında her alanda bir üretim seferberliği başlattık. Organize sanayi bölgelerimizde ve yüksek teknolojili üretim üslerimiz olan endüstri bölgelerinde yarınlarımız için yeni tesisler, yeni yatırımlar devreye giriyor. Milli Teknoloji Hamlesi ışığında yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı yaklaşımımız hız kesmiyor, koşmaya devam ediyoruz."
 

KURUM: BOZKIRI KAVURAN GÜNEŞ YATIRIMA DÖNÜŞTÜ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise konuşmasında yenilenebilir enerjinin, tüm dünyanın gündemi olduğunun altını çizerek, "Maalesef biz de iklim krizinin olumsuz etkilerini en derinden hisseden ülkelerden biriyiz. Karapınar'ımızda, 250 metrelere kadar inilmesine rağmen su zor bulunuyor. Obrukların sayısı ne yazık ki 600'ü geçmiş durumda. Dünyanın nazar boncuğu Meke Gölü kurudu" dedi.

Tesisin bölgeye hareketlilik getireceğini belirten Kurum, "Dünyada enerjinin büyük bir bölümü binaların yapım ve kullanımında tüketiliyor. Biz de binalarda enerji kimlik belgesini zorunlu hale getirdik. 1.2 milyon binaya enerji kimlik belgesi düzenledik. Yine Sıfır Atık Hareketimiz ile bugüne kadar, 356 milyon kilowat/ saat enerji ürettik. 50 milyon varil petrolden tasarruf ettik" dedi.

Yerli otomobil çalışmalarının hızla devam ettiğini söyleyen Kurum, "Çevre ve iklim dostu elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması için yeni yapılacak binalarımızda elektrikli şarj ünitesi koyma zorunluluğu getirdik. Şehirlerimizi TOGG'a hazırlıyoruz" dedi. Kurum, "Bu bölgede doğmuş, büyümüş bir çiftçi çocuğuyum. Bozkırda bizi yakıp kavuran kızgın güneşin, bir gün gelip de gelir kapısı olacak bir yatırıma dönüşeceğini hayal bile edemezdik. Allah'a şükürler olsun" diye konuştu.

 


 


 


 

 

Güncellenme Tarihi : 12.6.2021 11:39

İLGİLİ HABERLER