Gündem
  • 14.10.2024 22:28

Köpekbalığına teknenin çarpma anı görüntülendi

Benzeri Olmayan Görüntüler..
Nesli Tehlike Altında Olan Dev Köpekbalığı Üzerindeki Tekneye Çarpmasının Etkisini Ortaya Çıkarıyor..

İrlanda'da bir tekne tarafından vurulan nesli tükenmekte olan bir dev köpekbalığı, ilk kez videoya alındı. Bu olay, bu hayvanların teknelerden kaynaklanan risklerini ve devam eden araştırma ve deniz korumacılığının önemini vurguladı.

Araştırmacılar, İrlanda kıyılarında bir tekne tarafından vurulan nesli tükenmekte olan bir dev köpekbalığının videosunu yakaladı. Olay, FitBit benzeri bir aktivite ölçüm cihazı ve köpekbalığının tekne çarpmasından sadece birkaç saat önce etiketlendiği bağlı bir kamera tarafından kaydedildi. Araştırmacılara göre bu, bir köpekbalığının veya herhangi bir büyük deniz hayvanının bir tekne tarafından vurulmasının ilk videosu olabilir.

Etiketli Güneşlenen Köpekbalığı Beslenmesi

Oregon Eyalet Üniversitesi Hatfield Deniz Bilimleri Merkezi'nde köpekbalığı araştırmacısı ve çalışmanın baş yazarı olan Taylor Chapple, bu cihazlardan toplanan verilerin, bilim insanlarına, dünya çapında artan bir endişe kaynağı olan büyük deniz hayvanları üzerindeki gemi çarpmalarının etkisi hakkında daha fazla bilgi edinmeleri için eşsiz bir fırsat sağladığını söylüyor.

Gemi Çarpışmalarının Deniz Megafaunası Üzerindeki Etkisi

Chapple, "Bu, bildiğimiz kadarıyla herhangi bir deniz megafaunasında bir gemi çarpmasının ilk doğrudan gözlemi," dedi. "Köpekbalığı su yüzeyinde beslenirken çarpıldı ve hemen deniz tabanına, daha derin, açık deniz sularına doğru yüzdü; bu, çarpmadan önceki davranışına tamamen zıttı."

“Bulgularımız gemi çarpmalarının riskini ve etkisini ve bu riski azaltmaya yönelik önlemlere ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.”

Araştırmacılar, yaklaşık 7 metre uzunluğundaki dişi köpekbalığının sonunda darbeden kurtulup kurtulmadığını bilmiyorlar. Etiket, önceden belirlenmiş bir zamanda hayvandan kendini serbest bırakmak üzere tasarlanmıştı. Darbeden yaklaşık yedi saat sonra etiket serbest bırakıldı ve daha sonra araştırmacılar tarafından geri alındı. Chapple, verilerin köpekbalığının izlenirken beslenmeye veya diğer normal davranışlara asla geri dönmediğini gösterdiğini söyledi.


 

Güncellenme Tarihi : 14.10.2024 22:35

İLGİLİ HABERLER